Türkiye ağır vasıta sektörü, iç pazarda son 5 yıldır yaşanan daralma ile birlikte potansiyelinin çok gerisinde kaldı. Yurtiçinde 35 bin adet olan kamyon-çekici pazarı 7 bin adetlere, 25 bin adetlik treyler pazarı, 10 bin adetlere gerilemiş durumda. Pazarın daralmasıyla birlikte ağır vasıta üreticileri, ekonomik kriz yaşamaya başladı.
"TEŞVİK BEKLİYORUZ"
Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı İlhami Eksin, “Bizler öncelikli olarak hurda teşviki, vergi teşviki ve finansman koşullarının iyileştirilmesini bekliyoruz. Emisyon sınıfı ve alternatif yakıt avantajlarının uygulanması ile yeni araç alımları özendirilmelidir. Geçtiğimiz yıl mevcut aracını 2 yıl içerisinde satmayı taahhüt eden ağır vasıta ruhsat sahipleri, yeni araç alımında yüzde 4 ÖTV teşvikinden yararlanıyordu. Bu teşvik, pazara az da olsa bir ivme kazandırdı. Yüklerin taşımasında çekiciler kadar öneme sahip olan treyler için de hurda teşviki uygulanmalıdır. Konu ile ilgili teknik ve idari düzenlemelere katkı sağlamak için çalışmalarda bulunacağız. Zirvemiz, sektör paydaşlarını bir araya getirecek ve ortak çözümler ile ağır vasıtaların tekerleklerini yeniden döndüreceğiz” dedi.
"DEVLET YARDIM ETSİN!"
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk ise konuya ilişkin şöyle konuştu: “Avrupa’nın en büyük ikinci üretim kapasitesine sahip ülkesiyiz. Hedefimiz liderlik. Orta vadede 1 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedefe yerli ve yabancı yatırımlar sayesinde ulaşacağız. Yatırımcılar, güçlü, sürdürülebilir ve büyük potansiyeli olan pazara yatırım yapar. Bu üçlü sac ayağını kamu ve özel sektör birlikte oluşturarak, kaldığımız yerden yatırımlara devam edebiliriz.”
PAZARDA EKONOMİK KRİZ
Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) Başkanı Burhan Fırat, zirve ile ilgili yaptığı açıklamada; “2018 yılı itibarı ile cari açığımıza artı yönde 700 milyon dolar katkı sağlamış durumdayız. Bu yıl çok daha fazlasını gerçekleştireceğimiz ortada. Dünya Markası olabilmek yolunda çok önemli mesafe kat etmiş firmalarımız bulunuyor ancak iç pazarda çok ciddi sıkıntılarımız da var. Sadece daralan iç pazar değil, mevzuattaki engeller, teşvik ve kredilerdeki yetersizlikler çözüm gerektiren temel sorunlarımız. Çözüm arayışlarımız için de bu zirvede diğer paydaşlarımızla bir araya geleceğiz” ifadesini kullandı.