Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:18   Güncelleme : 13-11-2014 17:18

Boğaz Köprüsü güvenliğe takıldı

Boğaziçi'ni dünyanın çekim merkezi haline getirmeyi amaçlayan projede, köprünün Ortaköy ayağında İstanbul ve Türkiye'nin sembolü haline gelen turistik eşyalar satan büfeler açılması da yer alıyor.

Boğaz Köprüsü güvenliğe takıldı

Boğaziçi'ni dünyanın çekim merkezi haline getirmeyi amaçlayan projede, köprünün Ortaköy ayağında İstanbul ve Türkiye'nin sembolü haline gelen turistik eşyalar satan büfeler açılması da yer alıyor.

Belediye ve Emniyet'in Boğaz'ın 'çelik gerdanlığı'nı yaya turizmine açma projesine onay çıkmadı. Ulaştırma ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın güvenlik gerekçesiyle uygun görmediği proje, köprünün Ortaköy ayağında 15'er kişilik 2 asansör konulmasını öngörüyordu. Turistler, bin 74 metrelik köprü yolunu yürüyerek Anadolu yakasına geçebilecekti.

İstanbul ve Türkiye'nin en önemli değerlerinden biri olan Boğaziçi Köprüsü, ulaşımdaki hayati öneminin yanında yapılan etkinliklerle de özel bir mekân haline getirilmeye çalışılıyor. İstanbul deyince ilk akla gelen yerlerden biri Boğaziçi Köprüsü'nde her yıl düzenlenen Avrasya Maratonu, 'Asya-Avrupa All Star Masa Tenisi Turnuvası'nın tanıtım maçı, ışık ve havai fişek gösterileri Boğaz'ın güzelliğini gözler önüne seriyor.

Köprünün bu stratejik konumu ve güzelliğini kullanarak İstanbul'u çekim merkezi haline getirmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü, Boğaziçi Köprüsü'nün turizme açılması için bir rapor hazırladı ve 1 sene önce ilgili bakanlıklara gönderdi. Ancak araç geçişleri dışında önemli bir gelir kaynağı olmayan köprünün yayalara açılması teklifine olumlu bir cevap gelmedi.

Turizm sektöründen büyük destek alan proje, Ulaştırma ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na takıldı. Devlet kademesinin köprüde yaşanan intihar vakalarını göz önünde bulundurarak projeye güvenlik gerekçesiyle 'olur' vermediği öğrenildi. Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost da kendilerine raporla ilgili bir dönüş olmadığını söyledi. Dost, konuyla Emniyet'in ilgilendiğini dile getirdi.

Hayata geçirilemeyen projeye göre köprüden geçişin başlangıç noktası Avrupa yakası Ortaköy ayağında 15'er kişilik 2 asansör olacak. Buradan köprüye çıkıldıktan sonra isteyen, korkulukların kenarındaki bin 74 metrelik yolu yürüyerek Anadolu yakasına geçip, buradan bir taşıta binip yoluna devam edebilecek. İsteyen asansöre bindiği noktaya geri dönebilecek. Ayrıca Ortaköy'den asansörlerle köprüye çıkılan noktada İstanbul ve Türkiye'nin genelinde sembol olmuş hatıra olabilecek turistik eşyalar satan büfeler açılacak.