Anahtar elimizde!

Küresel ekonomide durgunluk yaşandığının dile getiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, buna siyasi gerginliğin de eklenmesiyle ihracat artışımızın hız kestiğinin altını çizdi. Aras, “Ülkemize yönelen ticaretin geçişini kolaylaştıracak uygulama ve standartları hızla devreye almamız için taşın altına elimizi hep birlikte sokmamız gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, ekonominin anahtarı lojistiktir” dedi.

Dernekler - 3 hafta önce

Türkiye’nin 2023 yılında hizmet ihracatı ilk kez 100 milyar dolar rakamına ulaştı. Lojistik sektörü ise buna 10 milyar doların üzerinde hizmet ihracatı geliriyle katkı sağladı. Lojistik hizmet ihracatı gelirinin 2024’te 40 milyara, 2028 yılında 78 milyar dolara çıkarılması için sektörün paydaşları harekete geçti. UND Başkanı Şerafettin Aras, “Orta Koridor ve Asya ile Avrupa arasındaki konumumuzu iyi kullanarak sektörümüzü küresel liderliğe taşımamız gerekiyor” diye açıklama yaptı.

POTANSİYEL YÜKSEK

Sektörün yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi veren UND Başkanı Şerafettin Aras, Orta Koridor’un Türkiye’nin lojistikteki önemini artırdığını söyledi. Aras, “Elimize aldığımız bu güçle hedefimiz çok daha yüksek oldu. Türkiye, Orta Koridor’daki konumuyla Avrupa ve Asya arasında köprü işleviyle çok önemli avantajlara sahiptir. Bu konumumuzu lojistikte küresel liderliğe taşımamız gerekiyor. 2024 yılında taşımacılık gelir hedefimiz 40 milyar dolara, 2028 yılında ise 78 milyar dolara çıkarılması için sektörün tüm paydaşları ile taşın altına ilimizi soktuk ve çalışmalar yapıyoruz. Yapmakta zorundayız. Hedeflediğimiz rakamlara ulaşacak bu potansiyel bizde var. Hepimiz bu başarıyı gerçekleştirecek iradeye sahibiz” ifadesini kullandı.

BİRLİKTE BULACAĞIZ

“Sektörümüzün ülkemiz ekonomisine katkı bakımından taşıdığı potansiyeli asla yansıtmıyoruz” diyen Başkan Aras, “İhracat pazarlarımızı güçlendirmek ve ayrıca çeşitlendirmek zorundayız. Küresel Lojistik Performans Endeksinde son birkaç yılda 9 sıra yukarı çıkaran etkin lojistik hizmet kabiliyetlerimizi, etkin yatırımlarla destekleyerek başarabileceğimize inanıyoruz. Lojistik sektörünün gelişimini destekleyen ve stratejik öncelikleri arasına alan ülkeler, günümüzde uluslararası pazarlardan daha fazla pay alıyor. Küresel değer zincirlerine daha iyi entegre oluyor. İhracata yönelik daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekiyor. Mal ihracatı hedefimiz 2024 yılı için 267 milyar dolar, hizmet ihracatımız ise 110 milyar dolar olarak hedeflendi. Hedefimizin gerçekleşmesi için ihracatımızı mevcut ve potansiyel hedef pazarlarına en rekabetçi lojistik hizmetlerle ulaştırmanın yöntemlerini hep birlikte bulmak zorundayız” dedi.

LOJİSTİKÇİLER HAZIR KITA!

Başkan Aras, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkemizin, Avrupa-Asya arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için taşıdığı stratejik önem, yaşanan son gelişmelerle öne çıktı. Uluslararası ticarete etkin ve güvenilir bir transit koridor olarak hizmet sunabilmemiz için mevzuat ve ticareti kolaylaştırıcı uygulamalarla desteklenmesi şart. Gümrük ve sınır beklemeleri, ihracatçılarımızın rekabet gücünü sınırlıyor. Vize temin sorunu ise TIR sürücülerimiz ve taşımacılık firmalarımız için çileye dönüştü. Firmalarımız iş yapamaz hale geldi. Transit kota ve ücretleri sorununu üreteceğimiz hızlı ve etkin çözümlerle ortadan kaldıramadığımız takdirde, coğrafyamızın bize sunduğu ticaret avantajlarını yitirmemiz söz konusudur. Tüm dünya ekonomileri için söz konusu olan ekonomik sıkıntıları aşmak ve tüm vatandaşlarımızın layık olduğu ekonomik refah düzeyini sağlamak için, sektörümüzün sunduğu potansiyel çok büyük. Devletimizce sektörümüze sağlanan destekler, artırılarak devam etmelidir. Alacağımız güçle, Türkiye lojistik sektörü olarak biz de tüm gayretimizi her şart ve koşulda seferber etmeye hazırız.”

Günün Diğer Haberleri