Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:25   Güncelleme : 13-11-2014 17:25

İETT’de yeni kartlar dağıtılmaya başladı

İstanbul kentiçi toplu taşıma sisteminde 2010 yılından itibaren Akbil’in yerini alması planlanan elektronik kartların dağıtımına başlandı.

İETT’de yeni kartlar dağıtılmaya başladı

İstanbul kentiçi toplu taşıma sisteminde 2010 yılından itibaren Akbil’in yerini alması planlanan elektronik kartların dağıtımına başlandı. İndirimli ve ücretsiz kart almak isteyenler bireysel başvuruları İETT’nin Karaköy, Topkapı, Hasanpaşa ve Pendik’te bulunan bürolarına doğrudan ya da www.iett.gov.tr adresinden online yapabilecek.

Sistem bir süre Akbil ile paralel yürütülecek. Yeni kart almak isteyen vatandaşlar ellerinde bulunan hasarsız Akbil’i iade edip 6 lira depozito bedelini İETT Akbil bayileri ve özel Akbil bayilerinden alabilecek. Yeni kartlara kontör yükleme işlemi de aynı şekilde İETT ve özel Akbil bayileriyle otomatik satış makinelerinden yapılabilecek.

ÇİPLİ KART, AKBİL’İN YERİNİ ALACAK

Araç takip, filo yönetimi ve yolcu bilgilendirme sisteminden oluşan Akyolbil projesinin eksiksiz hayata geçirilmesinde büyük önem taşıyan ve banka kartı şeklinde tasarlanan elektronik kartlar, toplu taşıma araçlarına yerleştirilecek geçiş cihazlarına gösterilerek kullanılacak. İlk aşamada Akbil ile paralel uygulanacak sistem, daha sonra tek başına yaygınlaştırılacak. Yeni kartlara yerleştirilecek çipler sayesinde yolcu yoğunluğunun yaşandığı hat ve güzergâhlar takip edilecek. Böylece hatlar gerçek lı verilere dayalı olarak yönetilerek verimli hale getirilecek. Yeni kartlarda geçerlilikle ilgili süre uzatımları çip sayesinde elektronik ortamda yapılacağından her yıl yenilenmesi ihtiyacı ortadan kalkacak.

YENİ İNDİRİMLİ KART BEDELLERİ:
İlk kez yenileme halinde: 10 TL
Birinci kayıp-çalıntı durumunda: 10 TL
İkinci, üçüncü kez kayıp-çalıntı durumunda: 20 TL
Dördüncü kayıp-çalıntı durumunda ise geçerli ğu yıl içerisinde yenisi verilmemekte,
Kartların usulsüz kullanımı halinde: 55 TL cezai bedel alınmaktadır.