Akaryakıt istasyonlarının kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi araçlara kükürt oranı yüksek kırsal motorin satış yasağı başladı. Uygulamayı ilk kez öğrenen birçok bayi, dağıtım şirketlerini arayarak bilgi almak istedi.
Dağıtım şirketleri bayilerine yazı göndererek 1 Kasım gece yarısı itibarıyla kırsal motorin satışlarını durdurmalarını istedi. Problemin kısa sürede çözülmemesi halinde Türkiye'yi motorin krizi bekliyor. Çünkü, istasyonlarda satışa sunulan motorinin yüzde 75'i yüksek kükürtlü olarak bilinen kırsal motorinden oluşuyordu. Akaryakıtçılar, stoklarda bulunan kırsal motorinin ne olacağı hesabı yaparken, EPDK ise, Maliye ile bir araya gelerek problemin çözüme kavuşturulacağı' bilgisini verdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), AB uyum süreci çalışmaları kapsamında 7 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de “Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği” yayımladı. Tebliğe göre kırsal motorin, “Yol dışı hareketli makineler ile tarım ve orman traktörlerinde kullanıma yönelik motorin” olarak tanımlandı.
Aynı tebliğle satışa sunulan motorine “Beher kilogramında bulunabilecek en çok kükürt değeri; motorin için 10, kırsal motorin için 1000 miligramı aşamaz” kısıtlaması getirildi. Uygulama için 1 Kasım tarihi belirlendi. Yüksek kükürt içerdiği ve çevreyi fazla kirlettiği gerekçesiyle kırsal motorinin AB tarafından satışı istenmiyor. İstasyonlarda geçen yıl satışa sunulan toplam 15,4 milyon metreküp akaryakıtın 12,1 milyon metreküpünü kırsal motorin oluşturuyor.
Kırsal motorin satışlarının yasaklanması, sektörde şok etkisi yaptı. İstasyon sahipleri uygulamadan habersiz klarını belirterek, ellerindeki stokları ne yapacaklarını soruyor. 15 bin istasyonun en önemli satış kalemini kırsal motorinin oluşturduğuna işaret eden akaryakıtçılar, “Yüzde 75-80 kırsal motorin satıyoruz. Acil çözüm bulunmazsa binlerce kişi işsiz kalacak” görüşlerini dile getirdi.
İstasyon sahipleri Türkiye'nin şu anki dağıtım sisteminde ihtiyaca cevap verecek düşük kükürtlü motorin ikmalinin mümkün olmadığı görüşünde. Kırsal motorin satışlarını Maliye de takibe aldı. Gelir İdaresi akaryakıt şirketlerine, EPDK'nın teknik düzenlemelerindeki tanım çerçevesinde vergi tutarı düşük olan yüksek kükürtlü motorinin otomotiv yakıtı olmadığı uyarısı yaptı. Uyarıda şu bilgilere yer verdi: “Bakanlar Kurulu'nca kırsal motorinin vergisi, düşük kükürtlü motorinlerle eşitlenmediği ya da düşük kükürtlü motorinden daha pahalı hale getirilmediği sürece, bu akaryakıtın otomotivde kullanılmak üzere satılması ya da kullanılması durumunda, satıcılar veya kullanıcılar adına ziyana uğratılan verginin vergi ziyan cezası ile birlikte tarh olunacağı tabiidir.”
Konu Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS) olağan genel kurul toplantısında da gündeme geldi. Sendika Genel Başkanı Muhsin Alkan, kırsal motorin satışlarının yasaklanmasının sektörde yeni bir krize sebep olacağı ve binlerce kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu.
ŞİRKETLER İSTASYONLARDAN TAAHHÜT ALIYOR
EPDK'nın ceza vermesinden korkan akaryakıt şirketleri, kırsal motorin satışları konusunda çok dikkatli davranıyor. Bayilerine uyarı yazısı gönderen şirketler bir yandan satışların durdurulmasını isterken, diğer yandan satış yapmaları halinde doğacak cezai müeyyideler için 'taahhütname' almaya başladı. Bayilere gönderilen taahhütnamelerde üst kurulun tebliğine dikkat çekilerek, kırsal motorinin sadece yol dışı araçlar olarak belirtilen traktör ve tarım makinelerine satışı isteniyor. Taahhütnamede, bunun dışında satış yapan istasyonların bütün maddi-manevi yasal zorunlulukları kayıtsız şartsız kabul ettiği anlamına geleceğine işaret ediliyor.
Eldeki mazot ne olacak?
Akaryakıt istasyonlarının kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi araçlara kükürt oranı yüksek kırsal motorin satış yasağı başladı.