Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:06   Güncelleme : 13-11-2014 17:06

Lojistik sektörüne “akademik” düzenleme

Lojistik sektöründe devrim niteliği taşıyan ‘Avrasya ve Doğu Akdeniz Ulaştırma ve Lojistik Enstitüsü Birliği (EMİT) sivil toplum ve üniversite işbirliği ile kuruldu.

Lojistik sektörüne “akademik” düzenleme

Lojistik sektöründe devrim niteliği taşıyan ‘Avrasya ve Doğu Akdeniz Ulaştırma ve Lojistik Enstitüsü Birliği (EMİT) sivil toplum ve üniversite işbirliği ile kuruldu. Geliştirilecek EMİT projelerinin finansını TOBB, UND ve TÜBİTAK üstlendi.

Dünya lojistikçileri, küresel krize çare aramak ve modern lojistiğin geleceğini tartışmak üzere İstanbul’da toplandı. 12-14 Şubat 2009 tarihinde düzenlenen uluslararası konferansa, 26 ülkeden 100 bilim adamı ile kamu ve özel sektörden temsilciler, bürokratlar katıldı.

Bölgesel ve Küresel Açıdan Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Konferansı’na katılan uzmanlar, lojistiğin küresel kriz ortamında ne gibi faydalar ve açılımlar sağladığını tartıştı. Konferansta ayrıca EMİT’in tanıtımı yapıldı.

İTO Cemile Sultan Tesisleri’nde Almanya Kdrlsruhe Üniversitesi’nden Werner Rottengatter, Doğuş Üniversitesi’nden Dr. Füsun Ülengin ve TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Başkanı Çetin Nuhoğlu arasında imzalanan protokol ile EMİT kuruldu.

EMIT’in küresel yönetim kadrosunda ve uluslararası danışma kurulunda, UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin ve TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun yanı sıra, dünyanın saygın bilim adamları ve araştırmacıları görev alıyor.

GENÇ AKADEMİSYENLER YETİŞECEK

İmza töreni öncesi bir açıklama yapan Dr. Füsun Ülengin, lojistik sektöründe amaçlarının genç akademisyenler yetiştirmek ğunu söyledi. Ülengin, “Bugün burada kuruluşunu resmen gerçekleştireceğimiz projenin, temellerini 2004 yılında attık. Proje kapsamında lojistik ve ulaştırma sektöründe Doğu Avrupa’yı içine alacak merkez kurmak için çalıştık. Üniversitelerde lojistik sektörüne yönelik eğitimlerin yapılmasını sağlayacak temeller atıldı. Lojistik ve ulaştırma yönünde veri bankaları oluşturulacak. Amacımız genç araştırmacıları yetiştirmek” .

PROJELER GELİŞTİRİLECEK

EMİT’in ulaştırma ve lojistik alanındaki önem taşıyan konularda araştırmalara yoğunlaşacağını ifade eden Ülengin, bu sayede mükemmeliyet merkezlerinin kurulacağını kaydetti. “Araştırma programı kapsamında farklı projeler ele alınacak” diyen Ülengin, şöyle konuştu: “Oluşturulacak merkezlerde bilimsel çalışmalar ve gelişmeler incelenerek test edilecek. Çalıştay ve konferanslar düzenlenerek eğitim programları hazırlanacak. Bu sayede bilgi birikimi oluşturulacak. Daha sonra ise çağdaş standartlarda araştırmacılar yetiştirilecek.”

CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Başkanı Çetin Nuhoğlu ise Türkiye’nin konum itibariyle Avrupa ve Asya’nın önemli geçiş merkezi olmasına rağmen ciddi çalışmalar yapılmadığını söyledi. Nuhoğlu, “Bugüne kadar 9 ulaştırma şurası yapılmıştır. Ancak geriye dönüp baktığımızda herhangi bir veri kaydı bulunmamaktadır. İşte bugün temellerini attığımız EMİT hem lojistik hem de ulaşım sektörü açısından bir devrim niteliği taşımaktadır. Bilim adamlarımız lojistik ve ulaştırma sektöründeki çalışmalarını bir noktada toplayacak ve genç akademisyenlerin yetişmesine bu bilgiler ışık tutacak” .

ABD’DE 31 ENSTİTÜ VAR

Gelişmiş dünya ülkelerinde üniversitelere bağlı ulaştırma ve lojistik kuruluşları ğunu belirten Çetin Nuhoğlu, ABD’de 31, İngiltere’de 18, Hollanda’da 8, Almanya’da 5, komşumuz Yunanistan’da 3 ve bir ada ülkesi olan Avustralya’da 2 adet enstitü yada merkez statüsünde kuruluşlar ğunu söyledi.

İLERİYE BAKMALIYIZ
“Ülkemizin gelecekte lojistik üs olabilmesi için sahip ğu potansiyel ortada” diyen Nuhoğlu, şöyle konuştu:

“Bu potansiyeli hayata geçirmek için lojistik sektörü olarak sürekli ileriye bakmak, rekabet gücümüzü artırmak için yenilikçi yaklaşımlar ortaya koymalıyız. Bilimsel ve teknolojik gelişimi desteklemek ve bunu iyi kullanmak zorundayız. Bunların yanında eğitim ve öğretime de önem vermekliyiz.”

Sektör için eğitimin önemine değinen Nuhoğlu, “Ulaştırma ve lojistik sektöründe hedefimiz; ülkemizin önümüzdeki birkaç yıl içinde bölgesel ve küresel bir lojistik üs haline gelmesidir. Tüm taşıma modlarının alt yapısı eşit şekilde geliştiği bir ortamdayız. Türk lojistik sektörünün katma değer yaratan güçlü bir sektör haline gelmesi ve nihayetinde ülkemizin hızla değişen küresel lojistik haritasında daha etkin bir rol oynamasıdır. Nitelikli bir araştırma alt yapısı ve nitelikli araştırmacı tabloları oluşturmadan; başka bir değişle çağdaş düzeyde bir araştırma alt yapısını kurmadan, çağdaş ulaştırma ve lojistiği ne anlayabiliriz nede uygulamasına geçebiliriz. Ayrıca doğru politikalar da tasarlayamayız” şeklinde konuştu.


EMİT’in, kısa, orta ve uzun vadede planları;

Türkiye merkezli uluslararası ve üniversiteler arası ulaştırma ve lojistik öğretim ağı oluşturmak.
Bölge ülkeleri sanayine hizmet vermeyi amaçlayan bir eğitim programının çeşitli sanayi kuruluşları ve uluslararası örgütlerle iş birliği çerçevesinde harekete geçirilmesi.
Nitelikli insan gücünün yaratılması.
Ulusal ulaştırma merkezleri yada enstitüleri ağının kuruluş sinerjisini yaratmak.