Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:09   Güncelleme : 13-11-2014 17:09

TÖHOB, UITP üyesi

Avrupa’da kentiçi ulaşım konusundan uzman kuruluş olan UITP Türkiye’den 18’nci üye olarak TÖHOB’u seçti.

TÖHOB, UITP üyesi

Avrupa’da kentiçi ulaşım konusundan uzman kuruluş olan UITP Türkiye’den 18’nci üye olarak TÖHOB’u seçti. Bu bir anlamda özel halk otobüsü şirketlerinin Avrupa Birliği’ne girişi olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği’ne (UITP) Türkiye’den 18’nci üye olarak Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Derneği (TÖHOB) katıldı. UITP’ye üyeliğin ardından TÖHOB, sektörel sorunların çözümü için uluslararası arenada lobi çalışmaları yapacak.

Temsa Global sponsorluğunda düzenlenen üyelik imza töreni İstanbul Bostancı Green Park Otel’de yapıldı. Özel halk otobüs şirket yöneticileri, toplantı öncesi ilk defa Temsa’nın yeni otobüsü Avenue’yı da yakından görme fırsatı buldu.

İmza törenine İETT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Hatipoğlu ve İBB Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile Temsa Global Yurtiçi Pazarlama ve Satış Direktörü M. Ayhan Dayoğlu, Pazarlama Müdürü Mehmet Çıkıncı, UITP Bölge Müdürü Constantin Dellis, Türkiye Müdürü Enis Hemedoğlu, TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel ile Türkiye genelinde TÖHOB’a üye şirket ve oda başkanları katıldı.

İŞLETMELER GELİŞECEK

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, yapılacak iş birliğinin kentlerde toplu taşımanın yaygınlaşmasına ve özel otobüs işletmeciliğinin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. UITP’nin güçlü örgüt kimliğine dikkat çeken Orhon, TÖHOB olarak bu güçten olabildiğince yararlanmayı hedeflediklerini vurguladı.

“Özel halk otobüsü sisteminin ülkemizde değişik sorunları vardır” diyen Onur Orhon, Öncelikle kimlik ve tanım, yasal dayanak, statü farklılıkları, standartlaşma, kurumsallaşma, küreselleşme ve uzlaşma ile işletme sorunlarının gündeme geleceğini kaydetti.

MAĞDURİYETLER ÖNLENECEK

Orhon, “Bugüne kadar belediyelerce yürütülen özelleştirme uygulamalarında bazı hizmetlerin kamudan alınması ve bunu karşılığında belirli bir gelir elde edilmesi ilkesi ön plana çıkarılmıştır. Bu nedenle de otobüs hizmetlerinin özelleştirilmesinde önemli sorunlar doğmuştur. Bu sorunlarında temel kaynağını politik yaklaşımlar oluşturmaktadır. AB sürecindeki ülkemizde kentiçi ulaşım ve toplu taşıma hizmetleri ile ilgili normların belirlenmesi çalışmalarında, bu normların uygulama aşamalarında kendi sektörümüzün mağduriyetlerin önlenmesi, bireysel işletmeciliğin kurumsal yapıya dönüşümü geleceğin gündemi olması beklenmektedir. Bu sürece kendi aktörlerimizin hazırlanması, öngörülen kriter, koşul ve standartlara sahip olunması yolunda gerekli donanımın sağlanması aşamalarında UITP’nin bilgi birikimine, destek ve katkısına ihtiyaç duyulacaktır” .

ŞEHİRLER BÜYÜYOR

Toplantıda kentiçi toplu taşımanın önemine dikkat çeken Temsa Global Yurtiçi Pazarlama ve Satış Direktörü M. Ayhan Dayoğlu, “Temsa olarak UITP’nin deneyiminden yararlanacağız. TÖHOB ile UITP işbirliğinin toplu ulaştırmanın önünü açacağına inanıyorum. Şehirlerimiz büyüyor. Halkın yüzde 50’si şehirlerde yaşıyor. Şehirler büyürken, eğer sizin düzenli bir ulaştırma sisteminiz yoksa trafik keşme keş bir hal alır. İstanbul’da yapılan bir araştırmada nüfusun yüzde 25’i ının 3 saatini yolda geçiriyor. Toplu taşıma sisteminin sağlıklı bir alt yapıya kavuşması için UITP’nin biçilmiş bir kaftan ğunu düşünüyorum” .

