Büyük İstanbul Otogarı ile ilgili sektör mensupları Ulaşım Gazetesi'ne özel açıklamalar yapmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bir açıklama da Erzurum Otogarı işletmecisi İşadamı Mustafa Ünal yaptı.
SÜRE UZATILMALI
Otobüsçü bir babanın çocuğu olarak yıllarını sektöre verdiğini dile getiren Mustafa Ünal, "Ses Turizm, Gülen Turizm, Astur ve Viva Turizm olmak üzere sektörde hizmet veren 4 firmam var. Aynı da bir otogar işletmecisiyim. O garajı Galip Öztürk'ten başkası çalıştıramaz. Kendisi arkadaşımızdır, bırakın o çalıştırsın. İyileştirme projesi hazırlasınlar ve o şekilde işletmecilik devam etsin. 5 yıl, 10 yıl her ne ise süre uzasın. Şuanda dernek yönetimi garajda söz sahibi ve bırakın sektörün menfaati için öyle devam etsin. Yarın belediye gelir ve başımıza türlü türlü giderler çıkartır. İşte o İstanbul Otogarı hizmetten ziyade rant kapısına dönüşür. Çevre düzenlemesi ile ilgili de AVTER yönetimi belediyeye bir proje sunsun. Yatırım yapılsın, otogarın fiziki şartları düzeltilsin ve aynı işletme devam etsin" .
MUHATAP BULAMAYIZ
"Belediye bu işlerle uğraşmasın, otogar işletmeciliğini sektöre bıraksın" diyen Mustafa Ünal, şöyle devam etti: "Belediye burada denetçi olmalı, işletmeci değil. Bak Alibeyköy örneği ortada duruyor. Kira bedelleri ikiye katladı ve yeni yılla birlikte zam kapıda. Varsayımlar üzerinden gidelim ve belediye otogarın işletmeciliğini yapsın. Gittiğimizde kapıyı çalıp kiminle oturup konuşacağız belli değil. Karşımızda bir muhatap bulamayız. Şimdi derneğin de Galip Öztürk'ün de kapısını açıp içeri giriyoruz ve karşımızda muhatap var. Orası kamusal bir alan ve sektör temsilcileri, kendi otogarını kendisi işletiyor. Bırakın öyle kalsın."
YAPICI OLALIM
Ekonomik anlamda sektörün ciddi sıkıntı yaşadığını dile getiren Ünal, yeni bir işletmecinin gelmesi veya belediyenin burayı işletmesi durumunda küçük firmaların daha çok zarar göreceğini söyledi. Ünal, "Gelen gideni aratır. Bunu samimi söylüyorum. Burası Büyükşehir Belediyesi'nin eline geçerse, yazıhane kiraları altında eziliriz. Ortak giderlere de ayrıca zam yapılır, giriş-çıkışlar da arttırılır. Önemli olan yapıcı olmaktır. varsa sorun, oturulur konuşulur ve giderilir. Otogarın İstanbul'a yakışmadığını söylüyorlar ama o terminali Galip Öztürk yapmadı ki. Dediğim gibi otogar iyileştirme projesi hazırlanır ve sürede ek sözleşmeyle uzatılır. Böyle olunca bizde kira ödemeyiz. Aksi takdirde yarın 5'er 10'ar bin TL kira ödenir. Firmalar o 100 liraya tabela takıyorsa, 300 liraya çıkacak. Deveye sormuşlar, neren eğri, o da nerem doğru ki demiş. İşte bizim eğrilerimizin doğrulması için bu garajı sektör adına işleten Galip Öztürk'e belediye tarafından ek süre tanınmasıdır" diye konuştu.