Demiryoluna ÖTV indirimi

Lojistikte liman ve demiryolu altyapısındaki eksikliklere işaret eden Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Mehmet Tanyaş, “Ölçek ekonomisinin sağlanamadığı sektörde, liman ölçekleri de yeterli değil. Dolayısıyla kombine taşımacılık yapılamıyor. Bu yüzden ÖTV indirimi demiryolu taşımacılığına da sağlanmalı” dedi.

Demir Yolu - 6 yıl önce

Türkiye'nin lojistik sektör büyüklüğünün 444 milyar TL olduğunu dile getiren LODER Başkanı Mehmet Tanyaş, bununda GSYH'nın yüzde 12’sini denk geldiğini ifade etti. Tanyaş, sektörde TL bazında büyüme, dolar bazında ise küçülme yaşandığının altını çizdi.

SEKTÖR ÖZENDİRİLMELİ

Türkiye lojistik sektörünün belli başlı sorunlarının gündemdeki yerini koruduğuna işadet eden Tanyaş, şunları söyledi: “Bugün itibariyle yaklaşık yüzde 90 payla Türkiye'deki yaygın taşıma türünü karayolu oluşturuyor. Kamyon bazında bireysel taşımacılığın ağırlıklı olduğu sektörde, eğitim düzeyi düşük, atıl kapasite yüksek ve filo yaşlı. Çok sayıda şirketten oluşan karayolu taşımacılığında ölçek ekonomisini yakalayamamanın yanında fiyat odaklı bir rekabet var. Çoğu lokasyonda serbest piyasa ekonomisi kuralları bulunmayan sektörde, liman ve demiryolu alt yapısında eksiklikler bulunuyor ve kombine taşımacılık altyapısı kurulmuş değil. Ölçek ekonomisinin sağlanamadığı sektörde, liman ölçekleri de yeterli büyüklüğe sahip değil. Bu yüzden hava ve denizyolu taşımacılığına sağlanan ÖTV indirimi demiryolu taşımacılığına da sağlanmalı.”

GÜNLÜK 1.6 MİLYON TON YÜK

Türkiye'de günlük taşınan yük miktarının 1.6 milyon ton olduğunu, bunun yüzde 89’unun karayoluyla, yüzde 5’inin demiryoluyla, yüzde 6’sının ise denizyoluyla taşındığını anlatan Tanyaş, “Türkiye’de ağırlık olarak en çok taşınan ürün türlerini yüzde 24 ile maden ve mineraller, yüzde 20 ile gıda ve yüzde 12 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık oluşturuyor. Ağır yük taşıtlarının yüzde 39’u şahsa, yüzde 34’ü lojistik firmasına, yüzde 26’sı yükü gönderen ve yüzde 1'i ise yükü alan alıcıya ait. Ağır yük taşıtlarının yüzde 57’si TIR ve kamyon-römork, yüzde 18’i üç dingil 10 teker kamyon, yüzde 17’si dört dingil 12 teker kamyon, yüzde 4’ü iki dingil altı teker kamyon ve yüzde 2’si üç dingil sekiz teker kamyonlar yapılıyor” şeklinde konuştu.

GELİŞME BEKLEMİYORUZ

Türkiye Lojistik Master Planı'nın (TLMP) sektör için bir vizyon ve plan ortaya koyduğuna dikkat çeken Tanyaş, “Uluslararası ulaştırma koridorlarını Türkiye üzerinden birbirine bağlayan doğu-batı ve kuzey-güney akslı ulusal ulaştırma koridorları gereksinimini ortaya koymanın yanında, lojistik merkezler için bilimsel kriter ve lokasyonlar tanımlıyor. Bu durum sektörün önünü görmesini ve yatırımlarını bu yönde yapılmasını sağlayacak. Böylece etkinlik ve verimlilik artırılmış olacak. Ancak depolarda ölçek büyütme ve teknoloji yatırımlarının önemi kavransa da ekonomik zorluklar bu yöndeki yatırımları engelliyor. Lojistik sektörünün büyümesi ve yatırım yapması dış ve iç ticaretin artmasına bağlı. Bu nedenle kısa vadede otomasyon anlamında fazla bir gelişme olmayacak” dedi

Günün Diğer Haberleri