Dernekler
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:21   Güncelleme : 13-11-2014 17:21

Otobüsçünün sorunlarına Doğu’da çözüm aranacak

TOFED Başkanı Rüştü Terzi, 2.

Otobüsçünün sorunlarına Doğu’da çözüm aranacak


TOFED Başkanı Rüştü Terzi, 2. Bölge Başkanı (Kocaeli) Halil Balyam, 3. Bölge Başkanı (Trabzon) Orhan Sungur, 4. Bölge Başkanı (İzmir) A. Kadir Akgün, 5. Bölge Başkanı (Ankara) Ethem Ateş, 6. Bölge Başkanı (Sivas) Sabri Çelikuş, 7. Bölge Başkanı (Erzurum) Selami Tan, 8. Bölge Başkanı (Antalya) Cemal Yağcı, 9. Bölge Başkanı (Adana) Ramazan Ilgan, 11. Bölge Başkanı (Malatya) Galip Gönültaş, 12. Bölge Başkanı (Diyarbakır) Aydın Özgen, 13. Bölge Başkanı (Samsun) Suat Çalık, Genel Başkan Vekilleri Sinan Solok ve Selami Tırış, Genel Başkan Yardımcıları Bertan Söğüt, Erdem Yücel, Ali Çıkkan, Metin Tırış, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Genel Sayman Mehmet Erdoğan, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Özcan, Bülent Yıldız, Şeyhmus Çaktır, Adnan Değirmenci, Mustafa Dağıstanlı, Hayrettin Yağız, Serdar Gerilakan. Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu ve Ankara Otobüsçüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik.


Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Bölge Başkanları toplantısı, TOFED merkezinde yapıldı. 13 bölge başkanından 11’inin hazır bulunduğu toplantıya 1 ve 10’uncu bölge başkanlarından Levent Birant ile Saip Konukoğlu mazeret bildirerek katılmadı.

Sektörde yaşanan sorunların çözüme kavuşması için Doğu ve Güneydoğu illerimizde birinde Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin de hazır bulunacağı kapsamlı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

TAVSİYEDE BULUNUYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Rüştü Terzi, TOFED’in kanun değiştirme veya hükmetme gibi bir yetkisinin olmadığını, söyledi.

Başkan Terzi, “28 Mayıs’ta yapılan TOFED Olağan Genel Kurulu’nun ardından bugüne kadar yapılan çalışmaları, 2010 yılının programını aktarmak ve bölgelerdeki sıkıntıları masaya yatırarak çözüm aramak için bir araya geldik. Bugüne kadar yapılan çalışmaların duyurulmasında bir iletişim eksikliğinin yaşandığı kanısına sahibiz. Öncelikle bilinmelidir ki, biz kanun yapıcı değiliz. Kanunları değiştirme veya hükmetme gibi yetkimiz de, amacımız da yok. Mevzuatla ilgili sektörün beklentilerine uygun değişikliklerin yapılması noktasında tavsiyelerde bulunarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hukuk dışına çıkma lüksümüz söz konusu olamaz” .

TOFED HAC KOMİSYONUNDA

“Türkiye” ismini almış sayılı federasyonlar arasında yer aldıklarını belirten Başkan Terzi, bundan sonraki öncelikli hedeflerinin kamu yararı statüsünü almak ve bazı yetkilerin federasyona devrini sağlamak ve daha etkin bir yapıya kavuşmak ğunu vurguladı.

Terzi, karayoluyla hac konusunda büyük ilerlemeler kayldiğini ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Hac Komisyonu’nda TOFED’in de üye olarak yer aldığını söyledi. Terzi, “Komisyon üyeleri ile birlikte karayoluyla hac ziyareti yaparak, geçilecek güzergâhı, gerekli tesis ve mola yerlerini inceleyeceğiz. Hac konusunda 20 bin kişinin otobüslerle taşınması gündemde. Ancak buna umre ziyaretlerini de eklersek 2 bin dolayında otobüsçümüze iş imkânı sağlanmış olacak. Bu da sektöre bir nefes olacaktır” diye konuştu.

