Çekicide gücü F-Max ile hisset

Ford Otosan bünyesinde görev yapan Türk mühendisleri, Türkiye'nin en güçlü çekicisini tasarladı ve Türk işçileri tarafından yüzde 80 yerli üretilen F-Max, çekici pazarında yerini aldı. 12.7L E6D Ecotorq motorlu F-Max 500 PS güç ve 2500Nm Tork kapasitesiyle global pazarda rakipleri arasından sıyrılarak yılın kamyonu unvanına kavuştu.

Otomotiv - 6 yıl önce

Ford Trucks’ın yeni çekicisi F-Max'ın müşteri ve basın test sürüşleri Antalya Expo'da düzenlenen etkinlik ile yapıldı. Test sürüşü öncesi araçla ilgili Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan tarafından detaylı bir sunum gerçekleştirildi. F-Max ile global pazarda önemli bir oyuncu olacaklarının altını çizen Tufan, şuan itibariyle Batı Avrupa'da 27 ülkede 27 noktada servis hizmeti verdiklerini ve bu sayıyı 2 yıl içerisinde  80'e çıkartacaklarını açıkladı. "Bu hedefe nasıl ulaşacaksınız" sorusuna ise Serhan Turfan, "Türkiye'de güçlü bir araç ürettik. Biz aracımıza ve gücümüze güveniyoruz. İlgili ülkelerde bölgenin güçlü firmaları ile distribütörlük görüşmelerimiz devam ediyor. Onlar da kendi alt bayiliklerini oluşturacak ve bu sayede 80 noktaya ulaşacağız" açıklamasını yaptı.

BAYİİ ALTYAPISI GÜÇLÜ

F-Max ile ağır ticari segmentinde yeni standartlar belirlediklerini ifade eden Serhan Turfan, "Çekicimizi Türkiye’de sıfırdan geliştirip, ürettik. Ford Trucks F-Max'in, Türkiye’nin üretim, ticaret ve ihracat potansiyeline yeni bir güç katarak ekonomiye katkı sağlaması bizim için ayrı bir gurur olacak. Alt yapımız ve global yapılanmamız, F-Max'in uluslararası pazarlara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazır. Türkiye’de en ağır ticari araçlara özel ve son derece modern bayi yapılanmamızı 30 plaza ile ladık. Uluslararası pazarlarda büyümemizi Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türkî Cumhuriyetlerin ardından, Orta ve Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Bugün itibarıyla 33 ülkede faaliyet gösteriyoruz. 2018 sonu itibarıyla 41, 2020 sonu itibarıyla da 51 ülkede var olmayı hedefliyoruz. 55 yıllık üretim gücümüzün ve mühendislik kabiliyetlerimizin ulaştığı noktayı ortaya koyan F-Max, uluslararası pazarlardaki büyümemize ivme kazandıracak" .

İLK HEDEF 1000 ADET SATIŞ

16 ton ve üzeri Türkiye kamyon pazarının 30 bin'li adetlerde iken son 2 yılda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 18 bin'li adetlere gerilediğini dile getiren Turfan, 2018 yılında ise bu rakamın 11 bin 200 adet gibi gerçekleşeceğini öngördüklerini ifade etti. Yol, inşaat ve çekici olmak üzere 3 segmentten oluşan kamyon pazarında Ford Trucks'ın yüzde 29 pazar payına ulaştığının altını çizen Turfan, "Yol kamyonlarında Türkiye'de satılan her iki araçtan biri bizimdir. İnşaat segmentinde ise yüzde 40 pazar payımız ile Türkiye'nin en büyük projelerinde binin üzerinde aracımız bulunmaktadır. Çekici pazarında lider olmayı hedefliyoruz. Bunun içinde yeni ürünümüze sonuna kadar güveniyoruz. İlk etapta bin adet satış gerçekleştirmeyi hedefledik. İkinci yılımızda ise 2 bin adet olarak planlarımızı yaptık. Yapacağımız çalışmalar ile bu hedeflerin üzerine çıkabiliriz. Aracımızın fiyatı ise 661 bin 500 TL olarak belirlendi" diye konuştu.

TERZİ USULÜ ÇÖZÜM SUNACAK

Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan'ın konuşmasının ardından söz alan Pazarlama Müdürü Bahattin Topçu ise aracın teknik detayı hakkında bilgi verdi. F-Max'ta her türlü detayın ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü dile getiren Topçu, adını Ford’un efsanevi F serisinden aldığını, maksimum verimlilik ve güç sunduğu içinde F harfinin yanına Max kelimesinin eklendiğini söyledi. Bahattin Topçu, "F-Max çekicimizin 2,5 metre genişliğindeki kabini, yenilikçi ve en ileri teknolojileri yeni bir tasarımla buluşturarak sürücülere konfor ve ferahlığı bir arada sunduk. Güçlü ve verimli 12.7L E6D Ecotorq motorunun sağladığı avantajlı sahip olma maliyetleri ile de müşterilerimizin farklılaşan ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre özelleştirilebilen çözümlerimiz ile rakipleri arasında öne çıktık. Onlara yeni aracımız ile birlikte terzi usulü çözümler sunacağız" açıklamasını yaptı.

