Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:24   Güncelleme : 13-11-2014 17:24

Lojistik Zirvesi Ankara’da yapıldı

Türkiye genelinde lojistik eğitimi veren 28 fakülte ve yüksek okuldan öğrencilerin katılımı ile TOBB Ekonomi ve Teknik Üniversitesi’nde “Türkiye Lojistik Zirvesi” düzenlendi.

Lojistik Zirvesi Ankara’da yapıldı



Türkiye genelinde lojistik eğitimi veren 28 fakülte ve yüksek okuldan öğrencilerin katılımı ile TOBB Ekonomi ve Teknik Üniversitesi’nde “Türkiye Lojistik Zirvesi” düzenlendi. Lojistik öğrencileri; sektörün geleceğinden, eğitim sistemine kadar birçok konuyu akademisyenler ve hükümet temsilcilerinin katıldığı toplantıda masaya yatırdı
.

UND’nin “Üniversiteler ile işbirlikleri ve lojistik eğitim-öğretiminin geliştirilmesi” hedefi doğrultusunda kurduğu UND Lojistik Öğrencileri Çalışma Grubu koordinasyonunda gerçekleştirilen zirvede sektördeki gelişmeler ele alındı.

Lojistik öğrencileri tarafından Ankara’da organize edilen “Türkiye Lojistik Öğrencileri Zirvesi”ne Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Kara Ulaştırması Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, DTD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öz, UTİKAD Başkanı Kosta Sandalcı, UND Başkanı Tamer Dinçşahin ve İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya’nın yanı sıra bürokrat ve akademisyenler katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, babadan oğla miras kalan mesleğin alaylılar tarafından icra edilirken, 10-15 yıl önce “Lojistik” kavramının çıktığını söyledi.

Türkiye’de kamyonculuk yapılırken, lojistik kavramının çıkmasıyla birlikte ‘kamyonlar üzerine lojistik’ yazarak işe başladıklarını dile getiren UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Kamyonculuk yaparken lojistik kelimesi hayatımıza girdi. Bizde kamyonların üzerine ‘lojistik’ yazdık. Ondan sonra artık biz de lojistikçiyiz diye düşündük. Ama iş böyle değilmiş. Bu, bir hizmetler bütünüymüş. Ülke ekonomilerinde, yurt içi milli hasılalardan yüzde 10-15 arası pay alıyormuş. Ülkede istihdama dolaylı hizmet vermeleriyle birlikte yüzde 10’un üzerinde katkı sağlarmış. Bunu iyi yapan ülkeler rekabette bir adım önde olurmuş. Dış ticaretin artmasına katkı sağlarmış. Hatta yabancı yatırımcıyı çekmekte en büyük kozmuş. Bunun için ülkeler hedefler koyar yatırım yaparmış. Ama en önemlisi ise okullar açar eğitim verir, lojistiği gerçek sahipleri ile yaparlarmış. Biz bunu 2000’li yılların başında anladık. Ve o günlerden bugünlere geldik” .

46 ÜNİVERSİTEDE LOJİSTİK EĞİTİMİ VERİLİYOR

UND Başkanı Tamer Dinçşahin, Türkiye’de 46 üniversitede ve bunlara bağlı yaklaşık 40 meslek yüksek okulunda lojistik eğitimi verildiğini ancak gelişme için bu alandaki eğitim ve araştırma çalışmalarına destek verilmesi gerektiğini söyledi.

SEKTÖRÜN GELİŞİMİ İÇİN ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ

Dünya ticaretinde Türkiye’nin önemli geçiş noktasında yeraldığını dile getiren Başkan Dinçşahin, sektörün gelişimi için dernek olarak eğitime büyük önem verdiklerinin altını çizdi. İstanbul’da lojistik meslek yüksek okulunun açılmasında UND’nin önemli bir rol üstlendiğini dile getiren Dinçşahin, üniversiteler ile de işbirliğine giderek sektöre eğitimli personel kazandırdıklarını kaydetti. Dinçşahin, “Lojistik öğrencileri sektörümüzün geleceğidir. UND olarak bizler her öğrencilerimizin yanındayız ve onların daha iyi bir eğitim alması için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ LOJİSTİKTE

Türkiye Lojistik Öğrencileri Zirvesi’ne katılan TOBB Başkan Vekili Halim Mete, ülkelerin hayat kaynağının iletişim ve ulaşım kanalları ğunu ifade etti. Mete, “'Türkiye’nin geleceği lojistikte, bu alanda olanlar çok şanslı” .

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek üçüncü köprü sayesinde Sarp Sınır Kapısı’ndan giren lojistik araçların rahatlıkla Avrupa’ya ulaşacağını dile getiren Halim Mete, köprünün konumunun son derece doğru ğunu söyledi.

2023 hedefleri arasında Türkiye’nin 500 milyor dolar ihracat hedefi ğunu dile getiren Halim Mete, bu hedefe ulaşabilmek için ulaşım altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mete “Eğer biz aynı limanlarla ve aynı yollarla kalırsak ihracat hedefimizi 500 milyarlara çıkarma şansımız yok. Türkiye’nin konumu itibariyle lojistiğin önemi giderek ülkemizde artmaktadır. Dolayısıyla siz lojistik öğrencilerinin de okulu bitirdikten sonra iş bulamama gibi bir endişeniz olmayacak. Bir Japon işadamına 1 trilyon dolarınız olsa hangi ülkelere yatırım yaparsınız diye sormuşlar. O da, 500 milyon doları ile enerji üzerine Brezilya’ya; kalan 500 milyon dolarıyla da lojistik üzerine Türkiye’de diye yanıt vermiş. Buradan da lojiğin ne derece önemli ğunu anlamalıyız” diye konuştu.

