Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:19   Güncelleme : 13-11-2014 17:19

222 halk otobüsünün çalışması iptal edildi

EGO’nun Ankara - Sincan hattında çalışan 222 özel toplu taşıma aracının çalıştırılmasına yönelik ihale iptal edildi.

222 halk otobüsünün çalışması iptal edildi

EGO’nun Ankara - Sincan hattında çalışan 222 özel toplu taşıma aracının çalıştırılmasına yönelik ihale iptal edildi. İptalin ardından da yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Şimdi 222 özel toplu taşıma aracının durumu ne olacak? Esnaf, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu duruma en kısa da çare bulmasını bekliyor.

Şerife Davarcı adlı otobüs sahibinin açtığı davayı görüşen mahkeme, şartname ve duyurun hukuka uygunluğunun bulunmadığına hükmetti. Hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

EGO, Sincan - Ankara hattında çalışan toplu taşımacılık hizmetlerinde kullanılmak üzere 505, 508, 510, 511, 512, 515, 517 ve 520 numaralı toplam 222 adet toplu taşıma aracının çalıştırması ile ilgili 17. 07. 2008 tarihinde ihale yaptı. İhaleye üç firma katıldı. Bir şirketin çekildiği ihaleyi, iki firma kazandı. İhaleyi, Özbeşler Toplu Taşımacılık Gıda Pazarlama İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Özyapı Toplu Taşımacılık A.Ş. paylaştı. Şerife Davarcı adlı otobüs sahibinin “ihalenin, ihale ilgili duyuru ile yasalara aykırı ğu, ihaleye katılımın engellendiği, dolayısıyla rekabetin zedelendiği, şartnamenin bir katılımcıya özgü olarak hazırlandığını, kamu yararının gözetilmediği ve muhammen bedelin işin gerçek değerinden çok düşük belirlendiğini” öne sürerek dava açtı.

Ankara 3. İdare Mahkemesi 14.10.2009 tarihinde aldığı bir kararla, kanun uyarınca gerçekleştirilecek ihalelerde, tercih edilen ihale yöntemi ne olursa olsun, açıklık ve rekabetin sağlanmasının esas ğunu vurguladı. İhaleye göre 8 farklı güzergâhta taşımacılık yapacak 222 araca ilişkin ğu, her bir güzergâh için farklı sayıda araç çalıştırılmasına rağmen tekliflerin 222 araç üzerinden verilmesinin şart koşulduğu kayldi.

Kararın gerçekleşmesinde, işin muhammen bedelinin 30 bin TL ğu dikkate alındığında, ayrı ayrı da idarece belirlenecek başka şekillerde olmak üzere, hem katılımı artırıcı, hem de rekabet uygunluğunun sağlanması ve tekelleşmeye engel olması bakımından bütün hatlar için ayrı ayrı ihaleye çakılması mümkün ğu halde, ihale şartnamesinin 10. maddesi uyarınca bütün hatlar için bir defada ihaleye çıkarıldığı belirlendi.

Kararda kanun hükümlerine uygun olmadığı açık ihale şartnamesi hükümleri ile gerçekleştirilen ihalede ve bu ihaleye ilişkin şartname ve duyuruda, hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı belirtilerek, “sıralanan gerekçelerle, hukuka ve mevzuata aykırı ğu ortaya konulan ihale ile yüklenici adil ortaklık lehine tekel olunması kaçınılmaz hale gelmiştir” denildi.

Mahkeme ise ihalenin, bu ihaleye ilişkin duyuru ve şartnamenin iptaline karar verdi. Ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, yürütmenin durdurulması konusunda temyize gitti. Ancak, Danıştay Tetkik Mahkemesi, temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler, temyiz edilen kararın yürütülmesinin nitelikte görülmediğinden, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun’un 52. Maddesi gereğince oy birliği ile karar verdi.

İlgili mahkeme kararı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca, birer yazı ile toplu taşıma işlerini yürüten Özbeşler A.Ş ve Özyapı A.Ş adlı şirketlerine duyuruldu. Ancak, bu durumdan hayli muzdarip olan 222 adet özel toplu taşıma aracı, çalışmalarını korsan olarak sürdürüyor. 222 adet midibüsçü, ne trafikten men edileceği belli olmadan evlerine bir ekmek götürmek için korkuyla çalışmalarına devam ediyor. Esnaf, “Tek temennimiz, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin korkuyla direksiyon sallayan 222 midibüsçünün bu durumuna acilen el atması, bir an önce bu konuya bir çare bulmasıdır” .

Fevzi Öztürk - Ankara
www.ulasimgazetesi.com