Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Murat Tokatlı, dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Tokatlı, 2007 yılında kurulan TREDER’in şuanda treyler üreticilerini en iyi şekilde temsil ettiğini ve sektörde yaşanan sorunların çözümü noktasında etkin rol oynadığının altını çizdi.
TREDER’in kurulduğu günden bugüne güçlü bir lobi çalışması yaptığını aktaran Başkan Murat Tokatlı, şuanda pazarın yüzde 75’ine hâkim firmaların derneğe üye ğunu ve üyelik çalışmalarının hızla devam ettiğini aktardı. Sektörde yaşanan sorunları sıralayan Tokatlı, bunların en başında usulsüz üretim, sahtecilik, finansman ve ADR’nin geldiğini söyledi.
Dernek olarak treyler üreticilerini hem Türkiye hem de Avrupa’da temsil ettiklerini dile getiren Başkan Murat Tokatlı, “TREDER, 2007 yılının Haziran ayında resmi olarak kuruldu. Genel kurulumuzu da Ağustos 2007 yılında yapmıştık. 3’üncü yılımızı drmak üzereyiz. Dernek olarak 3 yılda çok ciddi yol aldık. Oluşturduğumuz lobi faaliyetlerimiz ile hem Türkiye’de hem de Avrupa’da treyler üreticilerini temsil eden bir konumdayız” .
SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Tokatlı, “Üretim noktasında bizim birinci muhatabımız Sanayi Bakanlığı’dır. Sahtecilik ve usulsüz üretimin önüne geçmek için yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte Sanayi Bakanlığı yetkilileriyle sık sık toplantılar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Onlara öncelikle kendimizi anlattık ve daha sonra sektörün sorunlarını dile getirdik. Sektörde bir tip onay belgesi ile her türlü aracın yapıldığını, bunun yanlış ğunu, her aracın ayrı bir tip onay belgesi olması gerektiğini ifade ettik. Sahteciliğin önüne geçilmesi için Sanayi Bakanlığı ve TSE ortak çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların başında da ASBİS projesi geliyor. ASBİS projesi online trafik tescil projesidir. Haziran ayında ilk pilot uygulamanın yapılması planlanıyor. Bu bizim işimizi son derece kolaylaştıracak. Çünkü artık her türlü denetim bir anda elektronik ortama taşınacak. Her türlü tip onaylarının sisteme girilmesi öngörülüyor. Bu proje sayesinde de sahteciliğin önüne geçilecek” .
60’IN ÜZERİNDE BELGE İPTAL EDİLDİ
“Üretim onayı olmayan firmaların bir şekilde üretim yaparak bunları piyasaya verme durumları vardı” diyen Başkan Murat Tokatlı, TREDER ve Sanayi Bakanlığı yetkililerinin yaptığı ortak çalışma sonrası konuyla ilgili sirküler hazırlanarak Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine gönderildiğini ve bu şekilde de üretimde denetimlerin başladığını kaydetti. Tokatlı, “Yapılan denetimlerde 60’ın üzerinde tip onayı iptal edildi. Denetimler devam ediyor. Bu şekilde de usulsüz üretim yapanların önü kesilecek” diye konuştu.
DENETİMLERDE ETKİN ROL ALDIK
Her yıl ortalama 1000’in üzerinde aracın kaybğunu ve dernek olarak da bunun önüne geçmek için Emniyet yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını aktaran Başkan Tokatlı, şöyle konuştu:
“Sektörümüzde kayıp araçlar had safhaya ulaşmıştı. 2008 yılında yaptığımız çalışmalarda 1000’in üzerinde treylerin kayıp ğunu tespit ettik. Vakit kaybetmeden bunun önüne geçmek için çalışmalarımıza başladık. Çünkü bu oran her yıl katlanarak artıyordu. Bunu meslek haline getirmiş insanlar var. Plakaları değişiyor, şaseleri değişiyor. Araçları allayıp pullayıp tekrar piyasaya sürüyorlardı. Emniyet yetkilileri ile toplantılar yaptık ve denetimler başladı. Trafik ekipleri de bu işi şuanda sıkı tutuyor. ASBİS projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte bununda en önüne geçileceği inancındayım.”
ADR KONVANSİYONUNA GİRMİŞ DURUMDAYIZ
“Bizim en büyük savaştığımız konu ADR konusuydu. Bu konu maalesef devamlı erteleniyordu” diyen TREDER Başkanı Murat Tokatlı, ADR’nin biran evvel devreye alınması için Sanayi Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile defalarca toplantı yaptıklarını, her defasında ise aldıkları yanıtın “bizim uzman personelimiz yok” ğunu söyledi. Her iki bakanlığa da uzman personel konusunda yardımcı olacaklarını dile getirdiklerini ifade eden Tokatlı, bunun artık ertelenmemesi gerektiğini savundu.
