Kässbohrer perdeli ve kutu Swap Body modellerinin tanıtımı Tırsan'ın Adapazarı üretim tesislerinde yapıldı. Tanıtım etkinliklerine Türkiye'nin önde gelen lojistik firma temsilcileri katıldı. Kara, deniz ve demiryolu taşımaları için geliştirilen kutu Swap Body aracı 98 metreküp ve 4 bin 970 kg boş ağırlığa sahip. Yine aynı şekilde perdeli Swap Body aracı ise 34 euro palet kapasitesi ve 4 bin 850 kilo boş ağırlığı ile dikkat çekiyor. Her iki aracın en büyük özelliği ise belge gerektirmeden taşıma yapabilme olanağı sağlamasıdır. Yıllık 500 adet Avrupalı nakliyeciye için üretim hedeflerinin ğunu dile getiren Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, aracı en uygun fiyatla Türk nakliyecisine sunacaklarını açıkladı.
VERİMSİZLİĞE SON VERİN
Günümüzde artık ticaretin teknolojiyle bütünleştiğini ve bilginin en değerli hazine ğunu dile getiren Çetin Nuhoğlu, gelecekte avukatlık mesleği diye bir meslek dalının olmayacağını, yine aynı şekilde gümrük kontrol birimlerine de gereksimi duyulmayacağını ifade etti. Tırsan'ında araçlarını tasarlayıp, üretirken de tecrübenin yanında teknolojik bilgiden de yarallanıldığının altını çizen Nuhoğlu, amaçlarının en doğru aracı nakliyeciye sunmak ğunu söyledi. Nuhoğlu, "Dünya değişti. Karayolu taşımacılı da bu değişimden nasibini alacak. Geçmiş dönemde biz bir noktadan bir başka bir noktaya karayolu taşımasını nasıl yapacağız diye kafa yorarken, bugün bir firmamız uzaya taşıma yapmaya başladı. Dolayısıyla artık gelecek çok farklı olacak. Ancak ışınlanma bulunmadığı sürece ürünleri gelecekte de lojistikçiler taşıyacak. Benim tavsiyem bu değişimden yararlanarak yeni iş modelleri ortaya koymanızdır. Gelecekte verimsiz olan firmalar, sektörlerinden çekilmek zorunda kalacak. Daha iyi hizmet için her taşın altına bakın ve verimsizliklerinizi ortadan kaldırın" .
REKABETTEN KORKMUYORUM
"Tırsan 40 yıldır hep lider" diyen Çetin Nuhoğlu, Avrupa’da ise ilk 3 treyler üreticisinden biri klarının altını çizdi. Nuhoğlu, "Rekabette; gücümüze, dostluklarımıza, müşterilerimize, sunduğumuz hizmete ve ekibimize inanıyorum. 21 Ekim’de yeni Ar-Ge merkezimizi hizmete açacağız. Türkiye’de treyler üretmenin yolu budur. Yatırım yapacaksın. Ar-Ge merkezini kurup, ürünlerini geliştireceksin. Sadece depo açarak, treyler üretici olunamaz. Uluslararası rekabetten hiç korkmuyorum. Geri adım da atmam. Lojistik firmalarımızda yabancı firmalarla rekabet etmekten korkmasın. Bizim yaptığımız işte yetkinliğimiz var. Lojistik firmaları olarak rekabetten korkmayacağız. Sizlerin ihtiyacı olan her türlü aracı biz her üretiriz" diye konuştu.
MÜŞTERİYİ DİNLEDİLER
Nuhoğlu'nun yaptığı açılış konuşmasının ardından Ürün Yöneticisi Ozan Sınav, araç ile ilgili bilgi verdi. Sınav, Avrupa intermodal pazarı ve hedefleri ile ilgili yaptığı sunum da pazarın genel yapısına değindi. Sınav, "Avrupa’da intermodal pazarın her yıl ortalama yüzde 4 büyümektedir. Burada 5 önemli koridorda taşıma miktarının ve taşıma tonajlarının büyüdüğünü de görmekteyiz. Ürünümüzü geliştirirken, saha analizi yapıp müşterilerimizin talep ve önerilerini Ar-Ge merkezimizde teknoloji ile bütünleştirdik ve ortaya böyle güzel bir araç çıktı" . Yapılan sunumun ardından intermodal taşımacılığın dev oyuncuları, Swap Body araçlarıyla yapılan taşımalardaki maliyet ve rekabet üstünlüğü konularına değindi.
ŞOFÖRÜ SEVMİYORUZ
Intermodal taşımacılığın öncü firmalarından Çobantur, Gökbora ve TTS Lojistik yöneticileri intermodal taşımacılığın önemi ve Swap Body kullanımı ile gelen maliyet ve rekabet avantajına vurgu yaptı. TTS Lojistik Genel Müdürü Ferhat Demirel, “Bu ürünün en büyük avantajını özellikle İtalya hattında yaşayacağız. Orta ölçekli firmaların bu ürünle işlerini geliştirebileceklerini düşünüyorum. Ürünün en önemli özelliği rekabet getiriyor, fiyat avantajı var ve bunları müşterilerimize yansıtabiliyoruz. Bu araç şoförü ortadan kaldıran bir araz ve biz de firma olarak şoförü sevmiyoruz. Bu sayede sektörün büyük firmalarıyla rekabet edebiliyoruz. Şu anda biz Avrupa’ya odaklandık ama Çin’den Avrupa’ya tren taşımaları başladı. Türkiye bu koridorun tam ortasındadır. Bu anlamda Türkiye’nin önünün açık ğunu düşünüyorum. Swap Body gibi ürünler de bu gelişimin önünü açacaktır” .
NAKLİYECİLER YENİ ÖĞRENDİ
Çobantur Filo Direktörü Cumhur Erzurumluoğlu ise konuya ilişkin şöyle konuştu: “Sektörde ilk olarak bu tür taşımaya 2012 yılında başladık. Bu taşımayı yaparken amacımız Halkalı’dan Duisburg hattına girebilmekti. Ro-Ro firmalarının swap body ve konteynerleri taşımaya başlamalarından dolayı Ro-ro hattına döndük. 2014 yılından bu yana bir fiil bütün Avrupa ülkelerine çalışıyoruz. Maliyet açısından çok uygun. İlk başta operasyon açısından sıkıntı yaşadık ama sistem oturduktan sonra çektiğimiz tüm sıkıntıları geride bıraktık. Nakliyeciler swap bodyi yeni yeni öğrenmeye başladı ve bu yöne kayış var. Türkiye’de bu iş gelişir ama devlet demiryolu yatırımlarının hızlı yapılması gerekiyor. Avrupa’da demiryolu ağı çok yaygın. Birçok nakliyecimiz Avrupa’dan Ortadoğu’ya taşıma gerçekleştiriyor. Devletimiz İran’a iyi bir demiryolu hattı kurarsa swap bodylerle taşıma yapabiliriz.”
KÂRLI BİR TAŞIMA MODEALİ
Gökbora Uluslararası Nakliyat İntermodal Sorumlusu Caner Düz, “2 yıldır intermodal taşımaları yapıyoruz. İntermodal bedenimizdeki damar gibi Avrupa’ya her yerden kan pompalıyor. Swep Body’nin bize kattığı avantaj maliyet düzeni, navlun avantajı ve yükleme operasyonlarında bize sağladığı ciddi anlamda kolaylıkları var. Çin’in yaptığı Avrupa yönlü tren yolu taşımaları faydalı olacağa benziyor. Türkiye olarak biz de bu pazardan payımızı alacağız” .