Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:22   Güncelleme : 13-11-2014 17:22

Belediyeler Doğalgazlı Otobüslere Akfel Group ile geçiyor

Akfel Grup, toplu taşımanın yükünü taşıyan otobüslerin doğal gazlı hale getirilmesinde en önemli adım olan “Doğalgaz Dolum İstasyonlarının Kurulumu Projesi”ni Busworld Fuarı’nda tanıttı.

Belediyeler Doğalgazlı Otobüslere Akfel Group ile geçiyor

Akfel Grup, toplu taşımanın yükünü taşıyan otobüslerin doğal gazlı hale getirilmesinde en önemli adım olan “Doğalgaz Dolum İstasyonlarının Kurulumu Projesi”ni Busworld Fuarı’nda tanıttı.

Busworld Türkiye Fuarı’ndaki doğalgaz dolum istasyonları kurulumu gerçekleştiren tek firma olan Akfel Group, Kocaeli Belediyesi ile gerçekleştirdiği projesini standında sergiledi. Akfel Standında Kocaeli’nde yapımı lanan doğalgaz dolum istasyonunun maketi de yer aldı.

Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamasıyla resmi kurumların ve özel teşebbüs firmalarının daha çevreci çözünler için arayış içinde ğunu belirten Akfel Group bünyesindeki GasTrans Koordinatörü Bilal Şaki, fuarda sistemlerini tanıtmanın dışında ziyaretçileri daha çevreci uygulamalar konusunda bilinçlendirmeyi de hedeflediklerini söyledi.

Karayolu taşımacılığı ve karayolu araçlarında en çevreci çözümün doğal gazlı araçlara geçiş ğunu belirten Şaki “Bu konuya ilişkin doğalgaz toplu taşıma araçlarında nasıl kullanılabilir, hangi araçlarda uygulanabilir, sistemin uygulanmasına ilişkin insanların ve kurumların merak ettikleri sorular var. Bizde kendi uygulamalarımızla sorulara cevap vermek istiyoruz” .

Akfel standında maketi sergilenen Kocaeli İstasyonu’nun tüm standartlara uygun şekilde yapıldığın dikkat çeken Bilal Şaki “Fuarda CNG’li otobüs modelleri de sergileniyor. Ancak otobüsünüz ne kadar kaliteli olsa da eğer tesisiniz yeterli hizmet veremiyorsa sorun olur. Ziyaretçileri bu konuda da bilinçlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

KOCAELİ ÖRNEK PROJE

Akfel Grup İzgaz Projesi’yle Avrupa’da çok yaygın olan doğal gazla çalışan otobüslerin kullanımının yaygınlaşmasını ve buna paralel olarak da doğal gaz dolum istasyonlarının sayılarını arttırmayı hedefliyor. Akfel Group bu hedef çerçevesinde Kocaeli’nde ladığı projesi örnek oluşturuyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzgaz, Akfel Mühendislik ve Temsa & BredaMenarinibus işbirliğiyle toplu ulaşım filosuna 45 yeni CNG sistemli otobüs kattı. Akfel Mühendislik, 35'i solo ve 10'u da körüklü olan otobüslerin CNG dolumu gerçekleştirebilmesi için Türkiye'nin ikinci CNG dolum istasyonunu inşa etti. Doğal gaz ile çalışan yeni otobüsler, yaklaşık 11 milyon 250 bin Euro'ya mal olurken istasyon için 2 milyon TL harcandı. Araştırmalara göre içten yanmalı motorlarda kullanılan en temiz yakıt CNG. Bundan dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin motorinle çalışan otobüslerin CNG'ye geçmeleriyle elde edeceği tasarruf oranı yüzde 40’lara ulaşacak.