Sektör istedi, Bakan onayladı!

Karayolu yolcu taşımacılık sektöründe otobüsler Ulaştırma Bakanlığı tarafından adım adım takip edilecek. Otobüslerde araç takip cihazı zorunlu hale geldi. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Uygulama sayesinde otobüslerin konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikada bir U-ETDS iletilecek. Böylelikle yolcuların daha güvenle seyahat etmesini hedefleniyoruz” dedi.

Kara - 11 ay önce

Otobüslere takılan araç takip cihazı aynı zamanda, şoförün trafik kurallarına uyup uymadığını da kayıt altına alıyor. Yeni uygulama sayesinde Ulaştırma Bakanlığı, otobüs kazalarının da önüne geçileceğini tahmin ediyor. Takip cihazından 2 dakikada bir gelen veriler ışığında olası bir durum karşısında Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü müdahale edecek.

OTOBÜSLER DE SIKI DENETİM

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de yolcu taşımacılığı alanında en fazla tercih edilen şehirlerarası otobüslerde yeni döneme ile birlikte güvenliği arttırdıklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, “Şoför ve yolcu bilgileri, Bakanlığımızın U-ETDS sistemine elektronik olarak iletilmektedir. Yeni uygulamamız sonucu otobüslerde artık, araç takip cihazı takma zorunlu oldu. Araç takip bilgileri de anlık U-ETDS’ye iletilecek. Hazırlık aşamasında taşımacı firmalarla gerekli koordinasyon sağlandı. Plaka üzerinden tüm sorgulama ve eşleştirme işlemleri U-ETDS üzerinden yapılacak. Otobüsler, etkin bir şekilde takip edilerek denetlenecek. Sistem sayesinde mevcut düzenlemeler, takip edilip etkin bir şekilde uygulanacak” dedi.

KORSAN ENGELLENECEK Mİ?

Bakan Uraloğlu, U-ETDS sistemine bildirilecek araç takip bilgileri sayesinde, korsan ve usulsüz taşımacılığın da engellenebileceğini ifade etti. Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Taşımacı firmaların; rekabetçi, sürdürülebilir ve adil bir yapıda faaliyetlerine devam etmelerini sağlanmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın da herhangi bir mağduriyet yaşamadan güvenli ve huzurlu bir şekilde seyahat etmeleri için zemin oluşturmak bizim birinci görevimizdir. Taşıma kanunumuzda da belirtildiği üzere seyahatler A noktasında başlar, B noktasında sona erer. Başlattığımız yeni dönemde yolcuların uygun olmayan yerlerde araçlara bindirilmesi veya araçlardan indirilmesini engelleyeceğiz. İzin verilen güzergâh dışına çıkan araçları da tespit ederek gerekli işlemi yapacağız.”

TRAFİK GÜVENLİĞİ ARTTI

“Yeni uygulamamız sayesinde, Türkiye’de karayoluyla gerçekleştirilen yolcu taşımacılığında taşıma ve trafik güvenliğinin arttırılmasını da amaçladık” diyen Bakan Uraloğlu, bu talebinde yine sektör temsilcilerinden geldiğinin altını çizdi. Bakan Uraloğlu, “Otobüslerin takibi, karayolu yolcu taşıma hatlarında ve güzergâhlarında gerekli planlamaların yapılmasına doğrudan etkisi olacak. Ayrıca doğal afet, kaza veya buna benzer yaşanabilecek olumsuz diğer durumlar için bu bilgiler etkin bir şekilde kullanılacak. Kurallara uyulmaması durumunda da firmalara gerekli uyarı ve yaptırımlar da uygulanacak. Nihayetinde sektör temsilcilerimizin de sıkıntısı denetim eksikliği ve korsan taşımalardı. Bununla ilgili taleplerini Bakanlığımıza ilettiler ve bizde gerekli düzenlemeleri yaptık” diye konuştu.

Günün Diğer Haberleri