Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:18   Güncelleme : 13-11-2014 17:18

Hisarcıklıoğlu: Irak’ta yeni projelere imza atılacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş adamının Irak'ta hiçbir zaman güvenlik kaygılarıyla hareket etmediğini, bugün Türk iş dünyasını başarılı kılan unsurlardan birinin de bu olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu: Irak’ta yeni projelere imza atılacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş adamının Irak'ta hiçbir güvenlik kaygılarıyla hareket etmediğini, bugün Türk iş dünyasını başarılı kılan unsurlardan birinin de bu ğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Irak'ta Türk-Alman İşbirliği'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, bundan yaklaşık 100 yıl önce İstanbul-Bağdat demir yolunu Almanlarla Türkler'in hayata geçirdiğini hatırlatarak, bugün Türkiye olarak Almanya ile Irak'ın yeniden inşası için işbirliği yapmaya hazır klarını ifade etti.

Hem dünya, hem Irak, hem de Orta Doğu için yeni bir dönemin söz konusu ğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu yeni dönemde ortak bir vizyonla Türk ve Alman şirketlerinin yeni projelere imza atabileceklerini vurguladı.

HİÇBİR ZAMAN GÜVENLİK KAYGILARI DUYULMADI

2003'teki askeri müdahaleden sonra Irak'ı ziyaret eden ilk iş dünyası temsilcisinin kendisi ğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, o dönemde bölgede ihtiyaçların belirlenmesine yönelik yaptıkları anket çalışmasında Türk iş adamlarının güvenliği 6. sorun olarak, mal satışıyla ilgili kaygılarını ise 1. sorun olarak belirttiklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ''Türk iş adamı Irak'ta hiçbir güvenlik kaygıları ile hareket etmemiştir. Bugün Türk iş dünyasını başarılı kılan bir unsur da budur'' .

Türk firmalarının Irak'ı yeniden inşa ederken şirketlerin Irak enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına nakli için projeler geliştirdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 1980'lerde Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı ğu dönemde Irak'ın da ikinci büyük ihracat pazarını oluşturduğunu, Almanya'nın Irak'a ihracatının bugünkü değer ile 4 milyar avro seviyelerinde bulunduğunu kaydetti.

2008'de Almanya'nın Irak'a ihracatının 130 milyon avro seviyelerine indiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, dünyanın 3. büyük petrol rezervlerine sahip Irak'ın 25 milyonluk genç nüfus ve yıllık yaklaşık 50 milyar dolar petrol geliri ile önümüzdeki dönemde bölgesinde önemli bir ekonomik güç haline geleceğini söyledi.

Irak enerji kaynaklarının Avrupa pazarına taşınması için Irak'ta sürdürülebilir istikrar ortamının sağlanması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, Atlantik İttifakı'nın üyesi olan Türkiye ve Almanya'nın bu konuda her türlü işbirliğinde bulunması gerektiğini ifade etti.

ULAŞIM ELBİRLİĞİ İLE İNŞA EDİLECEK

Rifat Hisarcıklıoğlu, Irak'ı Türkiye üzerinden Avrupa ve dünya pazarlarına taşıyacak kara ve demir yolu sistemlerinin elbirliğiyle geçmişte ğu gibi yeniden inşa edilebileceğini vurgulayarak, ''Bu konuda Iraklı, Türk ve Alman iş adamları olarak ortak vizyonumuz şu olmalı; Basra'dan kalkan bir tren güvenli ve kesintisiz bir şekilde İstanbul'a, oradan Berlin ve Hamburg limanına kadar gidebilmelidir. TCDD ile Alman Siemens şirketinin Mekke-Medine demiryolu işletmeciliği için kurmuş ğu konsorsiyumun, Irak pazarı için de uygulanabilir bir işbirliği modeli ğu kanısındayım'' şeklinde konuştu.

Irak'ın genelinde günün 15 saatinde elektrik verilebildiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Irak'ta elektrik üretimi ve ticareti konularında yatırım fırsatlarının Türk-Alman işbirliği ile ekonomik değeri yüksek projelere dönüştürülebileceğini kaydetti.

