Taşlar oynuyor!

Kızıldeniz’de gemilere yönelik yapılan saldırılar, küresel tedarik zincirine etkileri arttırdı. Firmalar, mallarını alternatif rotalardan müşterilerine ulaştırmanın yollarını arıyor. Yaşanan gelişmeler sonrası Ümit Burnu rotasının kullanımında artış gözlendi. Bu durumun ise Asya ve Avrupa arasındaki alternatif ticari rota ihtiyacını net bir şekilde ortaya çıkardı.

Lojistik - 10 ay önce

Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de İsrail bandıralı ya da İsrail limanlarına giden gemilere yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Söz konusu saldırıların ardından denizcilik şirketleri seferlerini askıya almaya veya rotalarını değiştirmeye başladı. Kasım 2023’te Ümit Burnu’ndan günlük 50 kargo ve tanker gemisi geçerken, bu rakam Ocak ayı sonu itibarıyla 85’e ulaştı. Ticaret hacmi de aynı şekilde artış gösterdi. Bölgedeki günlük ticaret hacmi 4,8 milyon tondan 7,2 milyon tona çıktı.

YATIRIMDA FIRSAT!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sertrans Logisitics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, “Kızıldeniz’de yaşanan deniz taşımacılığı krizi, Türkiye için birkaç noktada fırsat barındırıyor. Bu fırsatlar ise bazı taşları yerinden oynatmaya gebedir. Dünyanın üretimde yüksek oranda Çin bağımlılığını daha fazla taşıyamayacağı ve alternatif üretim ağlarına eninde sonunda geçiş yapacağına inanıyorum. Bu noktada doğru yatırım fırsatları yaratabilirsek, üretim hattının Çin'den Avrupa'nın daha yakın coğrafyasına kayma sürecinde ülkemiz önemli bir üretim üssü haline gelebilir. İş gücü maliyetleri ve güçlü üretim altyapısı dikkate alındığında bu elbette hızlı ve kolay bir çıkış süreci olmaz. Ancak Türkiye atacağı doğru adımlarla yaşanması kuvvetle muhtemel çıkış sürecinden avantajlı çıkacak ülkelerin başında gelecektir” ifadesini kullandı.

KALKINMANIN YOLU

Nilgün Keleş, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemiz için ikinci fırsat alanı ise Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projelerine dair ihtiyacın artmasıdır. Bu durum projelerin önündeki siyasi engellerin kaldırılması sürecini hızlandıracağı gibi, finansal bazı imkânların da doğmasına neden olabilir. Finalde projelerin hayata geçirilme hızı ve ilgili hatların kullanılma yoğunluğu artacaktır. Çin’den Avrupa’ya giden 10 milyon konteynerin yüzde 96’sı denizyoluyla, yüzde 4’ü ise Kuzey koridoru olarak adlandırılan Trans-Sibirya Demiryolu hattı üzerinden sevk ediliyor. Orta koridor, Avrupa ile Asya arasında bir ticaret yolu olarak Kuzey koridoruna oranla daha hızlı ve daha ekonomiktir. Orta koridor ayrıca, ülkemizin liman bağlantıları sayesinde Asya’daki yük trafiğinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşması için önemli fırsatlar sunuyor.”

Günün Diğer Haberleri