BÖLGE MÜDÜRLERİ ATANACAK

2009-2010 Faaliyet Raporu ile ilgili bilgiler veren Genel Sekreter Mevlüt İlgin, TOFED’in ana tüzüğünde belirtilen amaçlara ulaşmak için kurumsallaşma çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti:

İlgin, “Bölge başkanlarının dernekler ve TOFED ile sağlıklı iletişim köprüsü kurmalarını arzuluyoruz. Bunun için bölge başkanların emrine bölge müdürleri atamasının yapılması kararını aldık. Bir iki ay içinde bu atamalar yapıldıktan sonra iletişim köprüsünü daha sağlıklı oluşturabileceğiz” .

OTOBÜSÇÜ MECLİSİ OLUŞACAK

TOFED’in sektör üzerindeki etkinliğini ve sektör sorunlarının gündeme getirilerek çözümü noktasında resmi kurumlar nezdindeki temsil gücünü artırmak için 28 Aralık 2009’da Ankara’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Genel Sekreter İlgin şöyle konuştu:

“Bu ziyaretlerimizde TOBB bünyesi içinde bir oda haline dönüşmemiz yolundaki talebimizi ilettik. Sektörün derlenip toparlanabilmesi için bu oluşumun gerekliliğini anlattık. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, ‘bu büyük yapıya ulaşan örgütünüzün buna hakkı var’ . Gerekli desteği hem mevzuat açısından hem de siyasi olarak vereceğini söyledi. Bu ziyaretimizin ardından 30 Aralık’ta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ettik. Oda talebimize karşılık Hisarcıklıoğlu, TOBB bünyesi içinde bir otobüsçüler meclisi oluşturularak bize destek verebileceklerini söyledi. ‘Bu meclise arzu ettiğiniz yetki devirlerini almanız için destek verebiliriz’ açıklamasında bulundu. Biz de gerekli çalışmaları ve girişimleri başlattık.”

İlgin, bunun yanı sıra İstanbul Ticaret Odası’nda 15. nolu meslek komitesinde turizmcilerle birlikte değil, ayrı bir meslek komitesi şeklinde yer almak istediklerini bunun için de gerekli çalışmaları başlattıklarını açıkladı.

KORSAN ÖNLENECEK

Komisyon Başkanı Metin Tırış: “İstanbul Valiliği’ne 5 Şubat 2010 Cuma günü yaptığımız ziyaret sonrasında Vali Yardımcısı Ali Bakaoğlu ile biraya gelerek yaptığımız görüşmede bir korsan komisyonu kurulması kararı alındı. Vali Yardımcısı başkanlığında oluşturulacak bu komisyonda emniyet, jandarma, UKOME, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve TOFED yer alacak. Komisyon İstanbul’a giriş ve çıkış noktalarında istasyonlar kurarak sıkı bir denetim çalışması dönemi başlıyor.”

ULUSLARARASI KARAYOLU YOLCU TAŞIMACILIĞI BİRLİĞİ

TOFED Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Ali Çıkkan: “Uzun ve meşakkatli bir yol seçtik. Sağlam adımlarla giderek bu birliği oluşturacağız. İlk adımı Ukrayna ile attık. Buna diğer çevre ülkelerde eklenecek. En az 10 ülke ile bu birliği oluşturacağız. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da bu oluşumu desteklediklerini ifade etti.”

EĞİTİMLER SÜRECEK

TOFED Eğitim Komisyonu Başkanı Adnan Değirmenci: “MEKSA Vakfı ve İŞKUR işbirliği ile başlatılan host ve hosteslik eğitimi konusunda gerekli alt yapı çalışmaları lanarak bu eğitimlerin UATOD Eğitim Merkezi’nde verilmesi sağlanacak. Ayrıca kaptanlara yönelik bir eğitim simülatörü alınması konusunda çalışmalar yapacağız. AB’nin eğitim programları çerçevesinde projemizi kabul ettirebilirsek değeri 1,5 milyon Euro olan bu simülatörü hibe olarak ülkemize ve sektörümüze kazandırmış olacağız.” 

