Türkler harbi otobüs yaptı!

Türkiye otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından Temsa Global ve Türk Savunma Sanayisinin lider kuruluşu ASELSAN güçlerini birleştirdi. Bu güçbirliği sonucu Türk mühendisleri ve Türk işçileri yüzde 100 yerli Türkiye’nin ilk milli elektrikli otobüsü Avenue EV’nin üretimini gerçekleştirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Yerli elektrikli otobüsümüzün yaygınlaştırılması için hükümetimizin destek ve teşvik paketini yeniden gözden geçirmemiz gerekecek” dedi.

Otomotiv - 8 yıl önce

Temsa Global, Türk otomotiv sanayinde ilk yüzde yüz yerli elektrikli otobüs üretimini gerçekleştirerek bir devrim yaptı. ASELSAN ve Temsa mühendislerinin ortaklaşa çalışarak üretimin yaptığı otobüsün tanıtımı Sabancı Holding’te yapıldı. Tanıtım toplantısına; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, TSK Vakfı Genel Müdürü Orhan Akbaş, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik ve ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken katıldı.

TAK FİŞE 50 KM GİT!

Türkiye’nin milli otobüsü Avenue EV, fosil yakıt yerine elektrikle çalışıyor. Aracın en büyük özelliklerinden bir tanesi de 7- 8 dakika gibi kısa sürede şarj olabilmesi!.. Bu özelliği sayesinde ise duraklarda bile şarj olan milli otobüs Avenue EV, kesintisiz hizmetiyle dikkat çekecek. Elektrikli çekiş sistemi ile sıfır karbon emisyonuna sahip çevreci otobüs, aynı da sessiz, konforlu, yüksek performanslı ve son teknolojiyle donatıldı. Klima sistemleri ile yolcu kabini hem soğuk hem de sıcak havalarda konforlu seyahat imkânının yanı sıra araç içi internet ve veri bağlantısı opsiyonu da sunuyor. 35’i koltuklu olmak üzere 88 yolcu kapasiteli olan otobüs, tek şarj ile 50 ila 70 km arasında kesintisiz gidebiliyor.

BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI

Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, milli otobüs Avenue EV ile bir dönemin başlangıcına tanıklık etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yüksek performanslı ve yeni nesil Avenue EV’i ASELSAN ile birlikte geliştirdiklerinin altını çizen Dinçer Çelik, “İki lider kuruluş, büyük bir uyum içinde çalıştı. Bu iş birliğimiz sadece elektrikli otobüs üretimi boyutunda da kalmayacak ve sürdürülebilir bir dünya için, çevreye duyarlı ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. Şehirler giderek daha kalabalıklaşırken, ulaşım ihtiyaçları artarken, daha çevreci ulaşım araçları da önem kazanıyor. Daha temiz bir dünya için yenilikçi ve çevreci ürünlerimizi hız kesmeden devreye alıyoruz. Tanıttığımız Avenue EV de, ASELSAN ile ortak geliştirdiğimiz yüksek performanslı, verimli ve çevre dostu bir elektrikli otobüs” .

ŞEHİRLERE YENİ BİR SOLUK

Uzun bir Ar-Ge çalışması sonrası ilk otobüsü üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Dinçer Çelik, aracın tüm testleri başarıyla geçtiğini dile getirdi. Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, konuşmasına şöyle devam etti: “Yüzde yüz yerli teknolojiyle üretilmiş Avenue EV’i farklılaştıran en önemli özellik sadece 8 dakika gibi bir sürede şarj olup, uzun menzil yol alabilmesi. Yalın tasarımı ve düşük bakım gereksinimi ile tüm yol koşullarında üstün performans gösterebiliyor. Daha geniş iç hacmiyle daha fazla yolcu alabilen, sessiz, konforlu ve verimli bir otobüs. Şehirlere yeni bir soluk getirecek, hem gürültü hem çevre kirliliğini azaltmaya katkıda bulunacak bir ürünü sizlere duyurmaktan gurur duyuyorum.”

