Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, Antalya’da en büyük sorunun kentiçi ulaşım ğunu söyledi. “Kentiçi ulaşımda insan odaklı olmadır” diyen Başkan Karaman, toplu taşıma araçlarını yollarda göre planlamak gerektiğini bildirdi.
“Kent içi ulaşımın amacı; insanların bir yerden başka bir yere güvenli, hızlı, konforlu, ekonomik olarak ulaşmasını sağlamak olmalıdır” diyen MMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, ulaşım sorunun çözümü için oda olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Başkan Karaman, “MMO Antalya Şubesi olarak 1999 yılından beri kentimizin en büyük sorunu olan kent içi ulaşım sorunları ve çözüm önerileri üzerinde sempozyumlar, paneller düzenleyerek uzmanları, bilim adamlarını ve ilgili tarafları bir araya getirdik. Çıkan önerileri kamuyla paylaştık. İlgili kurumlara önerilerimizi resmi yazılarımızla ulaştırdık” .
Ulaşım sorunun çözümü için 1999 yılından bugüne yaptıkları çalışmaları bir bir sıralayan Başkan Karaman, bu konudaki önerilerini ise şöyle sıraladı:
* Mevcut UMP iptal edilmeli, yerine yeniden UMP çalışması yaptırılmalı. Çıkan verilere ve önerilere göre raylı sistem hatları gözden geçirilmelidir.
* MMO olarak yaptığımız araç ve incelemeye göre mevcut yapılan 1. etap cadde tramvayı hattının yanlış ğu, bu hatta yeterli yolcunun olmadığı işletmeye açıldığı gerekli yolcunun olmadığı ve dolayısıyla işletmeye açıldığı zarar edeceği öngörüsündeyiz.
* Antalya için 1. Etap asıl hattın Otogar* İller Bankası* Adliye – Üniversite ve Migros Kavşağı’ndan dönüp Devlet Hastanesi – AKM ve devamında Mevlana Kavşağı’ndan Varsak’a gitmesi sonucu çıkmıştır. Asıl yolculuk sayıları bu hatta yüksek çıkmaktadır. 1999 yılında yapılan ulaşım etüt raporunda da bu güzergah yer almaktadır. UMP yapıldıktan sonra çıkan sonuçlar doğrultusunda raylı sistem hattının bu güzergah üzerinden geçmesinin büyük olasılıktır. Bu doğrultuda battı çıktılar iptal edilmesi gerekiyorsa edilmeli ve yeniden düzenlenmelidir. Geçmişte battı çıktılar var diye raylı sistem hattının değiştirilmesi yanlış bir karardır.
* Kent içinde yapılacak otopark projeleri bireysel araç kullanımını özendireceğinden dolayı iptal edilmelidir.
* Bireysel araç kullanımını caydırıcı önlemler alınmalı, toplu taşımayı özendirici çalışmalar gerçekleştirilmelidir.
* 250* 300 kişiyi taşıyabilmek için 125 otomobile, 18 dolmuşa, 3 otobüse, bir raylı sistem dizisine ihtiyaç vardır. Bu rakamlar da gösteriyor ki bireysel araç kullanmadığımız takdirde kent içi ulaşım sıkıntısı çözülecektir.
* Eskiyen toplu taşıma araçlarının engellilerin ve yaşlıların da rahat binebileceği yeni model klimalı otobüslere dönüşmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
* Midibüslerin ve dolmuşların belirli süre içerisinde yeni model klimalı otobüslere dönüştürülerek bu alanda istihdam eden esnaf mağdur edilmeden çözüm arayışına gidilmelidir.
* Tahsisli otobüs yolları yapılarak transit otobüs toplu taşımaya özendirilmelidir.
* UMP lanmadan büyük yatırımlara girilmemelidir.
* Ulaşımda araçlara değil insana öncelik verilmelidir.
* Antalya turizmin başkenti ğuna göre turistler için toplu taşıma ring sistemi oluşturulmalıdır.
* Bisiklet kullanımını özendirici bisiklet yolları yapılmalıdır.
* Kaldırımlar park olmaktan çıkarılmalı, yaya ulaşımına öncelikli verilmelidir.
* Antalya’da deniz ulaşımı da göz önüne bulundurularak, deniz ulaşımına önem verilmelidir.
* Kent içi ulaşım sistemleri birbirleriyle koordineli bir şekilde çalışması sağlanmalı, belirlenmiş kurallara uymayan toplu taşıma araçlarına caydırıcı cezai müeyyide uygulanmalıdır.
* Kent içi ulaşımla ilgili yapılan tüm çalışmalarda ilgili meslek odalarının ve Antalya halkının görüşleri alınmalıdır.
Karaman: En büyük sorun ulaşım
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, Antalya’da en büyük sorunun kentiçi ulaşım olduğunu söyledi.