Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:22   Güncelleme : 13-11-2014 17:22

Nuhoğlu: ölsem de gözlerim açık gitmeyecek

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, 2002 yılında gündeme getirdikleri ve bugün gerçekleşen Türkiye ile Fransa arasında düzenli bir Ro-Ro hattı kurma projesinin her koşulda desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Nuhoğlu: ölsem de gözlerim açık gitmeyecek

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, 2002 yılında gündeme getirdikleri ve bugün gerçekleşen Türkiye ile Fransa arasında düzenli bir Ro-Ro hattı kurma projesinin her koşulda desteklenmesi gerektiğini söyledi. Nuhoğlu, “Yeni bir hareket, yeni bir açılım olarak görüyorum. Artık ölsem de gözlerim açık gitmeyecek” .

Türk nakliyecisinin Avrupa ülkelerinde karşılaştığı sorunlar karşısında UND alternatif proje geliştirerek, UN Ro-Ro’dan sonra ikinci defa deniz taşımacılığına girdi. Dernek, UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. isimli şirket ile Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise Toulon Limanı’nı kullanarak Ro-Ro taşımacılık hizmeti vererek.

Proje mimarlarından TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, kurulan şirkette hâkim ortağın Türkiye ğunun altını çizdi. “Bu projede bütün emeği geçenlere başta başkanımıza, başkan yardımcılarımıza şahsım adıma, Odalar ve Borsalar Birliği adına şükranlarımı sunuyorum. Sektörümüze hayırlı uğurlu olusun” diyen Nuhoğlu, projenin kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi.

Nuhoğlu, “Bu olay hepimizi muhakkak heyecanlandırıyor. İnanılmaz bir duygu. Yeni bir hareket, yeni bir açılım olarak görüyorum. Benim bu konuda bugün artık ölsem de gözlerim açık gitmeyecek diyeceğim bir projedir. 2002 yılında başladık. O gün başta Deniz Ticaret Odası Başkanı ağabeyimiz Erol Yüce olmak üzere, konunun duayenlerinden destek aldık. 3 - 4 defa Fransa’ya gittik. Burada yine UND yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımızla beraber çalışmalar yaptık. Ama gelişen süreç karşısında maalesef sonuca ulaşamadık. Bu konuda yılmadık ve projeler geliştirmeye devam ettik. Akport ile ortak projeler hazırladık. Büyük mücadeleler verdik ve bugün geldiğimiz noktaya bakınca çok doğru kararlar verdiğimizi görüyorum. Türkiye – Fransa hattı, ülkemizin Avrupa’ya açılan ikinci bir alternatif kapısıdır” .

DİĞER ŞİRKETTE TÜRKİYE KAYBETTİ

Türk nakliyecilerinin alternatif taşıma olarak deniz taşımacılığına 1993 yılında girdiğini dile getiren Nuhoğlu, “93 yılında başlatılan Türk taşımacılığının batıya ulaştırılması yine böyle dar bir çerçevede o gün 40 tane arkadaşımızın yan yana gelerek verdiği bir karar. Ama daha sonra açıkçası sektörle, sektörün beklentilerini karşılamayacak şekilde bir gelişme sağlandı. Sadece kara taşımacıları kaybetmedi. Türk ihracatçıları kaybetti. Türkiye kaybetti. Bugün Avrupa’da ülke için önem arz eden sektörler devlet tarafından destek görmektedir. Nasıl limanların özelleştirilmesinde Amerika’nın karşı çıktığı gibi, nasıl Almanya’nın lojistik sektörünün en önemli 5 sektör içerisinde görerek orada yabancıların yüzde 30’dan fazlasını istemediği gibi özellikle sektörün geleceği konusunda ve ülkeye dağılacak katma değer açısından çok somut kararlar alması ve uygulamasını bu a kadar ülkemizde göremedik” diye konuştu.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

“Biz bu a kadar karşımızda tekel olarak duran bu yapıyı açıkçası alternatif arayışlarımızla, çözmeye çalıştık. Kanundan beklentimiz, düzenleyici kurullardan beklentimizi alamadık” diyen Çetin Nuhoğlu, bunun sonucu olarak batıya yapılan Türk taşımalarında Türkiye ekonomisinin ciddi kayıplar yaşadığını dile getirdi.

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gökten 3 elma düştü; biri sektöre, biri Türkiye’ye biri de ortaklarımıza ler. Ama ben öyle demeyeceğim. Gökten bir elma düşecek ve bu ülkeye düşecek. Doğrusuda budur. Bu ülke bizim ülkemizdir. Bu ülke gelişecekse hep beraber bütün kurumlarıyla gelişecektir. Başlamış olan bu hareket hepimizin vazifesi haline geldi. Gönül borcu haline geldi. Bu hattın desteklenmesi lazım. Başta bazı arızalarımız olacak. Performansımızda problemler yaşayacağız ama inanın sonuna kadar desteklemek zorundayız ki, yarın Trieste hattında da olalım. Yarın İtalya’ya yapılacak taşımalarda da olalım. Önemli olan bizim için bir meslek örgütü olarak sektörün önünü açacak yapılandırmaları sağlamaktır. Sektörün geleceğini tasarlamaktır. Ülkenin geleceğiyle ilgili kuşkuları ortadan kaldırarak yatırım yapalım. Bu anlamda UND Deniz Taşımacılığı A.Ş. çok önemli bir adımdır.” 

Hüseyin Karabulut - Ulaşım Gazetesi.com