Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:19   Güncelleme : 13-11-2014 17:19

Nakliyeciler Meclise girecek

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND), politika ve stratejik hedeflerini belirlendiği geleneksel Stratejik Hedefler Çalıştayı, Mersin’de yapıldı.

Nakliyeciler Meclise girecek

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND), politika ve stratejik hedeflerini belirlendiği geleneksel Stratejik Hedefler Çalıştayı, Mersin’de yapıldı. Çalıştayda; sorunların çözüme kavuşması için sektör mensuplarının siyasete girerek, TBMM’de grup oluşturulması kararlaştırıldı.

Dokuz yıldır düzenli olarak yapılan çalıştayda bu yıl taşımacılık sektörünün iyileştirilmesinden, ulusal ve uluslararası sorunların çözümüne kadar farklı konularda yeni hedef belirlendi. AB taşımalarında Türk nakliyecisinin payının azaldığı dile getirilen çalıştayda, Türkî Cumhuriyetleri ile yeni pazarlara da ağırlık verilmesi gündeme getirildi.

UND, 2001 yılında başlayan yeni yönetim anlayışı ve katılımcı, şeffaf yönetim modelinin parçası olarak her yıl Stratejik Hedefler Çalıştayı yapıyor. Mersin’de yapılan çalıştaya Genişletilmiş Yönetim Kurulu, Çalışma Grubu Başkanları, bölgede faaliyet gösteren üyeler, UND İcra Kurulu ve UND Bölge Temsilcileri katılım sağladı.

PLANLI ÇALIŞILIYOR

Çalıştayın açılışında konuşan UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, UND’nin, çalışma yöntemiyle sektörün sorunlarına çare ğunu vurguladı. Dinçşahin, “Her birim kendi çalışma alanında koşulları daha iyi hale getirmek için çalışma yapıyor ve bu konuda kendisine hedefler belirliyor. Bu çalışmalar, sektörümüzün her adımında kendini gösteriyor. Artık birçok sorun çözüme kavuştu. Bundan sonra karşılaşacağımız sorunlar da aynı hızda çözülecektir” .

ARTIK SIKINTI İSTEMİYORUZ

Karayolu nakliyesinin lojistik sektörünün önemli bir parçası ğunu dile getiren Başkan Dinçşahin, “9.’uncu Stratejik Hedefler Çalıştayının Mersin’de olmasının özel bir nedeni var. Lojistik açısından tüm bölgeler kendini geliştirirken, Mersin’de Lojistik Köy açılımı var ve hepimizden bir adım önde. Onun için bu çalıştayı Mersin’de yapma ihtiyacı duyduk. Stratejik Hedefler Çalıştayı sektörün kendini yenilediği, bizlerin bir yıllık iş planı yaptığımız bir toplantımızdır. Lojistik sektörünün, 2008 yılı sonunda başlayan ve 2009 yılında devam eden ekonomik kriz yansımalarıyla birlikteki düşüşü, 2010 da yaşamak istemiyoruz. Belli bir ivmede düzelecek. Bu hepimizin düşüncesidir. Buna bağlı olarak sektörümüzü de hazırlamalıyız. Eksikliklerimizi tespit edip, sorunlarımızı burada tartışarak planlarımızı ona göre yapmalıyız” diye konuştu.

HEDEFLERİN % 60’I GERÇEKLEŞTİ

UND’nin stratejik hedef çalışmalarının 2009 yılını değerlendiren İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya, yapılan çalışmaların sektörün temel sorunlarına yönelik ğunu dile getirdi. Kaya, “Hedeflerimiz, sektörün yaşadığı sorunları çözmektir. 2009 yılında yapılan çalıştayımızda 111 hedef belirlemiştik. Bu sayıya 33 hedefimizi daha ekledik. Geçen yıl belirlemiş ğumuz 144 hedefin yüzde 60’ını gerçekleştirdik. Belli bir bölümü halen devam etmektedir. Bunların içinde, Taşımacılık İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesi yönündeki çalışmamız ise halen devam ediyor” .

Rusya ve Yunanistan sorunlarının da çözüme kavuştuğunu dile getiren Kaya, ihracattaki yüzde 26 azalmanın geçiş belgesine de yansıdığını söyledi. Yıl içersinde yapılan çalışmalarda Bosna Hersek’in Tır sistemine dahil edildiğinin altını çizen Mine Kaya, Lübnan ve Ürdün’de de vizenin kaldırıldığını bildirdi. Kaya, “2009 yılında yaşanan sel felaketi ile lojistik köy projemizin önemi bir kez daha arttı. Bu konuda UND’nin çalışmaları devam etmekte ve lojistik köy projeleri en kısa da hayata geçecek” .

Yapılan sunumların ardından sektör mensupları 2010 yılı hedeflerinin belirlenmesinde düşüncelerini dile getirdi. UND İcra Kurulu, bu öneriler üzerinde değerlendirme yaparak, hedef revizyonu, yeni hedef, mevcut hedef altında eylem ya da içeriğine göre resmi kanallarla çözüme kavuşturmak üzere karara bağlayacak.

SEKTÖR MECLİSTE TEMSİL EDİLECEK

Toplantıya katılan UND üyeleri fikir birliği yaparak “Siyasette yerimizi almalıyız. Sektörde yaşanan mevzuat sorunlarının çözümü için sektör mensupları siyasete girerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grup oluşturmalı” . Bunun üzerine UND İcra Kurulu, öneriyi Stratejik Hedefler Çalıştayı programına aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, 2012 yılında yapılması planlanan genel seçimlerde sektör mensuplarının destekleneceğini söyledi.

Hüseyin Karabulut - Mersin

Ulaşım Gazetesi.com