Otokar Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Alptekin’in moderatörlüğünü üstlendiği panele, Koç Holding Dijital Dönüşüm Lideri Murad Ardaç, Arçelik Üretim Teknolojileri Direktörü Mustafa Esenlik, Ford Otosan CDO'su Hayriye Karadeniz, McKinsey&Company Ortağı Mehmet Başer, Kuka Ülke Müdürü Kağan Abidin ve Rockwell Automation Ülke Direktörü Cenk Ceylan konuşmacı olarak katıldı.
NİTELİKLİ İŞGÜCÜ
"Endüstri 4.0 beraberinde büyük bir etki potansiyeli barındırıyor" diyen Ali Rıza Alptekin, şu an değişimin küçük etkilerini gördüklerinin altını çizdi. Endüstri 4.0’ın tam olarak hayata geçmesi ve yaygınlaşması ile oluşacak etki konusunda ise Alptekin, tüm sektörlerin iş yapış biçiminin temelden değişeceği görüşünü savundu. Alptekin, "Trendler o kadar hızlı değişiyor ki; takipçi olmanın yeterli olmadığı dönemlere geleceğiz. Türkiye’nin sanayileşme atılımlarının başladığı dönemden bugüne kadar mühendislik ve Ar-Ge kabiliyeti, deneyimli ve yetkin insan kaynağı ile ilkleri gerçekleştirmiş Otokar olarak bu değişimde de fark yaratacağız. Panelimizde ülkelerin yeni sanayi devrimine hazırlığı, Endüstri 4.0’ın ve dijital dönüşümün kurumlarda nasıl ele alınması gerektiği, dönüşümün sağlayacağı fırsatları ele almak istedik. Çünkü Endüstri 4.0’da Türkiye’nin en önemli konusu nitelikli işgücü olacaktır" .
MÜŞTERİ ODAKLI
Sanayi devrimi olarak nitelendirilen Endüstri 4.0’ın dünyada bir yarış haline geldiğini kaydeden Koç Holding Dijital Dönüşüm Lideri Murad Ardaç ise şunları kaydetti; "Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişme ve cihazların birbiri ile iletişim halinde olması konuyu farklı bir boyuta taşıdı. Teknolojik gelişimin bizlere sunduğu fırsatlar sebebiyle bugün Endüstri 4.0’dan bir devrim olarak bahsedebiliyoruz. Almanya’nın ucuz işçiliğe karşı üretimi tekrar kendi ülkesine çekme hedefiyle başlattığı bir politika olarak doğan model, bugün dünyada Çin’in bile güçlü bir şekilde katıldığı bir yarış haline geldi. Odağında esnek ve kişiselleştirilmiş üretim, yani müşteri olan bu model dünyada farklı isimlerle tanımlanıyor. Dünyada bu gelişmeler yaşanırken, Koç Topluluğu olarak bunun dışında kalmamız mümkün değildi. Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm alanındaki çalışmalara ivme kazandırmak, Koç Topluluğu’nun ilkleri yaratma becerisini bu konuya da taşımak, önceliklerimiz arasında yerini aldı."
TÜKETİCİYE HIZLI CEVAP
Arçelik Üretim Teknolojileri Direktörü Mustafa Esenlik'de marka olarak satış, dağıtım, servis alanlarında dijital dönüşüm çalışmalarını sürdüğünü açıkladı. İlk etapta televizyonların dijital dönüşümü için merkez kurulduğunu dile getiren Esenlik, bu sayede de cihazların birbiri ile haberleşmeleri için kendi protokollerini hazırladıklarını söyledi. Esenlik, "Endüstri 4.0 için etkin bir süreç yönetimi sergiliyoruz. Temel hedefimiz, operasyonel verimliliği optimize etmek ve müşteri isteklerine hızlı cevap verebilmek. Arçelik olarak sistemlerin geliştirilmesi, verilerin doğru toplanması üzerine dünyanın alanında lider 5 şirketi ile çalışıyoruz. Sağlıklı verilerin toplanması için satış, pazarlama, tasarım, fabrika, tasarım birimleri ile projemiz devam ediyor" .