GURUR KAYNAĞIMIZ TEMSA

İnovasyon ve AR-GE’ye önem verdiklerini dile getiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, geliştirdikleri midibüs ve otobüslerin 66 ülkede hizmet verdiğini söyledi. Sabancı Holding için Temsa’nın gurur kaynağı ğunu ifade eden Zafer Kurtul, “Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen yenilikçi ve konforlu Temsa marka araçların Başta ABD olmak üzere 66 farklı ülkeye ihraç edilmesinden büyük gurur duyuyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda ülkemize, çevremize, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza değer katmak en büyük önceliğimizdir. Temsa ve ASELSAN'ın ortak çalışması ile geliştirilen yüzde 100 yerli Avenue EV, modern şehirlere yakışan, ileri teknoloji ürünü, temiz ve sessiz bir şehir içi toplu taşıma çözümüdür. Yüzde 100 Türk mühendislerince geliştirilen bu otobüs, yüksek verimli, hafif ve yüzde 100 yerli çekiş sistemiyle dikkatleri üzerine topluyor” .

YAPILAMAYANI YAPTIK

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken de kurum olarak, 41 yıl önce kuruldukları günden beri hep Türkiye'de yapılamayanı yapmaya odaklandıklarını söyledi. 2015 yılında Temsa ve ASELSAN ekiplerinin TÜBİTAK TEYDEB desteği de alarak başlattıkları proje ile milli otobüs Avenue EV’nin bugün itibariyle yola çıktığını aktardı. Eken, “ASELSAN olarak; elektrik motorunu, motor sürücü birimini, araç kontrol birimini, sürücü gösterge panelini, güç kontrol birimlerini, araç batarya yönetim sistemini özgün olarak 10’dan fazla sayıda yerli alt yüklenicimiz ile tasarladık ve yerli üretme imkânı kazandık. Geliştirilen otobüste yeni bir teknik olan bataryaların hızlı şarj imkânı bulunmakta ve bu sayede otobüsler rotalarında belirlenecek duraklarında çok kısa sürede tam şarjlı hale gelebilmektedir. Bu proje Türkiye’nin kendi elektrikli araçlarını, otobüslerini, otomobillerini geliştirebileceğini göstermesi açısından çok önemli bir örnek teşkil etmektedir” diye konuştu.

BELEDİYELER YERLİ OTOBÜS ALACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Türkiye için yerli üretimin çok önemli bir mesele ğunu dile getirdi. Bakan Özlü, “Türkiye'de yapılan üretimi tercih edeceğiz. Bu konuda hepimize sorumluluk düşüyor. Özellikle kamu otoritesini elinde bulunduranlar, harcama yaparken yerli üretime destek olacak. Bu ülkemiz için büyük önem taşıyor. Mesela bir belediye, ihtiyacını karşılayacak kalite ve fiyata sahip bir otobüsü, yerli üreticiden almak yerine yurt dışından ithal ederse, bu kabul edilebilir bir durum olamaz. Bu anlayışı değiştirmemiz gerekiyor. Yerli üreticiye en büyük teşvik bu olacaktır” .

Ulaşım Gazetesi’nden Hüseyin Karabulut’un, “Sayın Bakanım; bugün yüzde 100 yerli elektrikli otobüs üretildi. Sizde tarihi bir güne tanık oluyorsunuz. Temsa ve ASELSAN tarafından geliştirilen otobüsün seri üretime geçmesiyle birlikte gerek belediyelere gerekse bireysel halk otobüsü işletmecilerine Bakanlık ve Hükümet olarak nasıl bir destek ve teşvik paketi uygulayacaksınız?” sorusu ü zerine Bakan Faruk Özlü, “Bu otobüsün seri üretimine geçilmesini ve şehir içlerinde yoğun bir şekilde kullanılmasını temenni ediyoruz. Biz bakanlık olarak elektrikli araç üretimini destekliyoruz. Bundan sonraki dönemde de bu desteğimiz devam edecek. Belediyelerimizin yüzde 15’e kadar daha pahalı olsa bile yerli üretimi tercih etmekte hakları var. Belediyelerimizin elektrikli otobüsü kullanmaları yönünde teşvik ve desteklerimiz olacak. Bu konuda hükümetimizin de teşvik ve destek paketini yeniden gözden geçireceğiz ve daha sağlıklı bir yapıya kavuşturarak yerli üretimimizi destekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Hüseyin Karabulut- Kaan Kaya / Ulaşım Gazetesi

www.eskisehirbricsk.com
Günün Diğer Haberleri