Lojistik
Giriş Tarihi : 07-11-2021 19:55   Güncelleme : 07-11-2021 19:55

Dış ticaret geri sayım

Türkiye, bu yıl ihracatta aylık ve yıllık bazda rekorlar kırarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 93.4 ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye'nin ihracatı, Ekim’de 20.8 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dış ticaret geri sayım

Türkiye’nin dış satımda yakaladığı bu başarı, kendisini ihracatın ithalatı karşılama oranında da gösterdi. Ocak’ta yüzde 83.2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı Temmuz’da yüzde 79.3 ile bu yılın en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu oran Ağustos’ta yüzde 81.6, Eylül’de yüzde 89.1 ve Ekim’de tüm zamanların en yüksek değeri olan yüzde 93.4'e çıktı.

HEDEF DAHA FAZLASI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın ithalatı karşılama oranının sürekli artış eğiliminde olduğunu belirtti. Bakan Muş, “Göreceksiniz çok kısa süre içinde dış ticarette fazla veren Türkiye hedefine ulaşmış olacağız” ifadelerini kullandı. TİM Başkanı İsmail Gülle de Ekim ayı ihracat rakamlarıyla birlikte elde edilen en önemli göstergelerden birinin ihracatın ithalatı karşılama oranı olduğunu söyledi. Gülle, “Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefi gerçekleşecek. Belki 100'üncü yılda bu hedef yakalanacak” dedi.