İthalat ve ihracatçılarımızın yükünü taşıyan uluslararası nakliyecilerimizin, sınır kapılarında günlerce bekletilirken, geçtikleri yol güzergahlarında da eşitsizliklerle mücadele etmeye devam ediyor. Türk plakalı nakliyecilerin yurt dışında yaşadığı sorunlar, ülke ekonomisine de ciddi boyutta darbe vuruyor. Türk plakalı araçların yurtdışında eli kolu bağlanırken, Türkiye’nin ihraç mallarını taşıyan yabancı plakalı araç sayısı da her geçen gün artıyor.
AKŞENER TBMM’YE TAŞIDI
Uluslararası nakliyecilerin Orta Asya’da yaşadığı sorunlara, TBMM’de çözüm aranıyor. Türkiye’nin ihraç mallarını taşıyan Türk plakalı araçların sınırda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Milletin Vekili Hüseyin Örs, “Konuyu Genel Başkanımız Meral Akşener, gurup toplantısında yaptığı konuşmasında nakliyecilerimizin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında gündeme taşıdı. Yaşanan sorunlar karşısında beklemekten başka bir çözüm yok söylemiyle kaderine terk edilen nakliyecilerimizin perişan olduğunu dile getiren Genel Başkanımız, bunun yazık ve günah olduğunu söyledi. Kendi başarılarıymış gibi ihracat rakamları açıklayanların Türk ihracatçılarının ve nakliyecilerin mağduriyetlerine sessiz kaldığını ifade eden Genel Başkanımız Meral Akşener, ülke ekonomimiz adına sorunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi” dedi.
NAKLİYECİNİN DERT KAPISI
Günlerce engellemeler nedeniyle sınır kapılarında Türk plakalı şoförlerin bekletildiğini Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden dile getiren Milletin Vekili Hüseyin Örs, “İyi Parti Gurubu olarak ithalat ve ihracatçılarımızın yükünü taşıyan uluslararası nakliyecilerimizin yurtdışında yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi hususunda vermiş olduğumuz araştırma önerisi üzerinde söz aldım. Uluslararası nakliyecilerimiz gerek sınır kapılarında gerekse gittikleri yol boyunca birçok sorunla karşı karşıya kalmakta, sınır kapılarımız dert kapısı olmaktadır. Bölge milletvekili olarak birkaç kez Sarp Sınır Kapısı’na giderek orada günlerce kuyrukta bekleyen TIR şoförlerimiz ile görüştüm, yaşamış oldukları mağduriyetleri birinci ağızdan dinledim. Nakliyecilerimiz sınır kapılarında uzun süreler beklediklerini, günlerce kuyruklarda adım adım ilerleyebildiklerini söylemektedirler. Bu sorunu burada gündeme getirmekteki sebebimiz; şoför kardeşlerimizin mağduriyetine biran önce son verilmesi içindir.
ENGELLERİ KALDIRALIM
Milletin Vekili Hüseyin Örs, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında aynen şöyle devam etti: “Güney koridor olarak adlandırılan İran- Türkmenistan üzerinden Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’a ulaşım güzergâhında ihracatımızın önemli geçiş noktası Türkmenistan’ın salgın dolayısıyla kapattığı sınır kapılarının üst düzey görüşmelerle biran önce açılması gerekir. Orta koridor olarak adlandırılan Gürcistan, Azerbaycan ve Ro-Ro ile Kazakistan veya Gürcistan Azerbaycan, Rusya güzergâhında Azerbaycan’ın birçok ülke nakliyecilerinden almadığı ancak Türk plakalı araçlardan talep ettiği yüksek geçiş ücretlerinin kaldırılması veya Azerbaycan’dan Kazakistan’a yapılan Ro-Ro taşıma fiyatlarının uygun seviyeye çekilmesi gerekir. Kuzey koridor yani Gürcistan ve Rusya üzerinden diğer ülkelere gidilen güzergâhta ise Gürcistan’ı Rusya’ya bağlayan 50 km.lik dağ yolunun kış aylarında sık sık trafiğe kapandığını biliyoruz. Burada da araçlarımız 20-25 güne varan beklemeleri vardır. Ayrıca Kuzey koridorundan ülkemize dönmeye çalışan birlerce şoförümüz maalesef Rus polisinin Ermeni, Gürcü ve Rus araçlarının aksine birçok engellemeleriyle karşı karşıya kalmaktadır. TIR şoförlerimizin yaşadığı mağduriyetlerin son bulması için ilgili bakanlıklarımız biran önce devreye girmeli ve çözüm üretmelidir.” Milletin Vekili Hüseyin Örs’ün ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacak bu açıklamasına rağmen önergeye AKP ve MHP vekilleri ise RED oyu verdi.