Otobüsler çalışmayacak

Girdi maliyetleri yüzde 100-150 aralığında artan halk otobüsçüleri, artık psikolojilerinin bozulduğunu, araçlarını yakacak hale geldiklerini anlattı. Başta akaryakıt zamları olmak üzere tepkilerini dile getirmek amacıyla 21 Şubat’ta kontak kapatacaklar.

Güncel Haber - 3 yıl önce

Son bir yıl içerisinde benzine yüzde 111, motorine ise yüzde 133 oranında zam gelmesinin yanı sıra girdi maliyetleri de her geçen gün artan ulaşım sektörü isyanın eşiğine geldi. Benzinin litre fiyatı 15,19 liraya, motorinin ise 15,45 liraya yükselmesinin ardından kentlerde toplu taşımacılık hizmeti veren kesimin tepkisi her geçen gün arttırıyor.

ZARAR KATLANIYOR

Halk otobüsü sahibi Hasan Aydır, salgının başladığı günden bu zamana kadar işlerin çok düştüğünü ve yaklaşık 2 yıldır zararının 200 bin liranın üstünde olduğunu söyledi. Halk otobüsü sahibi Aydır, yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi: “Otobüsümü çalıştırmaktan korkuyorum. Yaklaşık 2 yıldır hem kazanamıyorum, hem de 200 milyar liranın üzerinde zararım var. Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde 7 milyar lira zararım oldu. Çünkü mazot pahalı, girdi maliyetleri yüksek. Artık borç gırtlağa dayandı. Kazanamıyorum. 65 yaş üstü ücretsiz taşıdığımız vatandaşlar için araç başına 1000 lira ücret veriliyor. Ancak birçok ilde bu rakam 4 bin 500 lira. Manisa’da da bu rakamı yükseltsinler. Manisa Büyükşehir Belediyesi’de artık bize sahih çıksın.”

“ARACIMI YAKACAĞIM”

Her ay 2-3 defa yükselen akaryakıt fiyatları ve her geçen gün artan girdi maliyetleri sebebiyle psikolojisinin bozulduğunu söyleyen halk otobüsü sahibi İbrahim Yücel ise, otobüsünü artık çalıştıramayacak duruma geldiğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde girdi maliyetlerine birde psikolojik tedavi masraflarının da ekleneceğini söyleyen Yücel şöyle konuştu: “Eskiden aracımız bizi götürüyordu. Şimdi biz aracı götürmeye çalışıyoruz. Ama götüremiyoruz. Depoya akaryakıt almak güç, sigorta yaptırmak zor, bakım yaptırmak imkânsız hale geldi. Otobüsü hiç çalıştırmasam ve kontak açmasam benim için daha iyi. Artık psikolojim filan kalmadı. Eğer 21 Şubat tarihine kadar belediyemiz bize destek çıkacak çalışma yapmaz ve devletimiz bize sahip çıkmazsa otobüsümü yakacağım. En azından her gün çalışıp zarar edeceğime, yakarım bir kere zarar ederim daha iyi.”

KONTAK KAPATACAK

Saruhanlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Arif Bilek ise, yaklaşık 2 yıldır ayakta durmaya çalışan toplu taşıma esnafının artık ayakta duracak gücünün kalmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi: “Artık gücümüz yok. Her gün cepten harcamaktan bıktık. Bu iş yürümez hale geldi. Yolcularımızı yolda bırakmak istemiyoruz. Ama 21 Şubat tarihine kadar yerel yöneticilerimiz ve devletimiz bize sahip çıkmaz ve taleplerimizi yerine getirilmezse 21 Şubat tarihinde Manisa genelinde tüm toplu taşıma esnafı kontak kapacak. O gün yaşanacak toplu taşımanın sıkıntısı ise bize ait olmayacak.”

Günün Diğer Haberleri