Nakliyede fiyat rekabeti

Lojistik sektöründe hareketlenen navlun fiyatları, ihracatçı ve ithalatçı firmaların kontrat yenileme süreçlerini etkiledi. Lojistik firma temsilcileri ise ihracatçı ve ithalatçı müşterilerine doğru koşullarda oluşturulan kontratları anlatarak, onların tedarik zincirindeki riski en aza indirmeleri yönünde çalışma yapıyor.

Lojistik - 1 yıl önce

Küresel ekonomideki dalgalanma, enerji maliyetlerini arttırarak, navlun fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Fiyatların artması ise; ihracatçı ve ithalatçı firmaları derinden etkiledi. Akaryakıt fiyatları başta olmak üzere işletme giderlerinin artması ise nakliye sektöründe fiyat rekabeti yarattı. İhracatçı ve ithalatçı firmaları ise önümüzdeki dönemde lojistik kontratları yaparken, cazip fiyat avantajlarını ilk sırada değerlendirmeye başladı.

RÜZGÂR TERS DE ESER

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Boltas Satış Direktörü Müge Karahan, firmaların lojistik partnerlerini belirlerken hizmet kalitesini ön planda tutmaları gerektiğini dile getirdi. Müşteri odaklı çözümlerin gerçek zamanlı izleme ve akıllı depolama konusunda oldukça önemli olduğunu ifade eden Karahan, doğru kontratların ihracatçı ve ithalatçı firmalar için lojistikte riski en aza indirdiğini söyledi. Karahan, “Ekonomideki dalgalanma, ciddi bir öngörü sorunu da yaşatıyor. Bu durum kontratların daha dikkatli şekilde değerlendirilip, şekillendirilmesini gerektirdi. Fiyatı düşük olduğu için cazip görünen anlaşmalar, değişen koşullar sebebiyle taahhütlerin yerine getirilememesiyle sonuçlanır. Lojistik kontratlarında düşük fiyatlamalar yapılabilir. Ancak gelecekteki kur değişimlerini de göz önünde bulundurarak riskleri değerlendirmek önemlidir. Bu, spotta kalmayı planlayan ihracatçılar için de geçerlidir. Rüzgâr, beklentinin aksine de yön değiştirebilir” dedi.

FİRMANIN ÇAPINA BAK!

Otomasyon ve veri analitiği gibi inovasyonların lojistiğin çehresini değiştirdiğine dikkati çeken Karahan, konuşmasına şöyle devam etti: “Taşıma rotalarını iyi analiz etmek zaman ve maliyetten tasarruf anlamına gelir. Kriz yönetimi deneyimi de yine lojistik firma tercihlerinde önemli bir kriter. Lojistik firmaları, mevzuat değişikliklerini takip etme yeteneğine sahip olmalıdır. Sigortalamalar konusunda müşterinin menfaatlerini de gözetmelidir. Kontratlarını yenileyecek firmalar, lojistik partner seçiminde maliyetler kadar vaatleri yerine getirebilme kapasitelerini de sorgulamalıdır. Bu yalnızca ekipman kapasitesi anlamında değil, şirketin sektörel birikim ve tecrübesiyle de ilgilidir. Lojistik partnerlerin geçmiş performanslarına dikkat edilmeli. Planlama yaparken lojistik tarafının çözüm odaklı olması, alternatif planlar sunabilme kabiliyeti göz önünde tutulmalı. Günümüz şartlarında uzun vadeli planlama yapmak zor olsa da her koşula karşın A, B ve C planları olan lojistik firmaları bir adım öne çıkar.”

Günün Diğer Haberleri