Dünyanın dört bir yanında büyük bir kriz haline dönüşen gıda ve yakıt gibi sektörleri etkileyerek adeta hayatı durma noktasına getiren şoför eksikliği için, Türkiye'den de binlerce kişi yurt dışında şoför olabilmek için ilgili kurumlara başvuruda bulunmaya başladı. Türkiye’de nitelikli ve uluslararası standartlara uygun şoför eğitimi konusunda uzman kurum ve kuruluşlar bu süreçte gerekli adımları atarak tedarikte yaşanabilecek problemlerin önüne geçebilir.
ŞOFÖRLERE EĞİTİM
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türk TIR Genel Müdürü Tamer Oğuz, “İngiltere’de hali hazırda yaklaşık 100 bin TIR şoförü ihtiyacı var. Bu ihtiyacın karşılanmasının ancak nitelikli ve Avrupa deneyimi olan bir şoför kadrosuyla mümkündür. Türkiye-İtalya arası aktarmasız direk taşımacılık ve proje taşımacılığı hizmetleri veriyoruz. Ağır nakliye ve lojistik alanında yetişmiş bir kadroya sahibiz. Bu alanda çalışan şoförlerimiz güvenilir ve işinin ehlidir. Firmamızda bulunan tüm şoförlerimize yönelik ileri düzey sürüş eğitimlerini uluslararası standartlara uygun olarak veriyoruz! İfadesini kullandı.
ALMANYA’DA KRİZDE!
Tamer Oğuz, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya'da her yıl emekliye ayrılan şoför sayısı yaklaşık 30 bin ve buna karşılık her yıl direksiyona geçen ortalama şoför sayısı ise 15 bin civarında. Hesaplamalara göre; işe başlayan ve emekli olan şoför sayıları arasındaki bu orantısızlık telafi edilmez ise 2030 yılında Almanya 150 bin kamyon ve TIR şoförüne ihtiyaç duyacak. Yaşanan bu tip küresel çaplı krizler sektörde bulunan tüm firmaları doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.
GENÇLERE ÖNCÜ OL
Şoförlük mesleğinin kutsal olduğunu hatırlatan Tamer Oğuz, “Salgın döneminde nakliye sektörünün hayati bir önem taşıdığı bir kez daha ortaya çıktı. İngiltere’de ordunun duruma müdahale etmesini sağlayacak kadar büyük bir sorun oluşturdu. Özellikle önümüzdeki yıllarda en önemli mesleklerden biri haline gelecek olan TIR şoförlüğüne hevesi olan Türk gençlerinin yetişmesine için öncülük edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda gerek devletimiz gerekse firmalarımız taşın altına elini sokmalı ve gençlerimizi yetiştirmeliyiz.”