Uluslararası Lojistik 2 ve 4 yıllık bölümler arasında kıyaslama yapacak olursak; Yurt dışında Ulaştırma ve Lojistik eğitimlerinin çoğu üniversitelerde “ULAŞTIRMA Mühendisliği” adı altında geçmektedir. Lisans öğrencilerinin eğitim müfredatı ilk iki yıl temel lojistik, son iki yıl ise belirledikleri alanlarda uzmanlaşma çalışmalarından oluşmaktadır.
Lojistik Eğitimde 2 yıllık eğitim içeriği temel müfredatı oluştururken, 4 yıllık eğitimin temel farkı ise uzmanlaşmadır. Dünya üzerinde Lojistik ve Taşımacılık alanında verilen eğitimlere bakıldığında 2 Yıllık (MYO) eğitim-öğretim örneğine rastlanmamıştır.
Türkiye ve Dünyadaki Öğretimde En Temel Fark: Türkiye’de verilen Lojistik eğitimlerinde en önemli ihtiyaç lojistik alanlarında uzmanlaşmadır. Uzmanlaşma ise Demiryolu Taşımacılığı, Havayolu Taşımacılığı v.b. derslerin müfredata girmesi ile olacaktır. Öğretim görevlilerinin akademik kariyer yapmış olanlarının yanında mutlaka meslekte belirli bir süre çalışmış deneyimli kişilerden de oluşması gerekmektedir.
Amaç?
Dünyada; Üniversiteler Bilim yerleridir. Ülkemizde Üniversiteler için Temel düşünce, daha fazla öğrenci çekmek mi? İyi bir eğitim vermek mi? Buradaki temel yanlış, “her öğrenci = yüksek maddi katkı” olgusudur!..
Sektörde bilimsel kaynak ve envanter sorunu?
Lojistik sektörüne ait yaptığımız eğitim için Kitap ve Yayın taramasında, kaynakların yeterli sayıda olmadığı görülmüştür. Bu alanda 2008’den beri yapılan bazı çalışmalara rastlanmıştır. Bu çalışmaların içerikleri incelendiğinde ise Lojistik öğretimi veren öğretim görevlilerinin hazırladıkları tezlerin yayınlanması ile müfredat da kullanılacak kaynak oluşmuştur. “Taşıma Modları” ile ilgili çalışmalara bakıldığında 20-30 arası kaynağa rastlanmıştır.
UND Öğrenci Çalışma Grubu olarak eğitim-öğretim müfredatındaki sıkıntıların başında gelen envanter ve kaynak sorununu çözmek adına yurt dışında bulunan kaynakları İngilizce’den Türkçe’ye çevirmek de dahil olmak üzere “lojistik eğitim-öğretim” müfredatını kendimiz oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun çalışmalarına ÖÇG olarak başlamış bulunuyoruz.
“İdeal Müfredat” mümkün mü?
1)YABANCI DİL EĞİTİMİ!!!
Unutmayalım ki lojistik ULUSLARARASI bir sektördür… Zorunlu Yabancı dil hazırlık sınıflarının olması, Yoğunlaştırılmış bir şekilde yabancı dil eğitimli derslerin verilmesi, Mutlaka 2. yabancı dil eğitimi verilmesi ihtiyacı bulunmaktadır!..
Taşıma Modlarına Eşit Ders Dağılımı!!!
MYO’da eğitimler 2 yılla sınırlı olması sebebiyle özellikle ilk yıldan itibaren mesleğe yönelik derslerin ağırlıkla verilmesi gerekmektedir. Öğrencinin uygulamalı stajlar yapıyor olması gerekmektedir. Taşıma modlarının tümü ile ilgili derslerin sayısının artırılması sağlanmalıdır.
Uzmanlaşma Dersleri!!!
Okulların son senelerinde kişinin uzmanlaşmak istediği alanda seçmeli ders alma hakkı tanınması, Uygulamalı Staj, Teoriği pratiğe çevirme, Deneyim kazanma, Meslek yüksekokullarında 2. sınıfta, eğitim döneminde uygulamalı STAJ…
Fahri Onur YILMAZ
İstanbul Arel
Üniversitesi MYO 2.Sınıf
Lojistik Kulübü Başkanı
Ulaştırma ve Lojistik Eğitim- Öğretimi
Uluslararası Lojistik 2 ve 4 yıllık bölümler arasında kıyaslama yapacak olursak; Yurt dışında Ulaştırma ve Lojistik eğitimlerinin çoğu üniversitelerde “ULAŞTIRMA Mühendisliği” adı altında geçmektedir.