Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:19   Güncelleme : 13-11-2014 17:19

Sarboğa: şimdi çalışma zamanı

Silopi İthalat-İhracat ve Sınır Ticareti Yardımlaşma Derneği (SİDER) Başkanı Acil Sarboğa, bölgede yaşanan sorunların çözümü için sivil toplum örgütü olarak harekete geçtiklerini söyledi.

Sarboğa: şimdi çalışma zamanı

Silopi İthalat-İhracat ve Sınır Ticareti Yardımlaşma Derneği (SİDER) Başkanı Acil Sarboğa, bölgede yaşanan sorunların çözümü için sivil toplum örgütü olarak harekete geçtiklerini söyledi. Sarboğa, “Genel kurulumuzun ardından yeni yönetimimizi oluşturduk ve çalışmalarımıza başladık” .

SİDER’in 6. olağan genel kurulunun ardından yeni yönetim ilk toplantısını dernek binasında gerçekleştirdi. Görev dağılımının yapıldığı toplantıda Acil Sarboğa oybirliği ile başkanlığa getirilirken, başkan vekilliğine Avukat M. İhsan Kalkan ve emekli öğretmen Tahir Öğmen seçildi.

Görev dağılımının ardından bir konuşma yapan SİDER Başkanı Acil Sarboğa, bölgede yaşanan sorunlara değinerek çözüm yollarını sıraladı.

3 YILIMIZI HEBA ETTİK

Başkan Acil Sarboğa, “Bildiğiniz gibi önceki genel kurulumuzun üzerinden yaklaşık olarak üç yıl geçmiş bulunmaktadır. Ama ne yazık ki o genel kuruldaki coşkuyu, birlikte çalışma heyecanını ve en önemlisi dayanışma ruhunu bu güne taşıma basiretini gösteremediğimizi üzülerek belirtmek zorundayım. İyi başladık fakat kararlaştırdığımız şekilde bu güne taşıyamadık. Bir sivil toplum kuruluşunun gerektirdiği biçimde organize olamadık. Kısacası ilçemiz için, hatta ilimiz ve bölgemiz için biraz fedakârlıkla çok iyi şeyler yapabileceğimiz üç yılı heba ettik. Bu süre içerisinde birçok sorun yaşandı, üyelerimizi doğrudan ilgilendiren birçok yeni düzenleme yapıldı, bizim faaliyet alanımızda bulunan konularda karar alma mekanizmaları oluşturuldu ve biz bu mekanizmaların dışında bırakıldık” .

ÇEVREYOLU YILAN HİKÂYESİNE DÖNÜŞTÜ

“Tüm insanlarımızı ilgilendiren hayati konulara duyarsız kaldık” diyen Sarboğa, Cizre –Silopi bölünmüş karayolunda oluşan tümsekler nedeniyle trafik kazalarının meydana geldiğini ve yetkililerin bu konuda duyarsız kaldığını söyledi. Başkanı Acil Sarboğa, Silopi’de yapılması planlanan çevre yolunun da bir türlü programa alınmamasından yakındı.

İŞ TAKİPÇİLERİ GÜMRÜK SAHASINA GİREMİYOR

Bölge ekonomisinde önemli yeri bulunan sınır ticaretinin esnafın ihtiyacına cevap verecek bir düzenlemeye kavuşturulması için gerekli kararlılığı gösteremediklerini de dile getiren Başkanı Acil Sarboğa, “İhracatçılarımız başkalarının iş takipçisi haline geldi. İş takibi yapan gençlerimiz artık gümrük sahasının içine alınamamaktadır. Nakliyeci esnafımız neredeyse sadaka parasına çalışmak zorunda kaldı. Habur’da bulunan ticari potansiyele rağmen ilimiz 2009 yılında işsizlikte ülke birinciliğine mazhar ” .

“Ülke olarak geleceğimizi ilgilendiren demokratik açılım projesinin sabote edilmesine, yine o eski kaos günlerine geri götürmeye yönelik provokatif girişimlere karşı gerekli duyarlılığı kendi çapımızda da olsa gösteremedik” diyen Başkanı Acil Sarboğa, bundan sonra yapılacak çalışmalarda çok duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi.

GÖNÜLLÜLÜK ESAS

SİDER Başkanı Acil Sarboğa, konuyla ilgili şöyle devam etti: “Görüldüğü gibi bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Ancak özetle şunu belirtmek isterim ki bir sivil toplum kuruluşunun gerektirdiği gönüllü çalışma, fedakârlık ve sorumluluk bilinciyle güven duygusunu geliştiremedik. Bu saydıklarım aynı da sivil toplum kuruluşunun temel prensiplerini oluşturmaktadır. Bizi meslek kuruluşlarından ayıran temel fark da budur. Bizim gibi kuruluşlara üye olmanın bir mecburiyeti olmadığı gibi maddi bir yaptırım gücü de bulunmamaktadır. Tamamen gönüllü çalışma esasına dayalıdır ve karşılığında da herhangi bir kişisel maddi çıkar bulunmamaktadır. Ne maddi bir çıkar, ne herhangi bir yaptırım ne de bir çalışma zorunluluğu bulunan bir kuruluşa katılma tercihi anlaşılacağı gibi sadece kişinin söz konusu kuruluşun amaçladığı konulara olan ilgi, duyarlılık ve sorumluluk bilincine bağlıdır. Buna klasik bir örnek vermek gerekirse, bazı batı illerimizde kanarya sevenler derneği gösterilebilir. Ne var ki bizler henüz o lükse sahip değiliz. Yaşamsal sorunlarımıza çözümler üretmek, insanlarımızın yaşam koşullarını bir nebze daha iyileştirmek amacıyla kurmuş ğumuz kuruluşlarımıza bile gereken ciddiyetle yaklaşılmadığını görmek bu bakımdan hayli üzücü olmaktadır.”

Halil Çoşkun - Silopi