TÜM BİRİMLER DAHİL EDİLDİ
Ford Otosan CDO'su Hayriye Karadeniz ise konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Müşteri, çalışan ve iş ortakları tercihinde en değerli şirket olmak için yeni bir vizyonla yola çıktık. Bu süreçte teknolojinin kesinlikle bir araç ğu göz ardı edilmemeli. Dijital dönüşüm bir orkestra şefi edasıyla ele alınmalı. Ford Otosan’da dijital dönüşümü her birimde başlattık. Herkes birbirinden öğrenmeli, ortak akılda hareket edilmeli, sahiplenmeli. Çalışmalarımız arasında fabrikamızda IOT platformu kurmaya çalışıyoruz. İlk kez bu kadar veri üretecek platform bizde toplanıyor. Üretimin gereksinimlerini gözeterek, hat durmadan BT süreçlerini akıllıca entegre ediyoruz. Verilerin güvenli bir şekilde korunması, tüm birimlerin birbiri ile konuşması, toplanan verilerin doğru okunarak en iyi kararların verilmesi için uzun soluklu bir çalışma içerisindeyiz."
TRENİ KAÇIRMADIK
Endüstri 4.0’ın yeni gibi algılansa da hayatımızda programlanabilir kontrol cihazları döneminden bu yana bir yolculuk ğunu belirten McKinsey & Company Ortağı Mehmet Başer ise; "Bu dönüşüm geçen yıl başlayıp, önümüzdeki yıl bitebilecek bir konu değil. Endüstri 4.0, yaptığımız işleri dijital teknolojileri daha iyi kullanarak yapabiliyor muyuz? sorusuna oluşturulan yanıtların bir bütünü. Üretim ile ilgili olan bölümü Endüstri 4.0 olarak nitelendirdik. Ama bu kendini yenileyen ve değişen bir süreç. Türkiye bu anlamda geride kalmış değil. Bugün, ülkemizde bu konuya ilgi duyan, yatırım yapmak isteyen sermayedarlar var. Hızlı hareket edersek, Endüstri 4.0, Türkiye'ye farklı açılardan rekabet avantajı sağlayacak” açıklamasını yaptı.
YETENEKLER AÇIĞA ÇIKACAK
KUKA Ülke Müdürü Kağan Abidin ise dönüşüm ve gelişen teknoloji ile birlikte endüstrinin hedefinde verimlilik ve esneklik ğunu belirtti. Abidin, "Bugün otomotiv üreticileri esnek üretim hatlarla çalışmalarını yürütüyor. Burada ağırlıklı olarak bizim çözümlerimiz kullanılıyor. KUKA olarak biz endüstrinin beklentileri doğrultusunda ürün geliştirirken, bir taraftan da kendi dönüşümümüzü yürüttük. Çünkü müşterilerimiz bizden öngörülebilir bir robot yatırımı istiyor. Robotların en kısa da hatta girip, üretim süreçlerinin aksamamasını istiyor. Robotlar 20 yıldır endüstride öngörülebilir, kolay bir üretim hattı yarattı. Beklentileri karşılamak için yürüttüğümüz çalışmalarda Endüstri 4.0'ı dört aşamaya böldük. Farklı bir üretim teknolojisi geliştirmezseniz, bugün burada konuştuklarımız ve endüstrinin beklentileri en hayal olur. Bu yüzden çalışmaları hız, derinlik, esneklik ve veri başlıklarında yürütüyoruz" .
AYNI DİL KONUŞULMALI
Rockwell Automation Ülke Direktörü Cenk Ceylan ise şöyle konuştu; "Bugün Endüstri 4.0 konuşuluyor. Bu kavram tüm şirket süreçlerinin bir araya getirilmesini ve üretimin bir parçası olarak görülmesini gerektiriyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alt yapılarda haberleşme sıkıntısı. Bugünden bu protokollerin standardizasyonunun yapılması gerekiyor. Bundan 20 yıl önce kullandığımız terimler, o yıllarda sanayi ve üretim için yabancı olsa da artık aynı dili konuşuyoruz. İhtiyaçlar, beklentiler ortak bir noktada buluşuyor. Göz önünde bulundurulması gereken önemli nokta network bütünlüğü ve güvenliği. Bunun için de platformların aynı dili konuşması gerekiyor. Endüstri 4.0 ile birlikte şirketlerde birikecek verinin nasıl işleneceği önemli. Bu süreçte herkesin ihtiyacı olan yatırımı yapması gerektiğini düşünüyoruz."