Türkiye'nin ekonomik lokomotifi olan lojistik sektöründe güncelliğini ve önemini koruyan sorunlar hala çözüm bekliyor. Geçiş belgesi kısıtlamaları başta olmak üzere kotalar, Avrupa otobanlarındaki geçiş ücretleri, vize ve kalış süreleri, gümrük kapılarında oluşan uzun kuyruklar ile Ro-Ro da artan maliyetler sektörün en büyük sorunları arasında yer alıyor. Yaşanan sorunlar karşısında çaresiz kalan lojistik sektör temsilcileri; Nasrettin Hoca'nın "damdan düşenin halinden ancak damdan düşen anlar" fıkrasında olduğu gibi kendi içlerinden dernek başkanı çıkartmak için "Birlikte Güçlüyüz Grubu"nu kurarak seçimlere start verdi. Aralık 2019'dan beri çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdüren sektör mensupları, yaşanan sorunların çözümü içinde kalıcı projeler geliştirdi.
ALİ ÇİÇEKLİ; BİZ SAHADAYIZ
"Birlikte Güçlüyüz" mottosuyla yola çıkan grup, ilk basın toplantısını İstanbul'da yaptı. Türkiye Lojistik sektörüne yön veren büyük firmaların temsilci ve sahiplerinden 34 kişi toplantıda hazır bulundu. Grup adına basın açıklaması yapan Ali Çiçekli, "Biz taşımacılık sektörünü icra ediyoruz. Sahada olduğumuzdan dolayı da taşımacıların sorunlarını, dertlerini ve en önemlisi de engellerin nasıl aşılabileceğini en seri ve doğru şekilde ilgili noktalara aktarıp, çözüm arar ve buluruz. Çünkü bu bizim işimiz, tekeri dönmeyen ancak uzaktan gazel okur. Örneğin akşam 17:00'den sonra Türk nakliyecileri gümrükte mesai ücreti öder. Yabancı plakalı rakiplerimiz ise bu ücretten muaftır. Buna bile çözüm bulamadılar. Birlikte Güçlüyüz hareketi olarak başından bu yana bizimle birlikte yola çıkan ve desteklerini esirgemeyen başta İstanbul olmak üzere diğer bölgelerdeki tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız" dedi.
PİLAVDAN DÖNENİN KAŞIĞI KIRILSIN
Birlikte Güçlüyüz Grubunun sözcüsü Ali Çiçekli'ye "Daha önceki yıllarda bunun örnekleri yaşandı. Çetin Nuhoğlu, aday olduğunu açıklarsa sizlerde dik durup yolunuza devam mı edeceksiniz, yoksa Birlikte Güçlüyüz diyerek bugün yaktığınız meşaleyi söndürüp, adaylıktan çekilecek misiniz" sorusu üzerine Ali Çiçekli, "Bir akşam yemeği organizasyonunda tüm nakliyeci dostlarımızla bir araya geldik. Burada Çetin Nuhoğlu çıkıp bir konuşma yaptı. Aday olmayacağını açık açık beyan etti. İnanıyorum ki sektörümüz güçlüdür, yetkindir. Kendi içlerinden başkanlarını da çıkarlar diye bir konuşma yaptı. Aday olması Çetin Nuhoğlu'nun kendi tercihidir. Çıkar ya da çıkmaz!. Ne olursa, olsun Birlikte Güçlüyüz gurubu ile sonuna kadar yürüyeceğiz ve adaylıktan da asla çekilmeyeceğiz" açıklamasını yaparak kararlılıklarını ortaya koydu.
UND'NİN ÜYE SAYISI 500'E DÜŞTÜ
Mevcut Başkan Yardımcısı Cavit Değirmenci; "Birlikte Güçlüyüz mottosuyla çıktığımız bu yolda herkesin taşın altına elini koyduğu, karşı tarafın dertleri ile dertlendiği bir yönetim modeli oluşturacağız. Yani bir voltron oluşturmak için yola çıktık. Tüzük gereği Çetin Nuhoğlu aday olmayacak. Kendisi de yaptığı açıklamasında ne olursa olsun ben artık aday olmayacağım dedi. Önemli bir sanayicimizdir. Çıktığımız yolda herkesin trene katılmasını istiyoruz. Bugün 2 bin 300 C2 Yetki Belgeli şirketimiz var. Bizim ise bin küsur üyemiz var. Mart ayı aidat ödemelerinde düzenli aidatını ödeyen 500 üyemizin olduğu ortaya çıktı. Evet ben mevcut yönetimdeyim ama bugüne kadar yapamadıklarımızı yazıp, cebimize koyduk. Ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir yerimizi var. Karayolu hepsini içine alan bir lojistiktir. Sektörün sorunlarını çözmek için tüm Türkiye'yi kucaklayan bu ekiple yola çıktık" diye konuştu.
GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇIN!
Konuya ilişkin söz alan Fevzi Çakmak ise şöyle konuştu: "Hayri Ekinci, Saffet Ulusoy, Taner Dinçşahin, Engin Özmen'e ayrı ayrı teşekkür ederim. Bunlar; sektörümüzün geçmişten günümüze gelmesi için hizmet yapmıştır. 2001'den sonra UND'nin yönetiminde oldum. Ne zaman çağırdılarsa, geldim çalıştım. O günü seçimlere girmediysem, birlik ve beraberlik dağılmasın diyedir. Hatırlanacağı üzere sektörümüzde RODER ve UND vardı ve iki başlılık bizlere zarar veriyordu. Derneğimizi birleştirmek için çok çaba sarf ettik. O gün tekrardan ayrılıklar olmasın diye öyle bir adım atmak zorundaydım. Bugün ki yönetim, son 3 dönemdir derneğin başındadır. UND artık öyle bir hale geldi ki, Birleşmiş Milletler gibi daimi üyelikler oluşturuldu. Oysaki taze kanlara, yeni yüzlere ihtiyaç vardır. Gençlerin önünü açmak gerekir. Yönetimlerin sıkıştığı zaman, ortak akıla gideceği yer olması lazım. Bu saatten sonra çok güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Bizim yapacağımız eylemler, ülke menfaatine olan eylemlerdir ve herşeyi sektör mensuplarımız ile birlikte yapacağız. Onun için birlikte güçlüyüz diyoruz ve gücümüzün de farkındayız."