Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermaye ve işgücü ile üretim yapan otomotiv şirketi BMC, 300 bininci aracını üretti. Alçak tabanlı solo tipi otobüs olan 300 bininci araç, BMC yetkili satıcısı FSM Demirbaş Otomotiv’e teslim edildi.
BMC’nin 300 bininci aracı törenle üretim bandından indi. BMC ailesinin tam kadro hazır bulunduğu törene Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun ve FSM Demirbaş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş katıldı.
İLKLERİ BMC GERÇEKLEŞTİRDİ
BMC CEO’su Mehmet Demirpençe, 12 Mayıs 1964 tarihinde İzmir’de kurulan BMC fabrikasında bugüne kadar birçok farklı model ve tipte araç üretimi yaptıklarını söyledi.
Demirpençe, üretim tarihi boyunca ilk otomotiv dökümhanesini, ilk dizel motor, ilk turbo motorlu kamyon, sınai ve ticari mülkiyeti bir Türk firmasına ait Türkiye’de üretilen ilk kamyon ve hafif ticari araç, ilk çevreye duyarlı doğalgazlı otobüs üretim ve yerli tekerlekli zırhlı araç üretimlerini BMC’nin yaptığını dile getirdi. BMC’nin en yerli sermaye ve işgücü ile üretim yaptığına dikkat çeken Demirpençe, 2009 yılını da şehir içi toplu taşımacılık pazarı lideri olarak kapattıklarının altını çizdi.
ESNEK ÜRETİM YAPISI
“BMC, İzmir Pınarbaşı’ndaki 250.000 metrekare alana sahip, otomotiv sektöründe kullanılan en son teknolojiyle donatılmış entegre tesislerinde üretim yapmaktadır” diyen Demirpençe, tesislerinde çekici, ağır, orta ve hafif kamyon, kamyonet, minibüs, midibüs, otobüs, panelvan, kombi, kombivan, askeri araç, özel kullanıma yönelik komple araç, yedek parça, motor ve döküm parçaları üretimi yaptıklarını söyledi.
İzmir Doğanlar’da kurulu BMC Otobüs Fabrikası’nda 1992 yılından beri esnek üretim hatları ile Türkiye ve dünya pazarları için kentiçi ve turistik amaçlı yolcu taşımacılığına yönelik otobüsler ürettiklerini kaydeden Mehmet Demirpençe, şöyle konuştu:
HER YERDE BMC!!!
“İzmir fabrikalarında %100 yerli sermayeli üretim yapan BMC’nin, şehiriçi toplu taşımacılıktaki öncülüğü hızla devam etmektedir. BMC yatırımlarına ve öncü ürünler üretmeye hızla devam etmektedir. BMC bu gücü AR-GE’sinden almaktadır. AR-GE harcamalarına en fazla kaynak ayıran kuruluşlardan birisiyiz. 2009 yılında 55 milyon TL AR-GE harcaması gerçekleştirmiştir. BMC’de iş merkezleri bazında 540 mühendis ve teknisyen tarafından AR-GE çalışmaları yürütülmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı yaygın hizmet ağı BMC’nin her daim müşterisinin yanında olmasını ve onu dinlemesini sağlamaktadır. Yurtdışında 15’i Avrupa’da olmak üzere 27 distribütor ile faaliyet gösteren BMC, yurtiçinde ise 57 adet yetkili satıcısı, 141 adet yetkili servisi ve 183 adet yedek parça satıcısı ile konusunda Türkiye’nin en yaygın satış ve satış sonrası hizmet ağına sahip yegane otomotiv üreticisidir.”
DESTEK SONSUZ
Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun ise, BMC’nin 2023’te dünya ağır ticari araçlar sektöründe ilk 10’a girmeyi hedeflediğini hatırlatarak, bu hedefe ulaşmak için destek vereceklerini kaydetti. 300 bininci aracı alan BMC yetkili satıcısı Demirbaş Otomotiv ise geçen yıl özel halk otobüsü pazarında BMC’nin yüzde 90 pazar payına ulaştığını belirterek, son beş yıldaki alımlarının, BMC fabrikalarında üretilen araçların yüzde 1’ine denk geldiğini ifade etti.