Yapılan toplantıda şu kararlar alındı:

1) Karayolu yolcu taşımacılığını en çok etkileyen havayolu şirketlerinin bazı larda otobüs bileti fiyatlarının dahi altında bilet kesmeleri neticesinde; yolcu taşımaları fiyat tarifeleri günlük haftalık doluluk oranlarına göre değiştiği otobüslerin de fiyat tarifelerinin en az 4 ay uyma zorunluluğu dikkate alınarak, havayolu yolcu taşımacılığının taşıma fiyatlarının karayolu yolcu taşımacılığını olumsuz yönde etkilemesi sonucunda kamu yararı dikkate de alınarak, bu kuralların yeniden düzenlenmesini yönünde Ulaştırma Bakanlığı’na başvuruda bulunulmasına;

2) Otogarlardan şehir içi ücretsiz servis taşımacılığı yapan firmalarımızın gerek kendileri ve gerekse birleştirilmiş servis hizmetleri yapmak için oluşturdukları birlik, şirket ve kooperatif benzeri örgütlenmelerin, bazı yerlerde yerel yöneticilerin bazı kurumlara rant yaratmak maksadı ile tahdit edilmiş plakalarla yapılması yönünde dayatmalarına karşı çıkılmasına; otogarlardan şehir içi varış noktalarına yolcuların ücretsiz getirip götüren araçların şehirlerarası yolcu taşımacılığının devamı ğu, bu nedenle özel tahditli plaka alınmasının gerekmediği, Ulaştırma Bakanlığı’nın yerel yönetimleri uyararak otobüsçülerin önüne çıkarılan bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılması gerekliliği yönünde resmi kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulmasına,

3) Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmelikler ile belirlenmiş esaslar dışında yetki belgesi almadan, yada belgeli olup ta taşıma güzergahları dışında, ya da D2 yetki belgesi altında arızi taşıma yapması gerekirken D1 yetki belgeli firmalar gibi çalışan korsan taşımacıların önlenmesi için ülke genelindeki valilik makamları bünyesinde Ulaştırma Bölge Müdürlükleri, Emniyet Teşkilatı ve diğer kolluk kuvvetleri yetkilileri ile belediyelerin ilgili ulaştırma koordinasyon birimlerinin ve bu illerdeki TOFED yetkililerinin oluşturacağı kurullar ile korsan taşımacılıkla mücadelenin geliştirilmesi ve korsan taşımacılığın önlenmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasına;

4) Otogarlar dışında şehir içi belirli semtlerde sadece bilet kesmek için yetki belgesi alan F1 belge sahiplerine sadece 10 adet firma ile çalışabileceği kuralının değiştirilerek bu sayının en az 20 işletmecinin biletinin kesilebilir durumuna getirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ile görüşülmesine;

5) Acentelerin, taşımacının biletini kesmesini belirten, Eylül 2010 da yürürlüğe girecek Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükmünün yeniden gözden geçirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı ile istişare edilmesine;

6) Akaryakıt fiyatlarındaki uygulanan yüksek vergi oranlarının karayolu ile belgeli yolcu taşımacılığı yapan ve aynı da kamu hizmeti veren sektör üzerindeki bu aşırı yükün kaldırılması için Ulaştırma Bakanlığına başvurulmasına,

NİHAİ KARAR: Yukarıda izah edilen sorun ve çözüm önerilerinin Ulaştırma Bakanlığı ile TOFED’in birlikte düzenleyecekleri ve taşıma yetki belgesi sahipleri ile sektörün çatı örgütü olan TOFED’in sorumlu tüm teşkilatlarının katılacağı bir toplantı kararlaştırdı. Yapılacak toplantı yeri ise bu sorunlardan en çok etkilenen Doğu ve Güneydoğu illerimde yapılmasına, bununla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili temasların ve koordinasyonun sağlanması için TOFED Başkanlık Divanı ve Merkez Yürütme Kurulu’nun yetkilendirilmesine karar verildi.