Otomotiv
Giriş Tarihi : 21-08-2017 17:53   Güncelleme : 21-08-2017 17:53

Otobüs pazarından yüzde 33 pay aldı

Şehirlerarası, turizm, personel ve kentiçi toplu taşıma sektörüne yönelik geniş ürün gamıyla dikkat çeken Temsa, yılın ilk 7 aylık döneminde 823 adet otobüs ve midibüs satışı yaparak yüzde 33 pazar payı elde etti. Aynı dönemde Türkiye pazarında ise toplam 2 bin 489 adet otobüs ve midibüs satışı gerçekleşti.

Otobüs pazarından yüzde 33 pay aldı

Temsa Otobüs Satış Müdürü Baybars Dağ, Kamu Satış Müdürü Ayşegül Gökçe ve Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Ersan'ın da hazır bulunduğu toplantıda Yurtiçi Satış Direktörü Murat Anıl, pazarın 7 aylık dönemini değerlendirdi. "3 yıldır üst üste pazar lideri olan Temsa'nın Satış Direktörlüğü görevini yürütmekten son derene onur duyuyorum" diyen Murat Anıl, başarının bir ekip işi ğunun altını  çizdi. Geçen yıla göre otobüs pazarının yüzde 50'nin üzerinde daraldığını aktaran Mural Anıl, "Daralan satış hacmine rağmen yatırımlarda yine Temsa’nın öncelikli marka olması gurur veriyor.  Temsa otobüsler işletim sürecinde kullanıcısını avantajlarla, seyahat sürecinde de yolcuları yüksek konfor düzeyi ile memnun etmeye devam edecek" .

379 ADET OTOBÜS SATILDI

Otobüs pazarının segment bazlı değerlendirmesini de yapan Murat Anıl, en büyük daralmanın seyahat otobüs pazarı olarak adlandırılan segmentte yaşandığını söyledi. Anıl, "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 daralan Coach pazarında, Temmuz 2017 sonu itibarı ile toplam 379 araç satışı yapıldı. Safir, bulunduğu RD segmentinde 106 adetlik satış ile yüzde 41 mertebesinde, tüm şehirlerarasında ise 18 adetlik Maraton ile birlikte yüzde 33 pazar payı elde etti. Toplam pazardaki daralmanın yüksek olmasında en önemli etkenler arasında kurlarda yaşanan değişimi ve artan maliyetleri göstermek mümkün.  Tabi önceki yıllarda turizm taşımacılarının da toplam pazardaki payı önemli bir noktaya gelmişti. Seyahat otobüs pazarındaki 1000 adetlik ortalamanın yüzde 30 yani 300 adetlik civarı turizm taşımacısının alımı olurdu. Turist sayısındaki gerileme turizm taşımacılarının yatırım yapmasını engelledi" diye konuştu.

2+1 SEGMENTİNDE ÖNCÜ

Murat Anıl, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıllarda pazarı büyüten, 1000’li adetlerin üzerine çeken unsurlardan birisi de aslında 2+1 koltuklu otobüslere olan yoğun talepti. Tabii burada Temsa’nın bir farkı da ortaya çıktı. 41 koltuklu Safir ve Maraton araçlarımız hem işletim sürecindeki avantajları ile hem de rakiplerine göre ilk süreçte daha fazla koltuk seçeneği ile öne çıktı ve 2+1 tercihinde öncelikli ürün haline geldi. Biz her şunu söyledik; Temsa müşterilerini sahada en iyi dinleyen ve müşteri taleplerini onlara avantajlar sağlayacak şekilde en hızlı hayata geçiren marka olmayı başarmış durumda. Temsa daha önce hem konfor düzeyi ile hem işletim avantajları ile fark yaratmayı başardığı gibi, bundan sonraki dönemde de pazarın fark yaratan markası olmaya devam edecektir. Hatta rakiplerine daha önce ğu gibi örnek olan ve daha sonra rakipleri tarafından takip edilen bir marka ."

BİN 518 MİDİBÜS SATTI

Midibüs pazarındaki daralmanın geçen yıla göre yüzde 8 seviyelerinde kaldığını belirten Murat Anıl, yılın geri kalanında yapılacak satışlarla bu gerilemenin kapanacağı umudunu taşıdığını söyledi. Anıl, "Midibüs pazarının yüzde 64'ünü Prestij'in de bulunduğu 27-29 kişilik segment oluşturuyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 daralan midibüs pazarında, Temmuz 2017 sonu itibarı ile toplam bin 518 adetlik satış gerçekleşti. Prestij satış adeti 496 adet . Prestij kendi segmentinde yüzde 51 mertebesinde, tüm midibüs segmentinde ise, 74 adet Prestij City, 2 adet Opalin ve 37 adetlik Opalin City araçlarımız ile birlikte yüzde 40 pazar payı elde etti" ifadesini kullandı.