22 Mart tarihi itibariyle Türkiye’nin ADR konvansiyonuna girdiğinin altını çizen Başkan Tokatlı, “Şimdi 22 Mart’tan itibaren biz konvansiyona üye k. Şuanda içerisindeyiz. Burada 2 türlü konu var. Bir bu çok iyi . Çünkü Yönetmeliğin 1.1.2011’de devreye alınması şeklinde karar vardı. Dolayısıyla konvansiyona üye olunmakla bir daha ertelenmesi şansı bir anlamda ortadan kalktı. Tabi bu devletin bileceği bir iştir. Sonuçta biz bunu bu tarihten itibaren almamız lazım. Diğer taraftan bizi şöyle bir tehlike bekliyor! 22 Mart’tan 1.1.2011 yılına kadar yaklaşık 9 aylık süreçte şimdi üreticiler onayını yabancı kuruluşlardan alıyor. Çünkü Türkiye’de onay kuruluşu yok. Burada Ulaştırma Bakanlığı bununla yetkili. Ulaştırma Bakanlığı mı olacak yoksa saptadığı yetkili bir kuruluş mu olacak onu bilmiyorum ama Bakanlık birine yetki vermesi lazım. O kuruluşunda gelip bize yetki vermesi lazım. Şimdi Türkiye’de böyle bir kuruluş yok. Zaten bizim en büyük sorunumuz Türkiye’de böyle bir kuruluşun olmayışıdır. Biz bu onay belgesini Avrupa’dan alıyoruz. Avrupalı bana şunu diyebilir: Kardeşim sen 22 Mart’tan itibaren konvansiyona üye n. Dolayısıyla sana kendi ülken verecek ben veremem diyebilir. Yani şuanda biz önümüzdeki 9 ay süresince sıkıntı yaşayabiliriz” .
FİNANS CİDDİ SORUN
Treylerin ruhsatları olmasına rağmen banka ve finans kurumları, bu araçlar için kredi vermiyor. Araçların alımında kredi sıkıntısı yaşayan taşımacıların imdadına üreticiler yetişiyor. Bu durumun üreticiler açısından sıkıntı yarattığını dile getiren Murat Tokatlı şöyle konutu:
“Banka ve finansman kurum genel müdürleri ile bir araya geldik. Araçlarımızın ruhsatlarının ğunu, çekiciye verilen kredinin treylerde verilmesi gerektiğinin altını çizdik. Sektörü anlattık. Ancak onlardan aldığımız cevap ise; ‘biz şuanda araç alımlarında da kredi kullandırmıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu konuyu yeniden değerlendiririz’ . Şuanda araç alımlarında finansman konusunu kendi imkânlarımız ile çözerek müşterilerimizi mağdur etmiyoruz ama dernek olarak kredilendirilmesi noktasında bir çözüm bulacağımız inancındayım” şeklinde konuştu.
TAİD KABUK DEĞİŞTİRDİ
Sektörden gelecek ortak çalışma taleplerine her açık klarını da kaydeden Tokatlı şöyle konuştu: “TAİD kabuk değiştirdi. Tüzük değişikliğine gitti. Sektör adına bir çalışma ğu biz her ortak çalışmaya hazırız. Bu konuda sıkıntımız yok. Biz ayrı yeten Türkiye treyler sektörünün bir temsilcisi olarak ta kendi çalışmamızı yapacağız. TAİD’ten herhangi bir destek talebi de gelirse gereken desteği veririz. Bu sadece TAİD olarak değil, OSD de olabilir, farklı şirketlerde olur. Biz her bu konuda hazırız. Birlikten güç doğar.”
KARŞIMA ADAY ÇIKARSA BAŞKANLIKTAN ÇEKİLİRİM!!!
Nisan ayı içerisinde yapılacak TREDER genel kurulu ile ilgili de açıklama yapan Başkan Murat Tokatlı, başkanlığa tekrar aday ğunu, karşısına rakip çıkması durumunda adaylıktan çekileceğini açıkladı.
Tokatlı, “Nisan ayında seçimli genel kurulumuz olacak. Genel kurulumuz Tüzük gereği 3 yılda birdir. İlk başkanımız Osman Sever’di. 2008 yılı sonu itibariyle Başkanımız görevinden ayrıldığı için olağan üstü genel kurulla başkanlığa ben getirildim. O günden beride derneğimizin başkanlığını yürütmekteyim. Kararımızı aldık Nisan sonunda genel kurulumuzu yapacağız. Orada da yeni yönetimle birlikte dernek yola devam edecek. Ben adayım. Şuan için bir rakip yok. Olmayacağını da düşünüyorum. Çünkü biz bu derneği birlik ve beraberlik için kurduk. Karşıma bir aday çıkarsa ben başkanlık adayından çekilirim. Biz birlik ve beraberliği bozmayız” açıklamasını yaptı.
Hüseyin Karabulut – Ulaşım Gazetesi
Tokatlı: TREDER her platformda etkin
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Murat Tokatlı, dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.