Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:08   Güncelleme : 13-11-2014 17:08

Sandalcı: Rotterdam Kuralları’nı imzalamayın

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Kosta Sandalcı, Türkiye’nin “Rotterdam Kuralları” diye anılan, denizyolu taşımacılığını belirleyen konvansiyonun altına imza atmaması gerektiğini vurguladı.

Sandalcı: Rotterdam Kuralları’nı imzalamayın

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Kosta Sandalcı, Türkiye’nin “Rotterdam Kuralları” diye anılan, denizyolu taşımacılığını belirleyen konvansiyonun altına imza atmaması gerektiğini vurguladı.

Konvansiyonun hatalarla dolu ğunu kaydeden Sandalcı, UTİKAD olarak Denizcilik Müsteşarlığı’nı da bu konuda uyaracaklarını söyledi

Bilindiği üzere deniz taşımacılığında iki konvansiyon bulunuyor. Bunlardan birisi Hamburg Rules; Hague-Visby Rules. Birleşmiş Milletler nezdinde yeni belli kurallar belirlendi. Bunlara da “Rotterdam Kuralları” adı verildi.

Aynı da FIATA Kara Bölümü Başkanı olan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Kosta Sandalcı, sektörle ilgili toplantılara gitmeden önce, dolayısıyla, gerekli her türlü bilgiyi önceden topluyor. Sandalcı’nın edindiği bilgilere göre FIATA, “Rotterdam Kuralları”nın aslında kabul edilmemesi yönünde görüş bildirmiş.

“Rotterdem Kuralları”nın tüm içeriğini ve FIATA’nın konuya ilişkin yorumalarını okuduğunu belirten Sandalcı, Türkiye’nin deniz taşımacılığı kurallarını yeniden belirleyecek olan Hamburg Kurralları denilen konvansiyon maddlerinin altına imza attığında forwarderlerin çıkarlarının ciddi bir şekilde zarar göreceğini vurguladı.

Sandalcı, “Türkiye olarak bizim bu konvansiyonun altına imza atmamamız gerekiyor. Türkiye, kuralları bu şekli ile imzaladığında zarar göreceğiz" .

Çin ve ABD’nin anlaşmanın bu şekilde imzalanmasını istediğini, ancak Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin bu anlaşma maddelerini doğru bulmadıklarını çünkü, hatalarla dolu ğunu kaydeden Sandalcı, Denizcilik Müsteşarlığı’nı da bu konuda uyaracaklarını söyledi.

DENZİCİLİK MÜSTEŞARLIĞI'NA ÇAĞRI

Sandalcı; “Buradan da sesleniyorum: Ey Denizcilik Müsteşarlığı! Bu konvansiyonun maddeleri önünüze gelirse, sakın olaki bize danışmadan imzalamayın” diye seslendi.

Denizcilik Müsteşarlığı’nın bu anlaşmayı neden imzalamaması gerektiği konusuna da açıklık getiren Sandalcı, uluslararası taşımacılarla freight forwarderlerle mücadelesinin benzerinin armatörlerle ğunu belirtti. Sandalcı, “Öyle ki, gemi sahibinin sorumluluğunda olması gereken bazı süreçleri freight forwarderin sırtına yüklüyor. Bir konteynerin gemiye yanlış yüklenmesi freight forwarderin sorumluluğu olamaz. Geminin nasıl yüklenmesi gerektiği, zaten armatörün doğrudan sorumluluğundadır. Nasılki kamyoncu, ‘aman aks burada, yükü şöyle yükleyeyim ki aksı basmasın’ diyorsa armatörün de aynı kaygıyla görevini yerine getirmesi gerekiyor. “

Sandalcı, çok önemli bir gelişmeye ilgisiz kalan kamu adına Türkiye’nin çıkarlarını UTİKAD’ın koruduğunu da söyledi.

Kaynak: www.lojistikhaber.com