Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:12   Güncelleme : 13-11-2014 17:12

Uğur Böceği Patent için yardım bekliyor

Osmaniye Sanayi Sitesi'nde bir esnaf, engelliler için tasarladığı aracın patentini almak için yetkililerden destek bekliyor.

Uğur Böceği Patent için yardım bekliyor

Osmaniye Sanayi Sitesi'nde bir esnaf, engelliler için tasarladığı aracın patentini almak için yetkililerden destek bekliyor. Eli olmayanın ayağı, ayağı olmayanın ise eliyle kullanabileceği üç tekerlekli araç yapan Mustafa İlçi, kendi bulduğu icadına Uğur Böceği adını verdi.

İlköğretim yıllarından bu yana yetenekli bir insan ğunu söyleyen Osmaniyeli Mucit Mustafa İlçi, adını Uğur Böceği koyduğu ve üretim aşaması yirmi gün süren bir özürlü aracı yaptığını ancak bu aracın patentini almak istediğinde bürokratik engeller ve ekonomik zorluklarla karşılaştığını belirtti.


Sanayi Sitesinde Egzoz ve radyatör ustası olarak çalışan Osmaniyeli Mucit İlçi şöyle konuştu:

“1970 yılında Hasanbeyli’nin Karayiğitli köyünde dünyaya geldim. Küçük yaştan bu yana yeniliklere, teknolojiye ve mekanik yapılara karşı bir ilgim vardı. Araştırmacı bir kişiliğe sahip ğumdan dünyada meydana gelen tüm yenilikleri imkânlarım dâhilinde takip ediyorum. Bir gün özürlü vatandaşlarımız için özel bir araç yapma fikrinden yola çıkarak bugün 20 günde üretimini ladığımız Uğur Böceği isimli bu üç tekerlekli aracımız ortaya çıktı. Bu aracımız Osmaniyeli bir mucit olarak engelli vatandaşlarımızın engellerini bir nebze ortadan kaldırıp onların da özgürce seyahat edebilmelerini sağlamak için geliştirilmiştir.

Öyle ki sıradan özürlü araçlardan farklı olarak eli olmayan engelli vatandaşlarımız ayaklarıyla, ayakları olmayan engellilerimiz de elleriyle bu aracı sürebileceklerdir. Böylece engeller seyahat anlamında maksimum olarak ortadan kalkacaktır. Bu aracımız kişinin fiziksel tüm özelliklerine göre özel olarak tasarlanabildiği gibi, diğer araçlarda olan tüm teknik ve elektronik donanıma sahip, yalnızca kliması eksik diyebilirim. Ancak bu aracımızın patentini almak istediğimde bazı prosedür ve bürokratik engeller ile karşılaştım. Patent almak için mühendis olmak gerekiyor, ayrıca ekonomik maliyetini karşılamak tek başına zor görünüyor. Bu nedenle Özürlüler Derneğimizin manevi desteğinin yanında yetkililerimizden ve girişimcilere destek vermek isteyen iş adamlarımızdan destek bekliyoruz.”