Türk Otomotiv endüstrisinin tarihçesine de ışık tutan “Bir Vizyon, Azim ve Tutku Yolculuğu” adlı eser, Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir ile şirketin üst yönetiminin de katılımıyla Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Otokoç’un, merhum Vehbi Koç’un ilk göz ağrısı olarak 1928 yılında faaliyete başladığını belirten Görgün Özdemir, Ankara’da Ford Acenteliği ile başlayan serüvenin bugün araç satışından, araç kiralama ve araç paylaşımı sistemine kadar geniş bir yelpazeye ve Türkiye dahil 9 ülkeye yayıldığını belirtti. Özdemir, “90. yılımıza ithafen hazırladığımız bu eserin, sektörümüzün 90 yılda aldığı muazzam yolu anlamak isteyenler için de bir kaynakça olacağına inanıyorum” dedi.
Tarihleri boyunca otomotiv sektörüne liderlik etme misyonlarını tutkuyla sürdürdüklerini belirten Özdemir şöyle devam etti; “Otokoç Otomotiv 90 yıla birbirinden önemli pek çok ticari başarı sığdırdı. Bir Vizyon, Azim ve Tutku Yolculuğu adlı eserin hazırlanmasında Otokoç’un emektar ve mevcut birçok değerli yönetici ve çalışanının katkısı büyüktür. Bugün 9 ülkedeki yatırımlarıyla uluslararası bir yapı haline gelen Otokoç, bünyesindeki 10 marka için, 350 noktada, 4 bin çalışanı ile hizmet veriyor. Türkiye otomotiv pazarındaki yüzde 8’lik payı ve araç kiralamada 90 bin adetlik filosu ile uçtan uca mobilite çözümleri sunan örnek bir başarı hikayesi. Bu hikayeyi yazan çalışanlarımız ve paydaşlarımızdan aldığımız güç, inanç, azim, kararlılık ve heyecanla önümüzdeki yıllarda da ülkemize katkılar sunmayı sürdüreceğiz.”
Otomotiv ve araç kiralama sektörlerine ışık tutan eser, Otokoç Otomotiv’in sektöre kattığı ilklerden de bahsediyor; ilk bayi toplantısı, Koç Topluluğu’nun ilk kurum içi iletişim dergisi gibi… Eserde ayrıca, Vehbi Koç’un babasını otomotiv sektörünü kurmak için ikna ederken gösterdiği azim, inanç ve tutkuya şahit olunuyor; bundan tam 46 yıl sonra Türkiye’de araç kiralama işini başlatırken Rahmi Koç’un da aynı azim, inanç ve tutkuyla babası Vehbi Koç’u ikna ettiği görülüyor. Otokoç’un dünyada en başarılı bayi seçilerek Henry Ford II tarafından Amerika’ya davet edilmesiyle otomotiv sanayisinin temellerinin atılması sürecine geçişi ve bu başarıların nasıl yeni iş fırsatları yarattığı anlatılıyor. Aynı şekilde Avis Budget Group üst yönetiminin Koç Ailesi ile tanışmasının ardından yurt dışı yatırımlarında yaşanan ivme ile Otokoç Otomotiv’in küresel şirket olması yolunda atılan önemli adımlara değiniliyor. 90 yıllık tarih boyunca sektörü etkileyen, ithalat serbestisi ve Avrupa gümrük birliği gibi çeşitli gelişmeler sonucu değişen şartlara karşı, yeni şirketler kurulması, mevcut şirketlerin birleştirilmesi gibi stratejilerin oluşturulmasına detaylarıyla yer veriliyor. Ayrıca daha önce hiç duyulmamış, sektörün nabzını tutan, ders niteliğinde, keyifli birçok anı da kitapta yer alıyor.