Anadolu Isuzu’nun verimli sürüş eğitim programlarına katılan kaptan şoförler, kullandıkları araçlarda yüzde 30’lara varan yakıt tasarrufu elde ediyor. Isuzu’nun filo müşterilerine yönelik düzenlediği verimli sürüş eğitim programına son olarak Çetur Turizm katıldı.
Akademi Isuzu tarafından yakıt tasarrufu sağlamak ve sürüş güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen Verimli Sürüş Eğitimleri, firmaların ilgi odağı .
Bir gün süren eğitimler, Servis Eğitim Mühendisleri tarafından Anadolu Isuzu’nun Gebze Şekerpınar’daki fabrikasında veriliyor. Bilgisayar destekli eğitimlerde kaptan şoförler, yakıt sarfiyatı ve sürüş hızı denetlenen araçları kullanıyor. Teorik eğitimlerin ardından katanlar pistte öğrendiklerini uyuluyor.
ÜLKE EKONOMİSİ KAZANIYOR
Çetur Genel Müdürü Suat Sarı, sürücülerinin eğitim sonrası belirlenen hedefleri yakaladığını söyledi. Sarı, “Eğitim neticesinde yedek parça ve yakıt sarfiyatında yüzde 30 azalma var” .
İş planları doğrultusunda 51 çalışanının verimli sürüş eğitimlerine katıldığını belirten Sarı daha fazla çalışanını bu eğitimlere göndermek istediğini söyledi. Sarı, bu eğitimlere yalnızca gelir olarak değil sürdürülebilir bir gelişim olarak baktıklarını belirtti.
Suat Sarı özetle şöyle konuştu: “Bu eğitim neticesinde aracın da ömrünü yükseltebiliyorsunuz. Sonuçta araç parçalarının bir kısmı yurt dışından geliyor yani yurt dışına bağımlıyız. Bu araçlar ne kadar çok zarar görürse, yorulursa ülkenin değerleri de yurtdışına cıkmış oluyor. İnsanlar araçlarını verimli kullanırlarsa hem performansları artacak hem ülke kazanacak. Olaya bu gözle bakmak lazım. Isuzu tarafından geliştirilen proje ‘hem müşteriye verilen değeri hem de sosyal sorumluluğu’ ifade ediyor.”
EĞİTİMLER HIZLA DEVAM EDECEK
Verimli Sürüş eğitimi projesinin mimarlarından Anadolu Isuzu Pazarlama Müdürü Efe Yazıcı ise şöyle konuştu:
“Öncelikli hedefimiz yakıt maliyetini azaltmak. Eğitime katılan sürücülere, motor karakteristiklerine göre hangi devirde vites değiştirmeleri gerektiği öğretiyoruz. Takip mesafesi, yüksek vitese mümkün ğunca çabuk geçilmesi, motor freni ile durma, sabit hızda sürüş teknikleri konularında bilgi paylaşımı yaptık.”
Yazıcı; “Eğitimin son aşamasında alınan raporlar doğrultusunda, verimli sürüş teknikleriyle yakıttan ne kadar kâr elde ettiklerini bizzat görüyorlar. Bu kârın yıllık kat ettikleri mesafe ile orantılandığında, ne kadar kârlı olabileceklerinin hesabını daha iyi yapıyorlar. Roybus aracı ile yapılan eğitime 18 kişiden test sürüşü yapan 13 sürücünün serbest sürüş eğitiminde 100 kilometrede 16,8 litre çıkan ortalama yakıt tüketiminin verimli sürüş teknikleri uygulamasında 100 kilometrede 12,1litreye kadar düştü” .
100 kilometre'de 4,7 litrelik bir yakıt tasarrufunun yaklaşık yüzde 38 kazanç anlamına geldiğini de belirten Efe Yazıcı. Sürüş şartlarına göre farkın artması ve azalmasının mümkün ğu verimli sürüş eğitimlerinde, Turkuaz araçlarında bu oranın yüzde 45’ e kadar ulaştığını belirtti.