Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:21   Güncelleme : 13-11-2014 17:21

Yenikapı Transfer Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2010 Ajansı, “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi” için düzenlenecek uluslararası yarışmanın protokolüne imza attı.

Yenikapı Transfer Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2010 Ajansı, “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi” için düzenlenecek uluslararası yarışmanın protokolüne imza attı. Başkan Topbaş, “Ulaşıma hızla çözüm üretirken tarihe gösterdiğimiz saygı da her şeyin başında geliyor” .

Marmaray ile İstanbul Metrosu’nu entegre edecek Yenikapı Transfer Noktası, kazılarda ortaya çıkan arkeolojik alanı ve çevresiyle birlikte modern bir metro istasyonuna dönüşecek. Avrupa’nın en büyük transfer merkezlerinden birini ortaya çıkaracak olan çalışma için uluslararası boyutta bir planlama yarışması düzenlenecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 2010 Ajansı, bugün gerçekleştirilen törenle “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi” için düzenlenecek uluslararası yarışmanın protokolüne imza attı.

Yenikapı Transfer Merkezi inşaatında düzenlenen imza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul 2010 Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç’in yanı sıra, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden BİMTAŞ’ın Genel Müdürü Ahmet Ağırman ve Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ile diğer bürokratlar katıldı.

YENİKAPI ‘MÜZE İSTASYON’A DÖNÜŞTÜRÜLECEK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak planladıkları Yenikapı Metro İstasyonu’nun Marmaray ile bağlantı noktası olması nedeniyle ulaşımın çok önemli bir düğüm noktası ğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu:

“Burada yaptığımız çalışmalar sırasında bir takım bulgulara rastlandı. Arkasından yapılan istasyon projelerinde Marmaray ile birleşmesi gerektiği görüldü ve katlı bir istasyon projesi ortaya çıktı. Çalışıldı bir proje üretildi. Ama la gördük ki tarihi açıdan da çok önemli bir zenginliğe ulaştık. Burada 11 bin civarında bulguya rastlandı. Sayın Şekip Avdagiç ve heyeti, bir proje yarışması yapılmasını, alanın bir müze istasyona dönüşmesini önerdi. Bugüne kadar bu alanda iğnenin ucuyla kuyu kazar gibi bulgulara zarar vermemek adına 26 milyon TL civarında harcama yaptık. Şehzadebaşı ve diğer bölgeleri de katarsak 41 milyon TL’ye ulaşıyor bu rakam. 1998'de temeli atılan bu metro çalışması 2005 yılında bitecekti. 2005'te bitmiş olsaydı şu ana kadar 1.5 milyar insan bu hattı kullanmış olacaktı. Parasal değere bakarsanız da bugüne kadar 1.5 milyar TL olacaktı. Buradaki bulgular adına bu gecikmeyi göze aldık.”