Scania pazar payını arttırdı

Ağır ticari araç satışında Doğuş Otomotiv’in 25 yıldır distribütörlüğünü gerçekleştirdiği Scania, ithal çekici pazarının en çok tercih edilen markası oldu. Ağır ticari araç pazarı genelinde ise 2018 yılında yüzde 36,5 oranında daralma yaşandı.

Otomotiv - 6 yıl önce

Ağır ticari araç pazarı 2018 yılını 6.145 çekici, 5.609 adet kamyon olmak üzere toplam 11.754 adetlik satışla tamamladı. Pazar son 10 yılın en düşük seviyesinde tamamladı ve 2017 yılına göre yüzde 36,5 daraldı. Konuyla ilgili Doğuş Otomotiv Scania tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda 2018 yılı ağır ticari araç sektörü değerlendirmesi, 2019 yılı beklentileri ve marka iletişim stratejileri açıklandı. Toplantı, Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, Scania Satış Müdürü Gökhan Altun, Scania Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Bayazıt Canbulat ve Scania Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Adnan Yücel’in katılımıyla gerçekleşti.

KAMYON PAZARI DARALDI

Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin yaptığı değerlendirmede 2018’de mega inşaat projelerindeki hafriyat işlerinin tamamlanmasıyla kamyon pazarının yaklaşık yüzde 51 daraldığını belirtti. Ekşin, “Ağır ticari araç çekici pazarında daralma yüzde 11 ile daha hafif hissedildi. Markamız 2018 yılını toplamda bin 177 adetlik satış ve yüzde 10 pazar payıyla tamamladı. Çekici pazarında bin 31 adetle yüzde 16 pazar payı elde etti. İthal çekici pazarında ise yüzde 23 pazar payıyla en çok tercih edilen marka olduk" dedi.

PAZAR ORTALAMA 25 BİNDE

Toplam pazarda 2019’un tahmini durumunu ve Scania hedeflerini değerlendiren Eksin “2019 ağır ticari araç pazarının, 10 bin adet seviyelerinde kapanacağını öngörüyoruz. Ağır ticari araç pazarı satışlarının son 20 yılına baktığınızda, ortalamanın yaklaşık 25 bin adet olduğunu görebilirsiniz. Bahsettiğimiz bu yıllar içerisinde, pazar sadece üç yıl 10 bin adetin altında kalmış. 2011 yılında ise 37 bin 276 adet ile en yüksek seviyeye ulaştı. Analizlerde görüyoruz ki toplam ağır ticari araç pazarı dönemsel olarak daralmalar yaşayabiliyor. Bizi geleceğe yönelik umutlu kılan nokta ise daralmanın sona ermesiyle toplam pazarın, önceki senelerde 25 binin altında kaldığı her sene için tekrar yükselişe geçiyor ve pazarı 30 binlerin üzerine çıkarıyor olması. Dolayısıyla 2020 yılından itibaren toplam pazar dipten en tepeye çıkabilir ve 30 bin seviyelerinde tamamlanabilir. Türkiye’de de LNG yakıtla çalışan araçlar öne çıkmaya başlayacak ve pazarın büyüme noktası burası olacak” diye konuştu.

“PAZAR PAYIMIZI KORUYACAĞIZ”

Scania Satış Müdürü Gökhan Altun ise Scania olarak son 5 yılda pazar payını 2 katına çıkarttıklarını belirterek “Çekici pazarında en çok tercih edilen markalar arasında yer alıyoruz, ithal çekici pazarında liderliğimiz 2018 yılında da devam etti. 2019 yılı için hedefimiz satış adetlerimizi ve ağır vasıtada yüzde 10’luk, çekicide yüzde 20’lik pazar payımızı korumak olacak. Müşterilerimize daha çok ziyaret yapacağız ve çözümler sunacağız. Alternatif yakıtlı araçlarımızın testleri yapılacak. Yapılanma çalışmalarımız da hız kesmeden devam edecek. Scania ailesine 2 yeni yetkili satıcı katılacak. Bu değerli yatırımlar iş ortaklarımızın da bizler gibi düşünüp hem ülke ekonomisine hem de Scania’ya olan güvenini gösteriyor” ifadesini kullandı.

“REKOR SAYIDA SERVİS ANLAŞMASI”

Scania Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Bayazıt Canbulat ise “Satış sonrası hizmetlerde anlayışımız Scania sahiplerinin araçlarını sürekli operasyonda tutarak, hem yatırımlarını korumak hem de maliyetlerini düşürmektir. ‘Türk yatırımcısı araçlarına uzun vadeli yatırımlar yapmayı tercih etmez’ algısını değiştirdik. Bu sayede müşterilerimizi değişken fiyat riskinden korurken rekor sayıda servis anlaşması yaptık. Yurtiçi ve yurtdışında tamir bakım anlaşmalı araçlarımız dolaşıyor. Şu anda yaptığımız kampanyalarla piyasada kabul edilebilir fiyatlar sunuyoruz. Servise giren araç sayısı da bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” şeklinde değerlendirdi.

“OTONOM ARAÇLARIMIZ TESTTE”

Scania Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Adnan Yücel ise yaptığı konuşmada ağır ticari araç sektöründe, alternatif yakıtlı, elektrikli veya otonom araçların ön plana çıktığını belirterek “Bu konularda da öncülüğü Scania yapmaktadır. Öyle ki bazı ülkelerde binek araç trafiğine kapalı alanlarda, madenlerde, şantiyelerde otonom araçlarımızı deniyoruz. Bunların sayıları orta vadede daha da artacaktır. Bununla birlikte bu geçiş sürecinde CNG, LNG ile çalışan araçların da önemli bir rolü olacaktır. Gazlı araçların maliyet avantajlarını yaptığımız testlerimizde net bir şekilde gördük. Taşımacılık maliyetlerini düşürürken, karbon ayak izimizi de azaltmak, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak adına bizleri gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

Günün Diğer Haberleri