Türk müteahhitlik şirketlerinin Irak'ta bugüne kadar yaklaşık 7 milyar dolarlık proje ladığına değinen Hisarcıklıoğlu, toplu konut, hastane, liman, havaalanı gibi alanların yanı sıra finansal piyasalarda da işbirliği yapılabileceğini, Irak'ta eski dönemden kalan devletin sahip ğu çok sayıda sanayi kuruluşunun tekrar ekonomiye kazandırılması için de projeler geliştirilebileceğini belirtti.

IRAK’TA YATIRIMLAR ARTACAK

Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan da Irak Yatırım Programı çerçevesindeki yasanın birkaç gün önce Parlamentodan geçtiğinin altını çizerek, bunun yerli ve yabancı yatırımcılar için koruma sağlayacağını vurguladı.

Hasan, Irak'ın elektrik ihtiyacı sorununun işbirliği projeleriyle daha hızlı çözülebileceğini, elektrik ve hidrokarbona ilişkin yasalarla yatırımcıların haklarının korunmasını amaçladıklarını söyledi.

Siemens ve General Electric ile anlaşmalar imzaladıklarını belirten Hasan, şöyle devam etti: ''Yabancı yatırımcılar santral işine de girebilecekler. Irak'ta yatırımcılar için gerekli düzenlemeleri yapmaya devam ediyoruz. Yatırımcılar artık Irak'a gelmemek için hiçbir bahane bulamayacaklar. Irak'ta 5 tane elektrik santralı yapımı planlanıyor. Bu projeler için tekliflerinizi bekliyoruz. 2012-2013'te elektrikte arz-talep dengesinin artmasını öngörüyoruz. Bu durumda belki de 2013'te Türkiye'ye elektrik ihraç edebileceğiz. Çünkü enerjide ciddi kaynağımız var.''

Irak'taki limanların büyük bölümünün savaşlarda yok ğuna işaret eden Hasan, yeni limanlar inşa etmeyi planladıklarını, bu konuda da yatırımcıların ilgisini beklediklerini söyledi.

TÜRKİYE KÖPÜRÜ OLACAK

Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdul-Jabbar İsmael ise yatırımcılar için önemli bir sorun olan güvenlik konusunda ciddi ilerlemeler kaydettiklerini belirterek, Irak'ta Türkiye ve Almanya'nın işbirliği yapacağı sektörlerin başında ulaşımın geldiğini, ulaşımla ilgili sorunların ortadan kaldırılması durumunda diğer alanlarda hızlı adımların atılabileceğini vurguladı.

Türkiye aracılığıyla demir yolunun Avrupa'ya bağlama hedefini desteklediklerini dile getiren İsmael, en kısa da vagonların yenilenmesini ve yeni lokomotiflerin devreye girmesiyle demir yolu taşımacılığının ticaretin gelişmesine ciddi katkı vereceğini ifade etti.

İsmael, havaalanlarında da işbirliği yapılabileceğinin altını çizerek, Irak olarak Alman firmalarıyla görüşmeler yaptıklarını, bazı havaalanlarının işletilmesi imkanlarını ele aldıklarını anlattı.

750 PROJE HAZIRLANDI

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Franz Koller ise Irak'ta önümüzdeki yıllarda enerji alanında özellikle elektrik ihtiyacına yönelik yatırımların 16 milyar doları bulmasının tahmin edildiğini, su ve atık su sisteminin yeniden rehabilitasyonu alanında da 14 milyar dolarlık altyapı yatırımlarına ihtiyaç ğunu kaydetti.

Koller, Irak'ta ilgililerin yatırım için 750 proje hazırladıklarına dikkati çekerek, Alman firmaların enerji üretimi ve tedariki, hastane inşası ile telekom alanlarında çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Irak'ta finans ve kredi güvenliği, hukuk güvenliğinin hala önemli konular ğuna işaret eden Koller, Irak'ta Türk ve Alman şirketlerin işbirliği yapabileceği çok sayıda alan bulunduğunu vurguladı.