İstanbul Servis Taşımacıları Birliği’nin (İSTAB) gelenekselleşen 15'inci iftar yemeğinin sponsoru bu yıl da Mercedes-Benz Türk oldu. Geleneksel iftar, İstanbul Ticaret Odası’na ait (İTO) Üsküdar Kandilli’de bulunan Cemile Sultan Yalısı’nda verildi. İSTAB Başkanı Turgay Gül'ün ev sahipliğini üstlendiği davette yönetim kurulu üyeleri de tam kadro hazır bulundu. İftar davetine İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Mercedes-Benz Türk HTA Direktörü Tufan Akdeniz, STK temsilcileri ve dernek üyeleri ile davetliler katıldı.
YENİ BİR DÜZENLEME ŞART
Konuşmasına okul servis taşımacılığı yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri dile getirerek başlayan İSTAB Başkanı Turgay Gül, “Sektörü zor durumda bırakabilecek kamera ve sensör olayına dair Milli Eğitim Bakanlığı ile Ankara’da yaptığımız toplantıda, bu sorunun çözülmesini talep ettiğimizi açıkça dile getirdik. Fakat özellikle hostes konusunda, daha önce hosteslik yapmış olan ve sertifikaları bulunan kişilerin de hostesliğe devam etmesi adına bir çalışma yapılmasını istedik. Sensörların ise sade ve sadece yeni üretilen araçlarda olması gerektiğini açık şekilde ifade ettik. Sanırım bu şekilde bir düzenleme yapılacak” dedi.
ARAÇLAR DIŞARIDA BEKLİYOR
Belediye ile ilgili alınan kararları da anımsatan Başkan Gül, sektöre artık belediyeden
giriş yapılamadığını söyledi. Gül, “Yani ücretini de ödeseniz bir plaka alamıyorsunuz. Bu gerçekten iyi bir gelişmedir. Artık dışarda bekleyen bütün araçların sektöre dahil edilmesi için hepimizin el birliği ile çalışması lazım, bunların haricinde servis kart sürelerinin 10 yıldan 30 yıla çıkmasını da çok olumlu karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.
SEKTÖRDE YATIRIMLAR DURDU
Sektörün ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığının altını çizen Gül, araç yatırımlarının da durduğunu aktardı. Başkan Gül, “Şuanda taşıt kredi oranları yüksek. Ayrıca içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle araçların da fiyatları arttı. Haliyle firma sahipleri olarak bizlerde yeni araç alımlarını şuan için ötelemiş durumdayız. Yatırımların yapılabilmesi için kamunun da çeşitli teşvikler yapması lazım. Öte yandan mevcut araçların sadece sabah ve akşam çalışarak sistemi devam ettirmesi de imkansız. Hem İstanbul trafiğinin rahatlaması açısından hem de araçların tam kapasite çalışabilmesi için kademeli saat sisteminin biran evvel devreye alınması gerekir” diye konuştu.
İSTİŞARE YAPILMALI
Etkinlikte bir konuşma da İTO Başkanı Şekib Avdagiç yaptı. Başkanı Avdagiç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İnsan bedenini diri ve canlı tutan nasıl damarlarsa, ekonomiye can katan damarlar da taşımacılıktır. Dolayısıyla taşımacılığa gereken önemi göstermelisiniz. Tam da bu noktada İSTAB’a çalışmaları için teşekkür ediyorum. Sektörle ilgili en kaliteli çalışmaları yapan, sonuç odaklı çalışan, kavgaya gürültüye değil, suhuletle işin çözülmesi konusunda süreç yürüten bir kuruluş. Siyasiler karar alırken, bizlerle daha fazla istişare içinde olmalı ki, çıkan karar ilk aşamada doğru, yetkin şekilde alınsın. Örnek olarak; sensör meselesi. Bu konuda dünyadaki örneklere bakmak ve etki analizi yapmak lazım.”