THY’nın Teknik A.Ş Esenboğa hangarı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıldı. Bakanı Yıldırım, dünya sivil havacılık sektörünün bakım onarım bütçesinin 45 milyar dolar ğunu, Türkiye’nin 2003’te 230 milyon dolar olan payının, 2008’de 528 milyon dolara çıktığını söyledi.
THY Teknik A.Ş Esenboğa Hangarı düzenlenen törenle açıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, buradaki konuşmasına, Esenboğa Havalimanı’nda son 5 yılda yaşanan önemli gelişmelere değinerek, “Başkentin hava meydanı, 2004’te bir köy meydanından farksızdı” sözleriyle başladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Esenboğa Havalimanı’nın 23 ayda 10 milyon yolcu kapasiteli bir hava meydanına dönüştürüldüğünü kaydeden Yıldırım, bu büyüklükte tesisler yaptıkları için muhalefet tarafından eleştirildiklerini söyledi.
Havalimanlarını Yap-İşlet-Devret (YİD) ile yaptırdıklarını ifade eden Yıldırım, bu yöntemle hem hiç masraf yapmadıklarını hem de kısa sürede para kazandıklarını anlattı.
Türkiye sivil havacılığını 6 yılda dünyanın sayılı ülkelerinin arasına soktuklarını belirten Yıldırım, eskiden sadece uzmanların konuşabildiği bu sektörün, artık medyanın gündemini dran ve medyayı ayakta tutan bir sektöre dönüştüğünü kaydetti. Yıldırım, “Her bir şey yaparsanız haber olursunuz, hiç bir şey yapmazsanız hiç bir haber olmazsınız. Onun için bunlara hiç aldırış etmiyorum” diye konuştu.
SİVİL HAVACILIK BÜYÜYOR
Türk sivil havacılığında yolcu sayısının son dönemde dört kat arttığını dile getiren Yıldırım, uçak sayısının da yüzde yüz arttığını ve Türk halkının uçmaya başladığını kaydetti. Küresel kriz döneminde dünyada sivil havacılığın yüzde 10 küçüldüğünü, Türkiye’de ise kriz döneminde bir miktar küçülme olsa da toplamda yüzde 5’lik bir büyüme beklendiğini belirtti. THY Teknik A.Ş. Esenboğa Hangarı’nın istihdama katkı sağlayacağını, ilk yılında 10 milyon TL ciro hedeflediğini anlatan Yıldırım, hangar için yapılan 10 milyon TL’lik masrafın ilk yılda karşılanacağını anlattı. Dünya sivil havacılık sektörünün bakım onarım bütçesinin 45 milyar dolar ğunu kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu 45 milyar dolardan Türkiye ne kadar para alıyor dersiniz? Biz, 2003’te 230 milyon dolar olan payımızı, 2008’de 528 milyon dolara çıkarmışız. Bu ciddi bir artıştır. Ama dünya pastasındaki değerine bakalım, Türk havacılığının yerine bakalım. Havacılıkta Avrupa’da 5. sıraya yükselmişiz, dünyada ilk 15 içerisine girmişiz ama aldığımız pay öyle değil. 230’dan 528’e çıkmak bir şey ama büyük resme baktığınızda gideceğimiz daha çok yol ğunu görüyoruz. Havacılıkta hizmetlerimizi ve gelirlerimizi çeşitlendirmemiz lazım.”
THY KÜRESEL MARKA…
Sivil havacılıkta sadece operasyona ve taşımacılığa bağlı kalınması halinde katma değer kaybı yaşanacağına dikkati çeken Yıldırım, teknik, herkesin yapamayacağı işleri yaparak katma değer oluşturulabileceğini ve THY’nin bunu başardığını ifade etti. THY’nin yeni hangarının başlangıç ğunu belirten Yıldırım, “Teknik alanda da Türk Hava Yolları bir küresel marka olmaya adım adım gidiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, havacılıktaki gelişmeler nedeniyle trafik sıkışıklığı yaşandığını belirterek, yıl bazında Türkiye’nin tehir ortalamasında en iyi ülkelerin başında geldiğini kaydetti. Tehirlerin sona ermesini beklemenin “mükemmeliyetçilik” anlamına geldiğini ve bu duruma ulaşmanın mümkün olmadığını belirten Yıldırım, bunun en aza indirilmesi için tedbirlerin alındığını, esas amaçlarının yolcuların gidecekleri yere sağ salim ulaştırılmaları ğunu kaydetti.
UÇAĞA BİNMEYEN KALMAYACAK
2023’te 250 milyon Türk vatandaşını uçurmayı hedeflediklerini bildiren Yıldırım, Türkiye’de bu hedef için alt yapı imkânı sunan pek çok havalimanı bulunduğunu söyledi. Yıldırım, THY’nin Toronto’ya direkt seferlerinin başladığını hatırlatarak, bu seferlerin pek çok insan tarafından takdirle karşılandığını dile getirdi.
Türkiye’de sivil havacılık alanındaki engelleri kaldırdıklarını anlatan Yıldırım, şartlarını yerine getiren tüm işletmecilerin yolunun açık ğunu kaydetti. Yıldırım, “Daha geçen hafta Türk turizmine katkı olsun diye meydanlarımızdaki indirimleri kış aylarında da artırarak devam ettirme kararı verdik, bazı yeni meydanları da buna ilave ettik. Yeter ki havacılığımızı sezonluk bir faaliyet olmaktan çıkaralım ve yıl boyu sürekli hava meydanlarımızın faal olmasını sağlayalım” diye konuştu.
Havacılıkta hedef 250 milyon yolcu
THY’nın Teknik A.