Sabancı Holding ve Temsa hakkında da bilgi veren Dayoğlu, daha sonra katılımcılara 12 metrelik yüzde yüz yerli üretimleri olan Avenue’nın sunumunu yaptı.


TÜRKİYE’DE ÜYE SAYISI 18’E ÇIKTI

UITP’nin dünya genelinde sürdürülebilir ulaşım ve toplu taşımacılığın savunuculuğunu yaptığını dile getiren Türkiye Müdürü Enis Hemedoğlu, “Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tüm kıtalarda 90 ülkede 3100’ün üzerinde kent içi, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde ulaşım aktörünü temsil etmektedir. UITP, 1985’te kurulduğu günden beri toplu taşımacılar konusunda kongreler, konferanslar, fuar, seminer ve eğitim programları düzenlemektedir. İşletmecileri, düzenleyici idareleri ve endüstri kuruluşlarını yeni iş fırsatları için bir araya getirmektedir” .

“2005 yılında kuruluşunun 25’inci yıl dönümünü kutlayan UITP, halen aktif olan dünyanın en eski sivil kuruluşlarından biridir” diyen Hemedoğlu, 2007 yılında Türkiye ofisinin açılmasıyla birlikte üye sayısının 17’ye yükseldiğini ve bu gün yapılacak işbirliği ile bu sayının 18’e çıktığını kaydetti. Hemedoğlu, işbirliğinin Türkiye toplu taşımacılık pazarına önemli kazanımlar getireceğinin de altını çizdi.

BİRİKİMLERİMİZDEN YARARLANACAK

Daha sonra bir konuşmada UITP Bölge Müdürü Constantin Dellis yaptı. Constantin Dellis, özetle şunları şöyledi:

“Türkiye, artan Gayrisafi Milli Hasıla ve hızlı demografik gelişimi ile Avrupa’nın en hızlı gelişen ekonomilerinden biridir. Her iki faktör ülkenizin toplu taşıma ile daha yaşanılabilir kılınması için temel oluşturmaktadır. Ekolojik olarak kullanışlı araçlara yapılan yatırımlar Büyükşehir belediyelerinde özellikle otobüs taşımacılığında önemli rol oynamaktadır. Otobüsle kentiçi toplu taşıma alanında temel aktör olan TÖHOB ve üyeleri bu soruna çözüm bulmak için temel rol oynamaktadır. UITP’nin stratejik üyesi olarak TÖHOB, 90 ülkeden işletmeci, yerel idare ve sanayi temsilcilerinden 3000’i aşkın üyesi ile birliğimizin uluslararası bilgi ve deneyiminden yararlanacaktır.”

Yapılan konuşmaların ardından üyelik sözleşmesi imza törenine geçildi. UITP Bölge Müdürü Constantin Dellis, Türkiye Müdürü Enis Hemedoğlu, TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel ve Genel Sekreter Onur Orhon üyelik sözleşmesini imzaladı. Atılan imzalarından ardından UITP Bölge Müdürü Dellis, , TÖHOB Başkanı Yüksel’e katılım belgesini takdim etti.



Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Derneği’nin üyeliği ile birlikte Türkiye’den UITP’ye üye kuruluş sayısı 18’e çıktı. UITP’ye Türkiye’den üye kuruluşlar ise şöyle:

Temsa Global, Adana Büyükşehir Belediyesi, Belbim, EAS Elektronik, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İETT, İzmir Metro, Polaris Elektronik, Voith Turbo, ASİS Elektronik, Burulaş/Bursaray, E-Kent, İDO, İstanbul Ulaşım, Kentkart, Rayder, Yapı Merkezi ve TÖHOB.