TEST YOLCULUĞUMUZ BAŞLADI

Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, Yurtiçi Satış Direktörü Burak Hoşgör ve Pazarlama Müdürü Bahattin Topçu'nun yaptığı sunumun ardından test sürüş alanına geçtik. Burada basın için ayrılan 10 adet mavi renkte F-Max çekici vardı. Basın mensupları eğitmenler eşliğinde araçları kullanmaya başladı. Ulaşım Gazetesi ekibi olarak bizde sürüş testinde yerimizi aldık. 5 kilometrelik parkur, talebimiz üzerine 10 kilometre olarak ayarlandı. Araç içine girdiğimizde ilk dikkatimizi çeken 2160 mm yükseklik . Daha sonra uçak tipi dolaplar yapılarak 105 metre küp alan oluşturulmuş. Buz dolabı ise yatağın altına kızaklanmış ve 38 litrelik hacmiyle de kça kullanışlı. Kabin çift yataklı ve ikinci yatak tam katlanabilir. Sonra koltuklar ise 260 derece ileri-geri gidebiliyor. Gösterge paneli ise şoförün elinin rahatlıkla ulaşabileceği şekilde dizayn edilmiş. Test sürüşünü gerçekleştirdiğimiz çekici otomatik vitesti. Manüel araç kullanmaya alışık olanlar, otomatik vitesli araç kullandıklarında sol ayak ile her sıkıntı yaşadıkları bilinen bir gerçek. Lakin  F-Max'te Türk mühendisleri şoförün sol ayağının yanlışlıkla fren ve gaza basmasını engelleyecek bir aparat oluşturmuşlar. Bazı küçük araçlarda görmeye alışık ğumuz bu sistem ilk defa F-Max ile çekicilerde de görülmeye başladı. Çekiciyi çalıştırdığımızda ise kabin içinde ses çok düşüktü. Yani titreşim ve gürültü yoktu diyebiliriz.

OTOMOBİL KONFORUNDA ÇEKİCİ
 
Çekiciyi sürerken, 500 PS'lik gücü sonuna kadar hissedebiliyorsunuz. F-Max'te ayrıca teknolojinin tüm imkanları seferber edilmiş. Ford Trucks'ın çekicileri için geliştirdiği ConnecTruck teknolojisi, F-Max'a adeta teknoloji hayatı vermiş. Araca uzaktan bağlanıp, yazılım güncellemesi yapabiliyorsunuz. Aracı uzaktan izleme, farları ve dörtlüleri yakma, klimayı çalıştırma, motoru çalıştırma, kapıları kilitleme gibi bir çok özelliği uzaktan bağlanarak yapabiliyorsunuz. Bu teknolojiyle ayrıca çekicinin bakım ı ve motorun çalışma durumları hakkındaki bilgiye de rahatlıkla ulaşmanız mümkün. Adaptif hız kontrolü, hız tolerans seçenekli predictive hız kontrolü, gelişmiş acil fren sistemi, yokuş kalkış desteği, şerit takip uyarısı, elektronik denge kontrolü gibi özellikleri de test sürüşümüzde deneme imkanımız . 8 inç TFT renkli gösterge ekranı var ve bu ekranda lastik basıncı ve sıcaklık durumundan sürücü değerlendirme fonksiyonlarına kadar her şey görüntülenebiliyor. Deri direksiyon simidindeki kontrol düğmeleri, sürücünün ekranlar arasında gezinmesini kolaylaştırmış. Navigasyon, web bağlantısı ve Apple CarPlay uygulaması ile Bluetooth bağlantısı gibi fonksiyonlar da 7.2 inç LCD multimedya yumuşak dokunmatik ekranın içinde sunuluyor. Bu ekranın bir diğer özelliği ise sürücü kendine göre sık kullandığı menüleri ayarlayabiliyor. Far tasarımı, yolu daha parlak bir şekilde aydınlatırken hiçbir şeyin sürücünün görüş alanından kaçmamasını sağlıyor. Cazip tasarımlı manevra destek aydınlatması, LED gündüz farları ve opsiyonel LED, aracın aydınlatma özelliklerini daha da geliştiriyor.
Hüseyin Karabulut - Antalya / Ulaşım Gazetesi

Günün Diğer Haberleri