Merkez Türkiye!

Türkiye jeopolitik konumu itibariyle Avrupalı lojistik firmalarının gözdesi olmaya devam ediyor. Alman lojistik şirketi Rhenus Logistics CEO’su Tobias Bartz, üretim merkezlerinde lojistiğin önemine dikkat çekti. Bartz, “Türkiye’yi tedarik zincirlerinin kalbi olarak görüyoruz” dedi.

Lojistik - 2 yıl önce

Salgınının sebep olduğu küresel krizde; ilaç, otomotiv, elektronik, tıbbi cihaz, tekstil, tarım ve enerji gibi birçok sektör, Çin’de üretimdeki aksamalar ve uluslararası lojistikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle baskı altında kaldı. Öte yandan salgınla birlikte karmaşık küresel tedarik zincirlerinin güvenlik açıkları ortaya çıktı. Kriz, tedarik zincirinde eski süreçlere dayanan bir sistemi sıfırlamak için de fırsat oldu. Böylece, birçok uluslararası şirket tedarik zincirlerinde yeniden yapılandırmaya başladı.

YENİDEN ŞEKİLLENDİ

Türkiye’nin kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Rhenus Logistics CEO’su Tobias, Bartz, 100 yıldan fazla süredir lojistik sektöründe faaliyet gösteren bir aile şirketi olduklarını ve geleceğe emin adımlarla ilerlemek için de Türkiye’de büyümeye devam ettiklerini aktardı. Tobias Bartz, “2022’de muhtemelen 8 milyar avro ciroya ulaşacağız. Ve elbette en güçlü kurulumumuz Avrupa ve Asya’da olacak” dedi. Bartz, “Salgınının başlangıcında ne olacağını kimse bilmiyordu ve son derece endişe vericiydi. Sadece aylar sonra, tünelin sonunda biraz ışık gördük. Belirli zamanlarda tedarik zinciri ortadan kayboldu. Bu nedenle, gelirin nerede geleceğine veya personelimiz için ödeme yapıp, onlara geçim kaynağı sağlayacağından emin değildik. Bu yüzden operasyonlarımız yeniden modelledik. Yeniden düşündük ve gerçekten sahip olduğumuz bu son derece geniş ürün yelpazesini kullandık” diye konuştu.

KRİTİK BİR NOKTADA

Bartz, salgın döneminde tedarik zincirinde yaşanan belirsizliğin şirketleri üretim yerlerini bulundukları ülkelere yaklaştırmaya zorladığını belirterek, şöyle devam etti: “Belirli fabrikaların farklı yerlerde kapanıp açıldığını gördük. Lojistik olarak ulaşılabilirlik giderek daha önemli hale geldi. Son iki yılda Türkiye’ye yoğun bir şekilde yatırım yapmamızın nedeni de budur. Türkiye tedarik zincirlerinin gerçekten çalışabilmesi, üretimin istikrarlı ve güvenilir olmasını sağlamak için stratejik ve kritik bir noktada bulunuyor.” Türkiye pazarında uzun yıllar ortakları ve acenteleri aracılığıyla hizmet verdiklerini anlatan Bartz, ülkeye şirket olarak da 3 yıldır yatırım yaptıklarını aktardı. Bartz, Türkiye’ye yaptıkları yatırımlar ile Asya’yı Avrupa’ya bağladıklarının söyledi.

Günün Diğer Haberleri