Mercedes-Benz Türk, otobüsten sonra kamyonda da Türkiye’yi ihracat üssü yapacak adımı attı. Kamyonlarının amiral gemisi Actros, 2010 yılının sonlarından itibaren Wörth fabrikasının yanı sıra, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda da üretilecek.
Atego ve Axor modellerinin yanı sıra, ürün gamına Actros’u da ekleyen Aksaray, Avrupa’daki iki önemli kamyon üretim tesisinden biri konumuna girecek. Gerekli hazırlıkların lanmasından sonra 2010 yılı sonunda başlayacak olan Actros üretimi ile birlikte Mercedes-Benz Türk, motor gücü 160 HP ile 600 HP arasında değişen geniş bir ürün yelpazesini Aksaray üretiminden sunmayı planlıyor.
Aksaray Kamyon Fabrikasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Actros ile ilgili kararı şöyle değerlendirdi:
“Mercedes-Benz Türk ürettiği modellere amiral gemisi Actros'u da ilave ederek ürün gamını mükemmel hale getiriyor. Bu karar, Daimler’in Mercedes-Benz Türk’e ve Türkiye’ye olan tam güvenini ve Türkiye pazarına verdiği stratejik önemi bir kez daha vurguluyor. Actros’un Aksaray’da üretilmesi, pazardaki konumumuzu güçlendirirken aynı da Türkiye otomotiv sektörüne ve Aksaray ilinin gelişimine de önemli katkılarda bulunacak.”
TÜRKİYE’YE VERDİĞİMİZ ÖNEM BÜYÜK
Yapılan bu üretim atağıyla Türkiye’nin ihracat potansiyelinin artacağını ifade eden eden Mercedes-Benz Kamyon Grubu Avrupa Üretim Ağı Direktörü Yarış Pürsün ise, “Dünyanın en çok satılan kamyonu Actros’tur. Bu aracın Türkiye’de üretilmesi ihracat artışını da birlikte getirecektir. Ve bence en stratejik mesaj da budur. Mercedes-Benz Kamyon üretim ağı içinde, Aksaray lokasyonuna verdiğimiz önem büyük. Bu nedenle krize rağmen yatırımlarımızı sürdürüp, Actros’un Aksaray’da üretilmesi gibi stratejik bir karar aldık. Bu karar, Mercedes-Benz’in Avrupa’daki iki önemli kamyon üretim tesisi olan Wörth ve Aksaray Fabrikaları için kapasite açısından da büyük oranda esneklik sağlayacak” .
“İKİNCİ HALKAYI TAMAMLIYORUZ”
Dünyanın BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerini konuştuğunu belirten Pürsün, “Yabancı sermaye yatırımlarının yönü artık BRIC ülkeleri olmuştur. Ancak, bize göre burada eksik olan harf T’dir. Mercedes-Benz, önce Türkiye’den yapılan Mercedes otobüs ihracatında ülkeyi bir numaraya taşıyarak, bunu fark ettiğini kanıtlamıştır. Bugün yapılan hamle de, ikinci halkayı lamak adınadır. Otobüsteki devrimi, kamyona da uyarlamak suretiyle Türkiye’nin rekabet gücü artıracağız. Bu da BRIC ülkelerinin BRICT olarak anılması yolunda önemli bir adımdır” diye konuştu.
Aksaray Kamyon Fabrikasında ilk aşamada üretilecek Actros modelleri,
Actros 1841 LSNRL alçak şasi, yüksek kabin
Actros 1844 LS yüksek kabin
Actros 1851 LS mega kabin
Actros 3341 S çiftçeker çekicilerden ve
Actros 4151 K ( 8x4 ) ağır inşaat kamyonundan oluşuyor.
Tam otomatik Mercedes PowerShift şanzımanı çekicilerde seri donanımı kapsamında sunan Actros, yüksek yakıt ekonomisi ve düşük emisyon değerleri ile günümüzün en önemli ihtiyaçlarına cevap veren BlueTec motorlarla donatılıyor.
2008 yılında yüklü bir 1844 LS modeli ile gerçekleştirilen 10.000 km’lik testte 100 km’de sadece19,44 litre harcayarak düşük yakıt tüketimini kanıtlayan Actros, “dünyanın en az yakıt tüketen 40 tonluk kamyonu” ünvanı ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alıyor. Ayrıca Mercedes-Benz Actros “2009 Yılının Kamyonu” unvanına da layık görüldü.
Son 8 yıldır kamyon pazarında pazar liderliği elde eden Mercedes-Benz Türk, 2009 yılında 33,5 %’lik pazar payı ile bu liderliğini korudu. Üretime başladığı 1986 yılından bu yana 120.000’in üzerinde kamyon üretilen ve 22.000’den fazla kamyonun ihraç edildiği fabrika, 1.300 çalışana sahip. Yıllık 14.500 adetlik kamyon üretim kapasitesi bulunan Mercedes-Benz Aksaray Kamyon Fabrikasına bugüne kadar toplamda 210 Milyon € yatırım yapıldı.
Actros, Türkiye’de üretilecek
Mercedes-Benz Türk, otobüsten sonra kamyonda da Türkiye’yi ihracat üssü yapacak adımı attı.