TÜRKİYE DÖNÜŞÜM YAŞIYOR

“Lojistik kavramı ilk kez 1930’larda Amerika’da savaş esnasında cepheye giden öncü kuvvetlerin ihtiyaçlarını gören arka plandaki yapılanma anlamında askeri bir olgu olarak ortaya çıktı” diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, insanlığın felaketi için ortaya çıkan kavramın günümüzde önemli bir faaliyet alanı haline dönüştüğünü söyledi.

Bakan Yıldırım, “Türkiye artık küresel bir güç haline gelmiştir. 7 yıl önce dünyanın 26. ekonomisi olan Türkiye bugün 17. sıradadır. Ülkemizi asla küçük görmeyelim. Türkiye, muazzam bir dönüşüm yaşıyor. Ama bazı kuşaklar bu değişim ve dönüşümü takipte zorlanıyorlar. Gelecek sizsiniz, gelecek sizlerle şekillenecek. Türkiye’nin 45 üniversitesinde lojistik eğitimi veriliyor, 200 öğrenci bir araya gelip, başkentte zirve yapabiliyorsa gelecek konusunda hiçbir kaygım kalmamıştır” .

7 YILDA BÜYÜK DEĞİŞİMLER YAPTIK

Türkiye’de son 7 yılda yapılan 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol sayesinde 2003’te birbirine bağlı olan il sayısı 6 iken bugün 64’e yükseldiğini anlatan Yıldırım, bölünmüş yollarla ve yakıttan yıllık 4 milyar dolar tasarruf sağlandığını, bu sayede yolların yatırım tutarının 6 yılda geri kazanıldığını söyledi. Yıldırım, “Türkiye, arz talebi oluşturmuyor, talep arzı zorluyor. İşte Türkiye böyle bir açmazdan bir ülke. Ama doğru olan bu değil, arzı ında planlamak. Talebi ona göre geliştirmek” diye konuştu.

400 MİLYAR DOLARIMIZI BİR HİÇ UĞRUNA HARCADIK

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye’de Ankara'nın batısının zenginlik merkezi ğunu, Doğu bölgelerinde ise insan kalmadığını, bu durumun da altyapı, istihdam ve ekonomik yatırımlarda sorunlara neden ğunu vurguladı.

Geçen yıl Hakkari’ye gerçekleştirdiği bir ziyarette kendisiyle fotoğraf çektiren çocuklarla yaşadıklarını aktarırken gözleri dolan Yıldırım, şöyle konuştu:

“O tabloyu, o manzarayı görünce ülkemin geleceğine olan güvenim öylesine arttı ki şu an bile o heyecanı yaşıyorum. Onun için bu akılsızlar, bu ahmaklar bıraksınlar enerjilerini boşa tüketmeyi, eğer bu ülkenin geleceği için söyleyecekleri bir söz varsa, bir katkı varsa gelsin bunu yapsınlar. 400 milyar dolarımızı bir hiç uğruna harcadık, eğer o paramız olsaydı, bugün 200 tane boğaz köprümüz, 100 bin kilometre bölünmüş yol olurdu. Birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var, bu ülkenin geleceği, insanlarımızın mutluluğu için bir olacağız, beraber olacağız. Bin yıl önce biz bu senedi imzaladık. Anadolu topraklarında ne Kürt vardı, ne Çerkez vardı, ne Türk ayrımı vardı, hep kardeş k, hep kardeş kaldık. Bundan sonra da bunu başaracağız. Birliğimizi ve beraberliğimizi bozmaya hiç ama hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.”

UBAK BELGE SAYIMIZI ARTTIRDIK

Göreve geldikleri günden beri sektörün gelişimi için yoğun mesai harcadıklarını dile getiren Bakan Yıldırım, “Göreve geldiğimizde Türkiye kara taşımacılığı ağırlıklıydı ancak kara taşımacılarının bir kanunu yoktu. Kimse ne kadar aracımız var, ne kadar sefer yapıyoruz, ne kadar firmamız var bilmiyordu. Tehditlerimizi, fırsatlarımızı, zayıf ve güçlü yanlarımızı nasıl saptayabilirdik. Oturduk sektör mensuplarıyla birlikte Karayolu Taşıma Kanunu’nu hazırladık. 53 maddelik kanun hiçbir partinin itirazı olmadan kabul edildi. Bir kamyonculuktan 39 farklı model yarattık. Alfabenin harfleri yetmedi, sayılar ekledik. Taşımacılığımızı uluslararası standartlara kavuşturduk. UBAK belgelerine baktık, Arnavutluk ile Türkiye’nin ki aynı. Arnavutluk ile nasıl aynı oluruz k. ‘UBAK öyle belirlemiş’ ler. Toplantıda itiraz ediyorum m. Hiç cevap veren yok. Herhalde kabul ettiler diye düşündüm. Başkan yanıma geldi. ‘Siz galiba yeni bakan nuz’ bana. Sonra devamla ‘bu işler mutfakta olur. Burası karar alma yeri değil’ açıklamasını yaptı. Tam iki yıl mücadele ettik. Söke söke alarak oranı yüzde 80’e çıkardık. 52 ülkeden üçüncü sıraya geldik. Şimdi, bir karar alınacaksa Rusya, Almanya ve Türkiye’ye soruyorlar” .

Öğrencilere “Tek düşünceniz kendinizi donanımlı hale getirmek olsun. Ve mutlaka bir yabancı dili iyi konuşun” öğüdü veren Bakan Yıldırım, sektörün gelişimi için hükümet olarak yapılması gerekenleri mutlaka yapacaklarını, öğrenciler ise gelecekle bir endişeleri olmadan donanımlı bir eğitim alması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Karabulut / Ulaşım Gazetesi –Ankara