Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:25   Güncelleme : 13-11-2014 17:25

Lojistik Sektöründe İnsan Kaynakları

Son zamanlara kadar, toplumda sadece "taşıma" ve "taşımacılık" olarak algılanmakta olan Lojistik: Tedarik, Üretim, Sevk, Depolama, Paketleme, Taşıma gibi temel Tedarik Zinciri Yönetimi aşamaları, Toplam Kalite Yönetimi, modern iş Geliştirme süreçleri, Bilişim Teknolojileri, Müşteri Hizmetleri / ilişkileri Yönetimi, gibi bir çok bileşeni ile entegre bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lojistik Sektöründe İnsan Kaynakları

Son lara kadar, toplumda sadece "taşıma" ve "taşımacılık" olarak algılanmakta olan Lojistik: Tedarik, Üretim, Sevk, Depolama, Paketleme, Taşıma gibi temel Tedarik Zinciri Yönetimi aşamaları, Toplam Kalite Yönetimi, modern iş Geliştirme süreçleri, Bilişim Teknolojileri, Müşteri Hizmetleri / ilişkileri Yönetimi, gibi bir çok bileşeni ile entegre bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu sektörde 10 bin’i aşan yetişmiş insana ihtiyaç var!.. Küresel ticaretteki canlılık ve Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasındaki coğrafi konumu sayesinde Türkiye’nin lojistik üs olma hedefi ve bu büyümenin yanında istihdama da yansıyacağı kesindir. GSMH içerisinde yüzde 7’lerden yüzde 15’lere kadar büyüme göstermiş, 2008-2015 arasında Lojistik sektöründe 10 bin insana ihtiyaç var ve bu ihtiyaç her geçen gün büyüyor.

Lojistik sektöründe iki şey çok önemlidir: Teknoloji ve İnsan!.. Lojistik sektöründe en son teknolojiyi en iyi kullanabilen ve bu alanda eğitim alıp yetişen genç lojistik öğrencilerine ihtiyaç var. Ulaştırma Bakanlığı ve Lojistik Sektörü bu önemli ihtiyaca cevap aramakta yorulmasın. Cevabı: Lojistik Öğrencilerini önemseyin

Liselerde Lojistik Eğitimi
Mevcut durumda lojistik öğretmeni yetiştiren fakülteler bulunmadığından, lojistik eğitimini devlet kadrosunda bulunan bilişim, muhasebe vb. branş öğretmenleri vermektedir. Türkiye’de üniversitelerde lojistik öğretmeni yetiştiren bölümlerin olmaması bu sıkıntının en önemli sebebi olarak görünmektedir.

“Lojistik, şirketlerin hatta tedarik zincirlerinin rekabet avantajı sağlamak için günümüzde ve gelecekteki en büyük önem arz eden hizmet alanlarından biridir. Böyle bir alanda öğrenim görmek ve uzmanlaşmak bence ayrıcalıktır.” (Prof. Dr. Mehmet TANYAŞ)

Üniversitelerde lojistik ile ilgili bölümler sadece 5-6 sene önce kurulduğundan, yakın a kadar lojistik eğitimi almış eğitimli ve kalifiye personel bulmak ciddi bir problem olmuştur.

Ya şimdi?
Lojistik Mezunları ve İstihdamları: Sektör, ders programları güçlü olan okullardan mezun olup aktif ve esnek saatlerde çalışabilecek nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaktadır.

Mezun Olunca İşsizler Kervanına katılmak İstemiyoruz!... 2009’da 860 bin kişi işsiz kaldı. Türkiye’de işsiz nüfusu 3 milyon 471 kişiyi buldu. İşsizlikte yüzde 22’leri gören kentler var (İstanbul). Ülkemizde her 4 gençten 1’i işsiz.

Sonuç ve Öneriler:
Lojistik sektörü her sektörle çok yakından ilişkilidir. Bu sektör gelişen dünyaya ayak uydurabilmelidir. Devlet üniversitelerinde gerekli görülen bölgelerde lojistik mühendisliği, lojistik öğretmenliği gibi bölümler kurulmalıdır. Lojistik eğitim program ve müfredatları hazırlanırken sektör beklentilerini karşılayacak nitelikleri kazandırmaya yönelik olmalıdır. İşletme-okul işbirliği kurularak eğitimi aynı da iş dünyasında ve iş ortamında da verilerek güçlendirilmeli. Liseler, meslek yüksekokulları ve fakülteler arası eğitim işbirliği kurulması ve ortak eğitim projeleri yapmaları.

Sektörün toplumdaki “kamyoncu” imajının silinmesi ve lojistiğin doğru algılanması gibi uygulamalar söz konusu olabilir. Ulaştırma Bakanlığı, Lojistik ve Ulaştırma bölümlerinden mezun olan genç beyinlere istihdam yaratabilir.

Lokman DEMİR
Düzce Üniversitesi
Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu
Lojistik Programı Bölüm Temsilcisi