Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:20   Güncelleme : 13-11-2014 17:20

Sandalcı: Afrika pazarında çok geride kaldık

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Kosta Sandalcı, Asya ve Afrika pazarlarından Türkiye’nin yeterince pay almamasını deniz ve demiryollarına yatırım yapılmamasına bağladı.

Sandalcı: Afrika pazarında çok geride kaldık

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Kosta Sandalcı, Asya ve Afrika pazarlarından Türkiye’nin yeterince pay almamasını deniz ve demiryollarına yatırım yapılmamasına bağladı. Sandalcı, “Türkiye, deniz ve demiryoluna Batı ülkeleri kadar önem vermediği için Osmanlı coğrafyasında etkinliği az” .

ABD ve Avrupa pazarlarında zorlanan ihracatçı, çıkışı yeni pazarlarda arıyor. Son yıllarda Asya ve Afrika kıtaları Türkiye ekonomisinden ciddi pay almaya başladı. Krizi daha az hisseden bu coğrafyalarla ticaret köprüleri kurulunca ihracat katlanarak arttı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) gibi sivil toplum kuruluşları ile bu iki kıtaya ziyaretlerde bulunan Türk işadamları soru yağmuruna da tutuluyor. En çok karşılaşılan soru ise, “Siz madem Osmanlı’sınız niye burada İngiliz ve Fransızlar sizden daha etkin?” Bu soruya, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Kosta Sandalcı, düşündürücü bir cevap veriyor:

Türkiye, deniz ve demiryoluna Batı ülkeleri kadar önem vermediği için Osmanlı coğrafyasında daha az etkin.” Türkiye’nin karayolu taşımacılığını bir saplantı haline getirdiğinden şikâyet eden Başkanı Sandalcı, ulaşım yatırımlarında demir ve denizyolunun pay alamaması sebebiyle Asya ve Afrika pazarında geç kalındığını vurguluyor.

ANKARA LOJİSTİK ÜSSÜNE SADECE KAMYON GİRİYOR!..

Kosta Sandalcı, “Şu an Türkiye, lojistik üs olmak istiyor. Fakat Ankara Lojistik Üssü’ne bakıyorum sadece kamyon giriyor, kamyon çıkıyor. Hâlbuki lojistik üs, en az iki farklı bileşenin bir araya gelmesi ile oluşur. Kara-deniz, demir-kara” .

Otomotiv endüstrisi’nin lobi faaliyetleri yüzünden ‘demiryolu’ taşımacılığının gündem dışına itildiğini belirten Sandalcı, Türkiye’de demiryolu gelişiminin şart ğunu söyledi.

“Krizde alternatif pazarlara yönelerek, Uzakdoğu, İran ve Suriye piyasalarına girdik. Libya, Mısır ve Fas’a bilhassa inşaat sektörü sayesinde büyük taşımalar yaptık” diyen Sandalcı, Türk dış politikasının başarılı yönetimi ile gelen vize muafiyetlerinin işlerini çok kolaylaştırdığını söyledi. Asya ile Avrupa arasında doğal köprü olan Türkiye’de bin 800 civarında uluslararası lojistik firması bulunduğunu hatırlatan UTİKAD Başkanı Sandalcı, başka ülkede lojistik sektöründe bu kadar çok oyuncu bulunmadığına dikkat çekti.