Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:14   Güncelleme : 13-11-2014 17:14

İstanbul’a 1500 yeni otobüs

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İETT’nin mevcut ve yeni açacağı hatlarda ‘kiralama’ yöntemiyle 1500 yeni otobüsü hizmete almasını onayladı.

İstanbul’a 1500 yeni otobüs

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İETT’nin mevcut ve yeni açacağı hatlarda ‘kiralama’ yöntemiyle 1500 yeni otobüsü hizmete almasını onayladı. Sistemin devreye girmesiyle birlikte İstanbul’da toplu taşıma hizmeti 3 kurum tarafından verilecek. Özel halk otobüs işletmecileri ise kiralama yönteminden endişe ediyor.

Toplu ulaşım ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınan raporda, otobüs taşımacılığı oranının geçmiş yıllara oranla büyük bir düşüş gösterdiğine dikkat çekildi. Raporda, alınan yeni otobüslere rağmen otobüs sayısı ve sistemin şehrin gelişim ve hareketliliğine paralel olarak gelişmediği belirtildi.

1500 adet otobüse ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, 800 milyon TL’yi bulan araç ve şoför maliyetlerinin İETT’nin bütçesiyle karşılanamayacağı da vurgulanarak, ihtiyacın İstanbul genelinde 3 alt bölgede 1500 adet özel müteşebbisin sisteme katılımı yoluyla karşılanması gerektiği kayldi.

Tipleri ve hangi hatlarda hizmet vereceği İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME tarafından belirlenecek otobüsler, 100’e yakın hatta mevcut özel halk otobüsleri gibi hâsılat paylaşımı esasına dayalı olarak hizmet verecek.

ÖZEL HALK OTOBÜS İŞLETMELİ ENDİŞELİ

TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon, kiralama yöntemiyle İstanbul’da hizmet verecek 1500 yeni otobüs için endişelerini dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararını “Bu şekilde olması çok hoş bir şey değil. Yeni bir şirket daha, yeni bir kargaşa daha” diye değerlendiren Orhon, konunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Orhon, “1500 otobüse ihtiyaç olup olmadığı tartışma konusudur. Kiralanacak otobüsleri bütün hatlara verecekler. Özel halk otobüsü işletmeleri, İETT ve yeni sistem üçü bir arada çalışacak. Konuyla ilgili İstanbul’da toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüs işletmelerinin yöneticileri bir araya gelerek toplantı yapacak. Yapılacak değerlendirmenin ardından çıkacak sonuca göre TÖHOB olarak yapılması gerekenleri yapacağız” .