Otobüs ve midibüs segmentinde bin 500 adetlik satış yapan Temsa, üst üste 4’üncü kez Türkiye pazar lideri . 2017 yılında cirosunu yüzde 17 arttıran Temsa, tarihinde ilk kez 1 milyar lirayı geçerken ihracatını da yüzde 33 yükselti. Ülke ekonomisi için üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edeceklerini açıklayan Temsa Genel Müdürü Hasan Yıldırım, küresel büyüme vizyonları doğrultusunda inovasyon odaklı yatırım stratejilerini geliştireceklerinin ifade etti.
Temsa Genel Müdürü Hasan Yıldırım, satış ve pazarlama ekibinin de hazır bulunduğu basın toplantısında 2017 yılını değerlendirdi ve 2018 yılı hedeflerini paylaştı. Yıldırım, yakın gelecekte dünya genelinde toplu ulaşıma yön verecek akıllı şehirlerin bir parçası olma hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Hazan Yıldırım, bu kapsamda yurt dışındaki yatırım fırsatlarını da yakından incelediklerini kaydetti.
TÜM EKİBİMLE SAHADAYIZ
Pazarda ürünün kalitesi kadar iletişiminde kça önemli ğunu belirten Hasan Yıldırım, “Temsa olarak kaliteli ve yüzde 100 yerli ve de milli ürünleri pazara sunmanın her daim mutluluğunu yaşıyoruz. Gerek şehirlerarası otobüsümüz Maraton gerekse midibüs gurubundaki Prestij’imiz gerekse de kentiçi toplu taşıma grubundaki Avenue LF otobüsümüz kullanıcılarımızın büyük beğenisini topladı. Kaliteli ürünün yanında iletişiminde çok önemli ğunun farkındayız. Temsa Genel Müdürü olarak ekibimle birlikte sahadayım ve müşterilerimizin bizden beklentilerinin ne ğunu gayet iyi biliyoruz. Müşterilerimizin talep ve önerileri doğrultusunda da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şehirlerarası otobüs grubu 2017 yılını 580 adetle kapattı. Bu bir dipti ve bu rakamın altına inileceğini düşünmüyorum. 2018 yılında bu rakamın 650-700 bandında olacağını tahmin ediyoruz. Otobüs kiralama satış modeline gelince, şuanda bu konuda masamızda ve buna da sıcak bakıyoruz” .
ÜÇ OTOBÜSTEN BİRİ TEMSA
Hasan Yıldırım, “Yurt içinde faaliyet gösteren 67 servis ağımızla müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılıyor, onlara en iyi müşteri deneyimini yaşatıyoruz. Bugün Türkiye genelinde 18 bin 500 adetlik bir araç parkına ulaştık. Diğer bir deyişle, ülkemizde bulunan her üç otobüsten birisi Temsa logoludur. Yurt içindeki finansal performansımızın yanı sıra, yurt dışında da kça başarılı bir yılı geride bıraktık. Bu kapsamda, toplam ihracatımızı yüzde 33 gibi yüksek bir büyüme rakamıyla 172 milyon dolar seviyesine ulaştırdık. Sabancı Holding’den aldığımız güçle, gelecekte de ülkemiz ve topluluğumuz için üretmeye, değer katmaya ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. 2018 yılındaki hedefimiz ciromuzu yüzde 20 artırmak, ihracatımızı da 200 milyon dolar seviyesinin üzerine çıkarmaktır” diye konuştu.
GELECEK ELEKTRİKLİ OTOBÜSTE
Üzerinde durulması gereken öncelikli konulardan birinin de elektrikli araçlar ve akıllı şehirler ğunu vurgulayan Hasan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bugün dünya genelindeki toplu taşımada elektrikli araçların ağırlığı her geçen gün artmaktadır. Elektrikli otobüs pazarı 2025 yılına kadar yılda ortalama yüzde 33,5’lik bir büyüme gösterecek. Temsa olarak, bugün portföyümüzde yer alan 3 elektrikli aracımızla, ülkemizin sürdürülebilir geleceğine katkıda bulunuyoruz. Portföyümüzdeki elektrikli araç sayımızı yukarı çekerken, mevcut araçlarımızın teknolojisini geliştirerek şarj sürelerini ve menzillerini uzatmak da şirket olarak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.”
ABD’NİN 4’ÜNCÜ OYUNCUSU TEMSA
“Amerika pazarına girdik ve orada kaldık” diyen Yıldırım, “İnovasyon odaklı teknoloji şirketiyiz. Facebook’tan Netflix’e, Tesla’dan Google ve Apple’a kadar bir şirketin çalışanlarını bizim otobüslerimiz taşıyor. Diğer bir deyişle bir teknoloji firması olarak konumladığımız Temsa, dünyanın teknoloji devlerine hizmet veriyor. Şuanda Amerikada 1000’in üzerinde otobüsümüz bulunuyor. Amerika pazarı öyle kolay bir Pazar değil. Orada 3 oyuncu var ve onlar pazara yön veriyordu. Onun haricindekiler, girdiler ve çıktılar. Orada kalıcı olamadılar. Ama Temsa Amerikan pazarına girdi ve orada kalıcı . Bugün orada 1000’in üzerinde çalışan otobüsümüzle 4’üncü oyuncuyuz” ifadesini kullandı.