Lojistik
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:25   Güncelleme : 13-11-2014 17:25

Lojistik Sektörünün İmajı ve Öneriler

Üniversitede lojistik öğrenimi gören öğrencilerle yaptığımız ankete göre 3 yıl önce lisede öğrenim gören öğrencilerin büyük bir çoğunluğu lojistiğin ne olduğunu lise dönemlerinde bilmediklerini aile baskısı, rehber öğretmen seçimi veya yaptıkları araştırmalar sonunda bilgi edindiklerini belirttiler.

Lojistik Sektörünün İmajı ve Öneriler

Üniversitede lojistik öğrenimi gören öğrencilerle yaptığımız ankete göre 3 yıl önce lisede öğrenim gören öğrencilerin büyük bir çoğunluğu lojistiğin ne ğunu lise dönemlerinde bilmediklerini aile baskısı, rehber öğretmen seçimi veya yaptıkları araştırmalar sonunda bilgi edindiklerini belirttiler.

Lisede halen öğrenim gören öğrencilerle yapılan ankete göre ise öğrencilerin büyük bir çoğunluğu lojistiğin adını duyduğunu fakat meslek hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını belirtti.

NEDEN LOJİSTİK?
Yeni Yapılanma
İstihdam Yetersizliği
Kalifiye Eleman İhtiyacı

LOJİSTİK EĞİTİM HAYATI!
Üniversitelerin 4 yıllık veya meslek yüksekokulu lojistik bölümlerinden mezun olmak; Tercihen 4 yıllık mezun. Üniversiteden iyi bir dereceyle mezun olmak; iyi bir not ortalamasının olması firmaların tercih sebeplerindendir. Etkin, girişimci bir öğrencilik: En az 2 Yabancı Dil, İngilizce’nin çok iyi derecede olması gerekmektedir. Office programlarına hakim olmak…

İŞSİZLİK ORANI ARTTI
İşsizlik sayısı Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 860 bin kişi artarak, 3 milyon 471 bin kişiye yükseldi. Bu gerçekten hareketle gerek Bakanlıklar, gerekse özel sektör istihdamda çözüm arayışlarını yoğunlaştırdı.

Peki, mezun olunca?
7 üniversitede 953 öğrenciye ''Üniversite Öğrencilerinin Eğitimden Beklentileri, Sosyal İlişki Kurma Becerileri, Geleceğe Bakışları'' konulu anket uygulandı. Öğrenciler, ''iş garantisi ğu'' gerekçesiyle kamu sektöründe çalışmayı özel sektöre tercih ediyor. Öğrencilerin yüzde 60.3'ü kamu sektöründe, yüzde 25.1'i özel sektörde, yüzde 14.6'sı ise kendi iş yerlerinde çalışmak istediğini dile getiriyor!.. İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerinin eğilimlerini belirlemek amacıyla bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin üçte biri gelecekte bağımsız çalışma yani kendi işini kurma eğilimindeler. Mezun olan öğrenciler işsiz kalmaktansa kendi işlerini kurarak risk almayı tercih ediyorlar!..

Öğrencilerin asıl ihtiyacı:
Eğitim süreleri içinde deneyim kazanmaları ve pratik yapmaları için yarı lı iş olanaklarının özel sektör tarafından genişletilmesi ihtiyacı… Sektörün içinde olarak sürekli değişen bu sektörü takip edebilme olanakları… Üniversitelerin hepsinde kış stajı olmasının gerekliliği… Sektöre hazır, deneyim kazanmış, kendini geliştirmiş elemanların sektörde yer almalarına imkân verilmesi…

BİZCE NASIL OLMALI?
Lojistik bölümünde okuyan öğrenciler, öğrencilikleri süresince yarı lı iş imkânı için başvurduklarında yarı lı iş imkânı sağlanmalı… Lojistik mezunlarına daha kolay istihdam sağlanmalı… Öncelik lojistik bölümü mezunlarında olmalı… Yeni mezunlar için özel sektör bir çalışma yaparak her firma belirli bir sayıda yeni mezunu bünyesine katmalı…

Umut ÖZSOY
İstanbul Ticaret
Üniversitesi
Lojistik Kulübü Başkanı