Ekonominin önde gelen sektörlerini analiz eden KPMG, Türkiye’nin perakende raporunu yayınlandı. Türkiye'deki perakende sektöründe son dönemde yaşanan gelişmelere ışık tutan rapora göre 2019'da fiyat tartışmaları, döviz kurları ve faizlerin seyri, büyüme görünümü ve işgücü piyasasının ne ölçüde değişeceği sektör açısından kritik olacak.
KPMG Türkiye yetkilisi Emrah Akın, "Yaygınlaşan e-ticaret, pek çok otorite tarafından perakende sektörü için büyüyen bir tehdit olarak görülüyor. Dünya nüfusundaki artış, perakende sektörünün toplam iş hacminin büyümesini desteklese de, hem geleneksel perakendeciler hem de organize perakende sektörü, e-ticaretteki büyüyen rakamlar karşısında zor bir dönem geçiriyor" dedi.
BÜYÜME YÜZDE 3 OLDU
2018 itibariyle 25 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen küresel perakende sektörünün, genel olarak küresel GSYH büyüme hızının altında kaldığı hesaplanıyor. 2009 krizi sonrasında dünya ekonomisinin ortalama yüzde 3.8 büyüdüğü, buna karşın perakende sektöründeki büyümenin yüzde 3 seviyesinde kaldığı vurgulanıyor. Araştırma, Türk halkının internet üzerinden alışveriş yapma oranının da yükseldiğini ortaya koydu. 2018 itibariyle internet üzerinden alışveriş yapanların oranı bir önceki yıla göre 4.4 puan artarak yüzde 29.3 oranına yükseldi. İnternetten alışveriş yapma oranı kadınlarda yüzde 25 olurken, erkeklerde yüzde 33.6'ya ulaştı. Yeni havalimanının sunduğu dev alışveriş arzının, 2019'da perakende sektörüne olumlu yansıyacağı öngörülüyor. Özellikle Çin ve İran'dan gelen turistlerin yüksek alım gücünün yanı sıra Ortadoğu temelli artan talebin da bu yıl perakendeci sektörü için itici güç olacağı tahmin ediliyor.